Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Sensible 4 ja SoftBankin SB Drive aloittavat yhteistyön

Japanilainen SB Drive ja suomalainen robotiikka- ja ohjelmistoyritys Sensible 4 aloittavat yhteistyön, jossa muun muassa japanilaisfirman teknologiaa integroidaan Sensible 4:n GACHA-robottibussiin.

SB Drive on merkittävä tekijä itseajavien ajoneuvojen toimialalla ja on osa japanilaista SoftBank Group:ia. Yhteistyön ensisijainen tarkoitus on nopeuttaa itseajavien autojen käyttöönottoa Euroopassa ja Japanissa sekä viedä ne nopeammin yleiseen käyttöön.

Yhteistyö tapahtuu ensisijaisesti Suomessa, jossa SB Drive on aloittanut toimittajana Sensible 4:lle FABULOS-projektissa, johon on saatu EU rahoitus. SB Drive:n ohjelmaa Dispatcher testataan Sensible 4:n itseajavassa GACHA-bussissa. Projektissa keskitytään vastaamaan itseajivien ajoneuvojen keskeisiin haasteisiin. FABULOS projektin aikana GACHAa sekä myös muita Sensible 4:n ajoneuvoja koeajetaan julkisilla teillä. Liikkuvuuspalveluita tarjotaan myös paikallisten kuljetus tarpeiden tyydyttämiseksi.

Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala: ”Japanin markkina on erittäin mielenkiintoinen Sensible 4:lle. Teemme yhteistyötä tarjotaksemme parempia ratkaisuja autoteollisuudelle ja parantaaksemme tavallisen arjen liikkuvuutta. Lähestymistapamme on ollut keskittyä ydinteknologiaan ja yhteistyöhön sellaisten yritysten kanssa, kuten SB Drive, jossa voimme yhdessä tuottaa teknologisesti enemmän kuin mitä voisimme tehdä erikseen. Päätimme että käytännöllinen lähestymistapa on oikea ratkaisu tähän yhteistyöhön ja aloitimme sen vuoksi integroimalla SB Drive’s Dispatcher-järjestelmän meidän full-stack softaan. Ensimmäinen käyttökohteemme onkin GACHA ja sen avoimet pilotit Suomessa.”

Viime vuoden lopussa SB Driven ohjelma integroitiin Sensible 4:n itseajavien ajoneuvojen järjestelmään. Molemmat yritykset selvittävät myös samalla muita yhteistyömahdollisuuksia, ja pyrkivät jatkossa OEM-kumppanuuteen sekä EU:ssa että Japanissa.

SB Drive:n Dispatcher on hallintajärjestelmä, jolla pystytään kauko-ohjaamaan useita autonomisia ajoneuvoja, ns. fleet management. Järjestelmässä on myös tekoäly , joka pystyy havaitsemaan liikkumista  ajoneuvon sisällä. 

Sensible 4:n kehittämä GACHA on maailman ensimmäinen kaikkiin sääolosuhteisiin soveltuva itseajava robottibussi. Sensible 4:n ainutlaatuinen paikannusteknologia mahdollistaa robottibussien ympäri vuoden ajamisen myös Suomen sääolosuhteissa. Säällä on keskeinen rooli itseajavien ajoneuvojen kyvyllä ymmärtää ympäristöään.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi