Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

PAU: Toimivat postipalvelut edellyttävät kokoaikaisia työsuhteita ja työehtoshoppailun lopettamista

Valtiosihteerityöryhmä ehdotti tänään, että postinjakelussa siirryttäisiin kolmen päivän jakeluun vuoden 2022 alusta. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU korostaa, että jakelupäivien harventamisessa on kyse postipalvelujen heikentämisestä. Postin tulevaisuuteen vaikuttaa nyt entistä merkittävämmin valtionyhtiön henkilöstöpolitiikka.

– Mikäli jakelupäivien harventaminen toteutettaisiin niin, että Posti osa-aikaistaisi jo ennestään pienipalkkaisia jakajia tekemään kolmipäiväistä viikkoa, tarkoittaisi se käytännössä suurta vaihtuvuutta ja suuria laatuongelmia, toteaa PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Posti on vähentänyt jakelupäiviä käytännössä tiistain ja perjantain osalta jo aiemmin ja siirtynyt vaiheittain kolmipäiväiseen jakeluun. Tämä on aiheuttanut osa-aikaistamisia ja lomautuksia, johon monet postilaiset ovat reagoineet alaa vaihtamalla.  

– Siirtyminen kolmen päivän jakeluun on mahdollista hoitaa Postin osalta pehmeilläkin keinoilla ja hyvässä yhteistyössä henkilöstön kanssa, jos niin halutaan. Kaikkein tärkeintä olisi säilyttää nyt ihmisten kokoaikainen työ, jotta palkalla pystyisi myös elämään.

Nieminen muistuttaa, että työntekijöiden toimeentuloa pystyttäisiin turvaamaan paremmin ns. Tanskan mallilla, jossa tietyt alueet jaetaan tiettynä päivänä viikossa. Tämä antaisi paremmin mahdollisuuksia kokoaikaisten työsuhteiden säilyttämiseen.

Työehtoshoppailun on loputtava

Viime syksyn postilakossa työntekijät vastustivat menestyksekkäästi Postin työehtoshoppailua, jossa työntekijöitä oltiin siirtämässä halvemman työehtosopimuksen piirin. Työehtoshoppailu ei ole Postissa kuitenkaan päättynyt. Työntekijöitä halpuutetaan nyt entistä enemmän alihankinnan ja vuokratyövoiman kautta.  

– Tässä muutoksessa pitäisi unohtaa nyt alan halvempi työehtosopimus ja pyrkiä ratkaisuun, jossa taataan työntekijöiden nykyinen palkka ja kokoaikaiset työsuhteet. Valtion pitää omistajana edellyttää Postilta nyt hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Muutokset pitää tehdä aidosti henkilöstöä kuunnellen niin, ettei jokaista euroa ulosmitata työehtojen kiristyksellä ja heikennyksillä. Ihmisille täytyy antaa myös postialalla mahdollisuus tulla palkallaan toimeen.  

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi