Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Juhlavuotta viettävä Pietarin rata Lahden museoiden syksyn luentosarjan aiheena

Juhlavuotta viettävä Pietarin rata Lahden museoiden syksyn luentosarjan aiheena

Riihimäki–Pietari-rautatie avattiin liikenteelle 11.9.1870, 150 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi Radio- ja tv-museo Mastolassa järjestetään syksyn aikana kuuden luennon luentosarja 150 vuotta radalla – Pietarin radan juhlavuosi. Mastolan lisäksi luentoja on mahdollista seurata radanvarren paikkakunnilla Kärkölässä, Hollolassa ja Nastolassa, jonne luennot välitetään suoratoistona.

Luentosarjan teemana ovat erilaiset asiat, ilmiöt ja ajatukset, jotka rataa pitkin ovat kulkeneet sen pitkän historian saatossa. Luennoitsijoina on alojensa huippuasiantuntijoita. Luentosarjan avaa Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen, joka tarkastelee radan historiaa radanvarren ja ratapihojen kasvien ja tulokaslajien valossa. Arkkitehti Matti Veijovuori keskittyy luennossaan rataan etenkin Terijoen huviloiden valtatienä ja Päivälehden arkiston tutkija Janne Ridanpää valaisee radan historiaa rakenteiden ja kaluston kautta. Helsingin yliopistonlehtori Kaija Rautavirta paneutuu luennossaan ruokahuoltoon ja tietokirjailija Heikki Nevala kiertäviin sirkusseurueisiin ja tivoleihin. Luentosarjan päättää tutkija Päivi Repo, joka tarkastelee radan taloudellisia vaikutuksia Lahdelle sekä kilpailuasetelmaa Loviisan radan kanssa.

Luennot järjestetään Radio- ja tv-museo Mastolassa (Radiomäenkatu 37, 15100 Lahti) joka toinen torstai-ilta 10.9. alkaen, klo 17.00–n.18.30. Luento sisältyy museon sisäänpääsyn hintaan.

Luentojen live-striimi on seurattavissa samanaikaisesti Kärkölän kunnanviraston valtuustosalissa (Virkatie 1, 16600 Järvelä), Hollolan pääkirjastossa (Nuottikuja 2, 15870 Hollola) ja Nastolan vanhalla kunnantalolla (Pekkalantie 5, 15560 Nastola). Paikalla on Lahden museoiden edustaja alustamassa ja välittämässä etäyleisön kysymyksiä luennoitsijalle. Luentojen live-striimin seuraaminen on maksutonta.

Sekä Mastolan auditoriossa että live-striimin esityspaikoissa otetaan huomioon turvavälit ja voimassaoleva hygieniaohjeistus. Turvaväleistä johtuen paikkoja on rajoitetusti.

150 vuotta radalla – Pietarin radan juhlavuosi
Luennot:
10.9. Rautateiden vihreät kulkurit
Kimmo Saarinen, tutkimusjohtaja

24.9. Pietarin rata huvila-asutuksen valtatienä
Matti Veijovuori, arkkitehti

8.10. Rautaa, rakenteita ja rakoilevaa moraalia – Pietarin rata ja maaseudun uudet tuulet
Janne Ridanpää, tutkija

22.10. Ruokahuolto raiteilla
Kaija Rautavirta, yliopistonlehtori

5.11. Sirkukset ja tivolit raiteilla
Heikki Nevala, tietokirjailija

19.11. Lahti Pietarin ja Loviisan ratojen risteysasemana
Päivi Repo, tutkija

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi