Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Päälle puettavat tukirangat keventävät työntekoa

Laitteiden yleistymisen toivotaan pidentävän työuria ja lisäävän tuottavuutta myös Suomessa, jossa tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yksi suurin syy sairauspoissaoloille sekä varhaisille eläköitymisille.

Exoskeleton on päälle puettava laite, joka antaa lisävoimaa ja vähentää fyysistä rasitusta silloin kun työ on raskasta tai sitä täytyy tehdä hankalissa työasennoissa. Kyseiset laitteet ovat yleistyneet viime vuosina maailmalla erityisesti autoteollisuuden parissa, mutta käyttökohteita on muitakin aina terveydenhuollosta teollisuuteen ja rakentamisesta maatalouteen.

Suomessa exoskeletonit ja niiden hyödyt ovat suurelle yleisölle vielä verrattain vieraita. Laitteiden käytön vaikutuksista, kuten vähentyneistä sairauspoissaoloista, pidemmistä työurista, tehokkuuden parantumisesta sekä työn laadun ja mielekkyyden lisääntymisestä, hyötyvät nopeasti sekä työnantajat että -tekijät. ”Työn keventämisen vaikutukset näkyvät lähes poikkeuksetta tuottavuuden kasvuna ja parempana työviihtyvyytenä”, kertoo exoskeletoneja maahantuovan Exofinland Oy:n toimitusjohtaja Ville Karjalainen. ”Eri käyttötarkoituksiin on olemassa omat laitteensa, mutta yhteistä niiden kaikkien käytölle on, että kevyempi työ takaa paremman toimintakyvyn ja jaksamisen työssä, mutta hyödyt näkyvät myös vapaa- ajalla”, Karjalainen jatkaa.

Helpottaa työskentelyä

Exoskeleton on helppo käyttöönottaa eikä vaadi käyttäjältään pitkää perehtymistä laitteen toiminnallisuuksiin: sen käyttöä voi verrata minkä tahansa työvaatteen päälle pukemiseen. Käyttämisen helppous yhdistettynä laitteen kohtuulliseen hintaan tekevät siitä houkuttelevan aseen taistelussa fyysisen työn rasittavuutta vastaan. ”Exoskeletonia käyttäneet ovat olleet yksimielisiä siitä, kuinka nopeasti laite helpottaa työskentelyä hankalissa tai toistuvissa työasennoissa. Laite sulautuu osaksi työntekijää eikä sitä tarvitse työtehtävien aikana huomioida tai säätää”, Karjalainen summaa käyttäjäkokemuksia.

www.exofinland.fi

Juttu on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 5 / 2020

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi