Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Sähköinen eCitaro linja-auto Helsingin liikenteessä

Lähiliikenteen hyötyliikkuja, täysin uusi Mercedes-Benz eCitaro täyssähkölinja-auto esiintyi päivän ajan vierailevana tähtenä Helsingin kantakaupungin vuoroliikenteessä. Veho, HSL ja Helsingin Bussiliikenne Oy vastasivat markkinoiden kehittyneimmällä akkuteknologialla ja energiatehokkaimmalla voimalinjalla varustetun Mercedes-Benz eCitaro -linja-auton kokeilusta osana arkista vuoroliikennettä Helsingin kantakaupungissa.

Edistyksellinen eCitaro vakuutti bussialan toimijat

Koeajorupeamaan osallistuneet osapuolet ovat vakuuttuneita maailman suurimman hyötyautovalmistajan eCitaron sopivuudesta suomalaiseen taajama- ja kaupunkiliikenteeseen. ”Kokeilun perusteella uusi eCitaro vaikuttaa hyvältä ja kaikin puolin tuottavaan työhön valmiilta autolta”, toteaa linja 23:n liikennöinnistä vastaavan Helsingin Bussiliikenne Oy:n toimitusjohtaja Mika Seppänen.

Äänettömästi sähköllä

Uuden eCitaron voimalinja perustuu sähköiseen ZF AVE 130 -portaaliakseliin, jossa sähkömoottorit ovat vetävällä akselilla pyörännavoissa. Moottorien huipputeho on 2 x 125 kW ja vääntö 2 x 485 Nm. Litiumioniakkujen yhteenlaskettu kapasiteetti on 243 kWh. Akut on jaettu jopa kymmeneen 25 kWh:n moduuliin. Vakioversiossa kaksi moduuleista on sijoitettu katolle ja neljä auton peräosaan. Asiakkaan tarpeiden mukaan loput kaksi tai neljä moduulia sijoitetaan auton katolle. Akkuineen eCitaro painaa 
13 440 kiloa, ja suurin sallittu kokonaispaino on 19 500 kiloa. Kyytiin voi näin ottaa enimmillään 88 matkustajaa.

Seppänen kertoo saaneensa matkustajilta positiivista palautetta koeajon kuluessa – vähäinen sisämelu ja pehmeät liikkeellelähdöt saivat kiitosta. Myös kuljettajat omaksuivat uuden eCitaron omakseen. ”Ajoltaan auto on samanlainen kuin mikä tahansa kaupunkibussi, joskin mittaristo tarjoaa nyt hieman erilaista tietoa. Pääsääntöisesti kuljettajat kehuivat hyvää ajettavuutta ja äänettömyyttä”, Seppänen summaa.

Kehittyvää tekniikkaa alan johtavalta valmistajalta

Akkujen lataus perustuu sarjatuotannon aloitusvaiheessa plug-in-lataamiseen sopivasta virtalähteestä. Virtapistoke löytyy kannen alta oikeasta etulokasuojasta. Myöhemmässä vaiheessa katolle voidaan asentaa valinnaisvarusteena virroittimet eli pantografit lataamista varten. Virroitintyypistä riippuen lataaminen onnistuu joko kiinteästä laturista esimerkiksi pysäkillä tai kadun yläpuolisista virtajohdoista ajon aikana.

Muutaman vuoden kuluessa eCitaroon tuodaan tarjolle uudet litium-polymeeriakut, joiden käyttöikä on pidempi ja energiatiheys suurempi kuin nykyakuissa. ”Uusien akkujen kapasiteetti yltää ensin 330 kWh:iin ja siitä edelleen 400 kWh:iin saakka. Nämä ratkaisut takaavat, että eCitarolla voidaan yhdellä latauksella hoitaa jopa 70 prosenttia kaupunkilinja-auton päivittäisistä ajosuoritteista. Samalla avautuu mahdollisuus muokata eCitarosta myös nivelbussiversio”, toteaa Mercedes-Benz ja Setra -linja-autojen myyntijohtaja Janne Perheenmies.

Jatkossa eCitaro voidaan varustaa myös toimintamatkaa edelleen pidentävällä, sähköä tuottavalla polttokennolla. Tällöin autolla voidaan hoitaa lataamatta koko päivän ajosuoritteet ja eCitaro sopii yksi yhteen kaikkiin nykyisten kaupunki-linja-autojen käyttökohteisiin ja –tehtäviin. Koska uusia litium-polymeeriakkuja ei voi pikaladata, tulevaisuuden eCitarot toimitetaan asiakkaalle tämän haluamalla akkutyypillä auton käyttötarpeen ja –kohteen mukaisesti.

”Pääkaupunkiseudulla linja-auton päivittäiset kilometrisuoritteet ovat reitin pituudesta ja vuorovälistä riippuen noin 150 – 400 kilometrin luokkaa. Todellinen läpilyönti eCitarolle on odotettavissa sitten kun sen toimintamatka yltää noin 400 puhtaaseen ja äänettömään hyötykilometriin, mikä valmistajalta saadun tiedon mukaan voisi olla mahdollista jopa muutaman vuoden kuluessa. Tällöin sähköbussi olisi käytön ja ylläpidon puolesta samoilla viivoilla polttomoottoriauton kanssa, mikä tarkoittaisi, että kuljettaja vaihtuisi normaalisti vuoron mukaan ja auton akusto ladattaisiin kerran vuorokaudessa, siivouksen ja tarkastusten yhteydessä”, sanoo Helsingin Bussiliikenne Oy:n toimitusjohtaja Mika Seppänen.

Merkittävä säästöpotentiaali

Helsingin seudun liikenne eli HSL vastaa joukkoliikennepalveluista jäsenkuntiensa alueella. Joukkoliikennepalvelut tilataan yhteistyökumppaneilta, joista suurimpia ovat HKL, VR, Helsingin Bussiliikenne, Nobina Finland Oy, Oy Pohjolan Liikenne Ab ja Transdev Finland Oy.

HSL:n päivittäisessä linjaliikenteessä on yhteensä noin 1300 linja-autoa, näistä murto-osa on muita kuin dieseliä käyttövoimanaan käyttäviä autoja. HSL:n tavoitteena on kasvattaa voimakkaasti päästöttömien ja energiatehokkaiden sekä hiljaisten sähköbussien määrää. Vuonna 2025 jopa 30 prosenttia HSL:n liikenteen bussikalustosta on tarkoitus olla sähköbusseja. Aina tähän päivään saakka tavoitteen toteutumista ovat vaikeuttaneet akkujen rajallinen kapasiteetti ja lataukseen liittyvät haasteet. Kaavailtujen tavoitteiden saavuttamiseksi HSL:llä on käynnissä useita latausasemien suunnittelu- ja rakennushankkeita eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Linja-autoalaa ja ajoneuvotekniikan kehittymistä eturivin paikalta jo vuosikymmenten ajan seurannut HSL:n hankejohtaja Reijo Mäkinen on vakuuttunut sähkötekniikan mahdollisuuksista. ”Sähkö on merkittävää säästöpotentiaalia tarjoava ja kehityskelpoisin tulevaisuuden käyttövoima lähiliikenteen linja-autoissa. Olemme laskeneet, että sähköllä voidaan saavuttaa jopa 70 prosentin kustannussäästöt käyttövoimakuluissa perinteiseen dieseliin verrattuna. Lisäksi täyssähköauto on lähipäästöjen eli melun ja hiukkaspäästöjen osalta täysin lyömätön vaihtoehto polttomoottoriautolle. HSL:n alueella joukkoliikenteen sähköistämisellä on näkyviä ja positiivisessa kuvassa kauaskantoisia vaikutuksia”, toteaa Reijo Mäkinen. ”Uusi eCitaro osoittaa Mercedes-Benzin tehneen merkittäviä edistysaskelia kestävien ja ympäristöä säästävien teknologioiden kehitystyössä. Suomalaisia olosuhteita ajatellen yksi tärkeimmistä on tarttuminen sähköauton lämmitykseen ja viilennykseen liittyviin haasteisiin”, Mäkinen jatkaa.

Esimerkillistä lämmönhallintaa

Mercedes-Benz on kiinnittänyt eCitarossa erityistä huomiota jäähdytykseen ja lämmitykseen. Kun ulkoilman lämpötila laskee –10 asteeseen ja matkustamoa on lämmitettävä, kaupunkilinja-auton energiankulutus kaksinkertaistuu. Tämä on huomioitu auton suunnittelussa niin, että perinteiseen Citaroon verrattuna eCitaro käyttää lämmitykseen, tuuletukseen ja viilennykseen noin 40 prosenttia vähemmän energiaa. Matkustamon lämmityksestä vastaa energiatehokas lämpöpumppu. Kylmänä vuodenaikana myös matkustamon katon ilmastointijärjestelmää voidaan käyttää lämpöpumpun tapaan.

Uuden eCitaron akkujen optimoitu jäähdytys takaa sen, että niiden latauskapasiteetti, käyttöikä ja suorituskyky säilyvät muuttumattomina mahdollisimman pitkään. Matkustamo voidaan esilämmittää tai jäähdyttää haluttuun käyttölämpötilaan jo silloin, kun akkuja ladataan. Tämä lisää matkustusmukavuutta ja pidentää auton käyttöaikaa ennen uutta latausta.

Teknisiä tietoja

Mercedes-Benz eCitaro

Pituus/leveys/korkeus         12135/2550/3400 mm
Akseliväli                             5900 mm
Akut                                    Litiumioni, 10 moduulia, yhteisteho 243 kWh
Moottori                               Synkronoimattomat moottorit pyöränavoissa
Teho max                             2 x 125 kW (170 hv)
Vääntö max                         2 x 485 Nm
Etuakseli                              ZF RL 82 EC, erillisjousitus
Ajoakseli                              ZF AVE 130

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi