Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Lähes neljäsosa maailman nastoista valmistetaan Suomessa

Tikkakoskella toimiva nastanvalmistajaTikka Spikes on yksi suurimmista nastanvalmistajista maailmassa ja laadussa alansa ykkönen.

Maailmassa on viisi merkittävää nastanvalmistajaa ja Tikka Spikes on yksi niistä. Yrityksen globaali markkinaosuus on noin 20 – 25 prosenttia ja se kasvaa koko ajan. 

–  Olemme vanhin teollinen nastanvalmistaja maailmassa. Maailman ensimmäiset teollisesti tuotetut liukuesteet on valmistettu Tikka Spikesin KOMETA-tuotemerkillä jo vuonna 1959, Tikka Spikes Oy:n toimitusjohtaja Juha Rautiainen kertoo.

Tikka Spikes on ollut vuodesta 2008 osa Continental-konsernia, jonka liikevaihto on yli 50 miljardia euroa ja jolla on noin 230 000 työntekijää ympäri maailmaa. Asiakkaina ovat Continentalin lisäksi muut suuret rengasbrändit.

Monikansallinen toimija

Tikka Spikesilla on tällä hetkellä noin 80 hengen henkilökunta ja rekrytointi päällä uusien osaajien saamiseksi.

– Toimintamme on hyvin kansainvälistä, ja meillä on töissä ihmisiä hyvin monesta eri kansallisuudesta. Tikkakosken käytävillä englanti on ehkä yleisin puhuttu kieli. Meiltä on myös mahdollista ponnistaa ison kansainvälisen konsernin toimipisteisiin ympäri maailmaa, Rautiainen sanoo. 

Hän arvioi, että noin 90 prosenttia yrityksen tuotannosta menee vientiin ensi vuonna.

–  Olemme lähes puhtaasti vientiyritys, eli sellainen yritys, joita päättäjät peräänkuuluttavat Suomen tarvitsevan.

Nasta on vaativa tekninen tuote

Äkkiseltään voisi ajatella, että nasta olisi yksinkertainen tuote ja helppo valmistaa. Totuus on kuitenkin aivan toisenlainen.

– Nasta on yllättävän tekninen tuote, mitä moni ei tiedä. Olen ollut kuusi vuotta Tikka Spikesin toimitusjohtajana.Olin aikaisemmin Valmetin paperikonemyyjänä ennen tähän taloon tulemistani. Ajattelin aluksi, että onkohan tässä hommassa riittävästi haastetta. Parin viikon sisällä huomasin, että kyllä on. Suomessa toimiva yritys pärjää globaalissa kilpailussa vain siten, että se on teknisesti parempi kuin kilpailijat, Rautiainen sanoo.

Lähes kaikki yrityksen materiaali- ja valmistusteknologia on kehitetty itse. 

– Se on meidän parasta osaamistamme, jossa olemme aivan Suomen ja Pohjoismaiden kärkeä. Meillä on aivan erityistä osaamista kovametallivalmistuksen osalta.  Continental omistajana tuo toimivat prosessit mukanaan meillekin, mikä on myös yksi laadun tae.  Meillä on myös oma työkaluosasto, joka valmistaa kaikki tuotannossa tarvittavat työkalut.

 Tikka Spikes tekee paljon testausta tuotekehityksen tarpeisiin. Eri valmistajien rengastestauksessa hyödynnetään muun muassa Tikkakosken lentokenttää, jossa yrityksen ammattikuskit ajavat rengastestejä eri rengasmerkeille. 

Yhteistyö uuden asiakkaan kanssa alkaa aina tuotekehityksen kautta. Jokaiselle rengasvalmistajalle  ja renkaalle on kehitetty oma nastamallinsa, joka on suunniteltu yksilöllisesti juuri kyseiseen renkaaseen.  

– Valmistamme vuodessa yli 700 miljoonaa nastaa. Jos ne pannaan jonoon peräkkäin, jono ylettyisi Tikkakoskelta Kiinaan saakka, Rautiainen havainnollistaa.

Pitkälle viety automatisaatio takaa työt

– Työvoimakustannuksilla emme voi kilpailla globaalissa markkinassa. Tehokkuutemme tulee todella korkeasta automaatiotasosta. Meidän pitää olla äärimmäisen tehokkaita, jotta pärjäämme halpatuotantomaille. Toisaalta palkkatasomme on erittäin kilpailukykyinen, kuten luontaisedutkin. Välitämme oikeasti henkilöstömme hyvinvoinnista, Rautiainen sanoo.

Tikka Spikes kehittää henkilökuntaansa talon sisäisellä koulutuksella ja tukee myös henkilöstön osallistumista esimerkiksi tutkintoon johtaviin koulutuksiin.

Henkilöstön viihtyvyydestä kertoo se, että yrityksen työsuhteet ovat perinteisesti olleet pitkiä, eikä vaihtuvuutta ole juuri ollut. Korona-aika iski yritykseen kuitenkin voimakkaasti, jolloin jouduttiin hetkellisesti vähentämään työntekijöitä. 

– Nyt kauppa käy taas ja draivi on päällä. Olemme investoineet paljon konekantaan ja rekrytoimme uusia työntekijöitä. Meillä on tarjolla haastavia tehtäviä esimerkiksi osaaville koneistajille ja hienomekaanikkaosaajille.   

Vaikka Tikka Spikes on metallialan yritys, työtehtävät ovat enemmän automatisaation ja laadunvalvonnan puolella. Tuotantotyö on metallialan mielikuvista poiketen pitkälti monitorointia ja laadunvalvontaa. Toimihenkilötehtävät ovat hyvin vaihtelevia ja tarjoavat haastetta tekijöilleen. Insinöörejä tarvitaan monenlaisiin tehtäviin. 

Ympäristöasioissakin Tikka Spikes haluaa olla edelläkävijä, mitä myös Continental odottaa tytäryhtiöiltään.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi