Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Neste selvitti: ilmastokeskustelu näkyy suomalaisten autoilijoiden lomasuunnittelussa – yli kolmannes kyselyyn vastanneista aikoo matkustaa maata pitkin aiempaa enemmän

Kesälomakausi lähestyy, ja moni suunnittelee tulevan kesän lomamatkoja. Neste selvitti kyselytutkimuksella* suomalaisten autoilijoiden lomamatkustusmieltymyksiä nyt ja tulevaisuudessa.

Autoilu on suomalaisille varsin yleinen tapa matkustaa lomalla, sillä peräti 95 % kyselyyn vastanneista yksityisautoilijoista vastasi tekevänsä lomamatkoja autoillen. Autolla tehdyt lomamatkat kohdistuvat vastaajien mukaan yleisimmin Suomeen tai Pohjoismaihin. Autoilun hyödyiksi koettiin joustavuus ja vapaus kulkea omin ehdoin.

Yli kolmannes (39 %) vastaajista kertoi aikovansa tehdä tulevaisuudessa enemmän matkoja autolla, junalla tai laivalla lentämisen sijaan. Suurin syy muutokseen oli pohdinta oman lomailun ympäristö- ja ilmastorasitteesta. Suomalaiset suunnittelevat lomamatkojaan yhä enemmän myös ilmaston etu mielessä, kuten eräiden vastaajien avoimista vastauksesta selviää: “Ilmastosyistä lentomatkailua olisi syytä vähentää” ja “Nyt tähdätään kotimaan matkailuun!”

”Ilmastoasiat ja lentäminen mietityttävät monia, ja tämä näkyy matkasuunnitelmissa. Yhä useampi meistä puntaroikin liikkumisensa vaikutuksia ilmastoon. Kyselyymme vastanneisiin vetoaa etenkin vapaus liikkua minne ja millä aikataululla haluaa: kotimaanmatkailusta on tullut trendikästä”, sanoo Nesteen Marketing & Services -liiketoimintayksikön markkinointijohtaja Mika Hyötyläinen.

Merkittävin syy nousta siiville on matkakohteen sijainti ja matkanteon nopeus. Kun suuntana on kaukokohde, lentäminen nähdään usein ainoana mielekkäänä vaihtoehtona. Kun lomamatka suuntautuu Eurooppaan, 35 % vastaajista olisi valmis taittamaan matkaa autolla tai junalla lentämisen sijaan, mutta melkein yhtä moni (34 %) ei ole siihen valmis. Osa vastaajista totesi, ettei pohdi lentomatkan vaihtamista autokyytiin, koska matkustaa harvoin.

*) Nesteen toteuttamaan kyselyyn vastasi 167 Nesteen autoilijapaneelin jäsentä (otos 1 026, vastausprosentti 16 %) 8.‒15.3.2019 välisenä aikana.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi