Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Linde osallistuu vetykäyttöisten lauttapalvelujen tutkimusprojektiin

Linde osallistuu Uppsalan yliopiston (Campus Gotland) tutkijoiden johtamaan uuteen tutkimusprojektiin, jonka tavoitteena on kehittää ja turvata kestäviä vedyn ratkaisuja Gotlannin ja Manner-Ruotsin välisessä lauttaliikenteessä.

Visioalus Gotland Horizon on Ruotsin ensimmäinen hanke, jossa luodaan laajamittainen vetykäyttöinen alus sekä matkustaja- että rahtiliikenteeseen.

Kestävä kehitys on tärkeä osa Linden strategiaa. Vedyllä on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, ja se voi korvata fossiilisia polttoaineita monissa sovelluksissa, ei vähiten merialalla.

Visioalus Gotland Horizon on Ruotsin ensimmäinen hanke, jolla luodaan laajamittainen vetykäyttöinen alus sekä matkustajille että rahtiliikenteelle.

Linde on tuottanut, toimittanut ja myynyt vetyä Ruotsissa useiden vuosien ajan, ja sillä on asiantuntemusta ja teknologiaa vedyn koko arvoketjussa tuotannosta, varastoinnista, kuljetuksesta ja toimituksesta asiakkaan sovellukseen. Linde on aiemminkin vetänyt projekteja merenkulkualalla, mutta vedyn käyttöä energian kantajana näin suuressa lautassa ei ole aiemmin tehty.

”Yhdessä Uppsalan yliopiston ja muiden kumppaneiden kanssa olemme erittäin iloisia voidessamme olla mukana luomassa mahdollisuuksia käyttää vetyä laivojen polttoaineena. Koko laivasektori tarvitsee fossiilivapaita polttoaineita”, sanoo Stefan Peterson, Linden myyntijohtaja Ruotsista.

”Suurin haaste vihreän vedyn tuotannossa on fossiilivapaan sähkön riittävä saatavuus kohtuullisin kustannuksin. Odotamme innolla yhteistyötä tässä prosessissa kehittääksemme ja arvioidaksemme järjestelmäratkaisuja fossiilivapaalla sähköllä elektrolyysillä tuotetun vedyn käyttämiseksi polttoaineena Gotlannin lauttaliikenteessä. Myös vedyntuotannossa syntyvän hapen hyödyntämismahdollisuuksia meriympäristön parantamiseksi tullaan arvioimaan”, sanoo Ola Ritzén Linden Clean Hydrogen -tiimistä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi