Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Volvo Cars ja Varjo julkaisevat ensimmäisen autokehitykseen suunnitellun yhdistetyn todellisuuden sovelluksen

Autokehityksen tulevaisuus on täällä: Volvo ja huipputeknisiä lisätyn todellisuuden AR-laseja valmistava suomalainen Varjo ovat luoneet maailman ensimmäisen yhdistetyn todellisuuden sovelluksen, jolla voi arvioida autojen prototyyppejä, muotoilua ja aktiivisia turvallisuustekniikoita. 

Yhteistyötä vahvistaa entisestään Volvo Cars Tech Fundin päätös investoida Varjoon. Tech Fund on autonvalmistajan sijoitusrahasto, joka investoi suuren potentiaalin teknologisiin startup-yrityksiin. 

Volvo ja Varjo mahdollistavat ensimmäistä kertaa oikealla autolla ajamisen yhdistetyn todellisuuden laseja käyttämällä. Tekniikka tuo kehitystyöhön virtuaalisia elementtejä tai kokonaisia toimintoja, jotka tuntuvat todellisilta sekä kuljettajasta että auton antureista. Yksikään toinen autonvalmistaja ei ole aikaisemmin pystynyt samaan. 

Varjo XR-1 -lasit julkistettiin tänään, ja ne tarjoavat fotorealistisen yhdistetyn tai virtuaalitodellisuuden muita saatavilla olevia ratkaisuja suuremmalla tarkkuudella. XR-1 voi merkittävästi vähentää kehitystyöhön kuluvaa aikaa luomalla uusia mahdollisuuksia arvioida ominaisuuksia ja toimintoja lähes välittömästi. 

Edeltäjäänsä verrattuna XR-1 lisää laseihin korkeatarkkuuskamerat mahdollistaen näin yhdistetyn todellisuuden. Tämän ansiosta Volvon suunnittelijat ja insinöörit voivat ”ajaa” tulevia autoja ja arvioida niiden ominaisuuksia simulaatioympäristössä jo vuosia ennen kuin autot ovat valmiita. Näin yhtiö voi kehittää maanteiden turvallisimpia autoja ja mahdollisimman hienostuneita käyttäjäkokemuksia. 

– Yhdistettyä todellisuutta käyttämällä voimme alkaa arvioida muotoiluja ja tekniikoita, kun suunnitelmat ovat vasta piirustuspöydällä. Tavallisen uusien tuotteiden ja ajatusten arvioinnin sijaan voimme testata konsepteja maantiellä välittömästi. Tämä lähestymistapa tarjoaa merkittäviä kustannussäästöjä tunnistamalla prioriteetit ja poistamalla pullonkaulat huomattavasti varhaisemmassa vaiheessa suunnittelu- ja kehitystyötä, kertoo Volvon pääteknologiajohtaja Henrik Green. 

XR-1 antaa Volvon insinööreille myös mahdollisuuden kehittää ja arvioida aktiivisia turvallisuusratkaisuja tavallista helpommin. Turvallisuusasiantuntijat voivat ajaa oikeita autoja XR-1-laseja käyttämällä Volvon tutkimusyksiköissä Ruotsissa ja testata virtuaalisia aktiivisia turvallisuusjärjestelmiä lisätyn todellisuuden kautta tosielämän ympäristössä. 

XR-1:n erittäin tarkan silmänseurantatekniikan avulla on helppo arvioida, kuinka kuljettajat käyttävät uusia toimintoja ja kohtaavatko he häiriötekijöitä. Tällainen teknologiapohjainen lähestymistapa häiriötasojen mittaamiseen varmistaa, että Volvo voi kehittää uusia toimintoja, jotka eivät häiritse kuljettajan keskittymistä ajamiseen. 

– Olemme alusta asti halunneet luoda tuotteen, joka yhdistää saumattomasti todellisuuden ja virtuaalimaailman. Volvon uskomattoman kehittyneet tavat käyttää XR-1-laitetta osoittavat, että Varjon teknologia mahdollistaa aikaisemmin mahdottomina pidettyjä asioita. Olemme yhdessä Volvon kanssa aloittaneet uuden aikakauden ammattimaisessa yhdistetyn todellisuuden käytössä, sanoo Varjon toimitusjohtaja ja perustaja Niko Eiden. 

Volvo on autoteollisuudessa suunnannäyttäjä lisätyn ja virtuaalitodellisuuden soveltamisessa suunnittelu- ja kehitystyössä. Kumppanuus Varjon kanssa on viimeisin ja edistyksellisin osoitus yhtiön vahvasta asemasta tällä saralla. Volvolla uskotaan kumppanuuteen johtavien teknologiayritysten kanssa uuden sukupolven tekniikoiden kehityksessä. 

– Varjo on selvä johtaja omalla alallaan. Yhtiön teknologia lupaa paljon tulevaisuutta ajatellen, mutta tarjoaa myös erinomaisia sovelluksia Volvolle jo tänään. Varjo on malliesimerkki yhtiöistä, joihin haluamme sijoittaa, toteaa Volvo Cars Tech Fundin pääjohtaja Zaki Fasihuddin. 

Varjo XR-1 -laseja ja Volvon käyttämää teknologiaa esitellään tästä päivästä alkaen Augmented Reality World Expo -messuilla Santa Clarassa, Kaliforniassa. Teknologialle ja sen käytölle on haettu patenttia. 

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi