Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

RFID-teknologia tuo säästöjä raideliikenteeseen

RFID-teknologialla tarkoitetaan radiotaajuuksilla tapahtuvaa etätunnistamista. Se tuo merkittäviä etuja vikaantumisen ehkäisyyn, huoltoon ja valvontaan ympäri maailman. RFID auttaa myös liikkuvan kaluston tunnistamisessa ja seurannassa ja sillä voidaan vähentää ylläpidon kustannuksia.

Euroopan raiteilla tapahtuu vuosittain satoja raiteiltasuistumisia. Koska yksittäisen onnettomuuden hintalappu on lähes miljoona euroa, on onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn investoitu paljon. Onnettomuuksia aiheuttaa erityisesti junavaunujen liikkuvien osien, kuten akselien ja laakerien kuluminen, joten niiden lämpötiloja ja kulumista seurataan monipuolisesti erilaisilla sensoreilla.

SICKin RFID-tuotteilla voidaan yhdistää olemassa oleva anturitieto junavaunuhin. Kun yksittäisten osien kulumista voidaan seurata pitkällä aikavälillä, voidaan myös osien kulumista ja huoltotarvetta ennakoida ja siten välttää kalliit hätäkorjaukset. Myös kaluston käyttöasteen nostaminen on mahdollista. Tämä tuo junakaluston käyttöön tehokkuutta ja kustannussäästöjä.

RFID-anturidatan ja olemassaolevien valvontajärjestelmien yhteistoiminnalla saavutetaan myös kokonaan uusia etuja: Esimerkiksi yksittäisten junavaunujen sijaintia voidaan seurata reaaliaikaisesti. Kuljetusketjujun osapuolet voivat vihdoin tietää täsmälleen missä heidän rahtinsa kulkee.

SICKin teknologian käyttökelpoisuutta on testattu muun muassa Ruotsin Liikennevirasto Trafikverketin kanssa. SICKin vaativiin teollisuuskäyttöihin suunniteltu RFU630-laite toimi hyvin junaympäristössä, myös äärimmäisissä lämpötiloissa ja suurilla ajonopeuksilla.

SICK kuuluu antureiden johtaviin valmistajiin tehdas-, logistiikka- ja prosessiautomaatiosovelluksia varten. Teknologia- ja markkinajohtajana SICK pystyy tarjoamillaan antureilla ja sovellusratkaisuilla luomaan teollisille sovelluksille täydellisen perustan prosessien turvallista ja tehokasta ohjausta varten. Näiden avulla ihmisiä suojataan onnettomuuksilta ja vältetään ympäristövahinkoja. Vuonna 1946 perustettu yritys on yli 50 tytäryhtiönsä ja osakkuutensa sekä lukuisien edustuksiensa kanssa edustettuna koko maailmassa. Tilivuonna 2019 SICK työllisti maailmanlaajuisesti lähes 10.000 työntekijää, ja konsernin liikevaihto oli noin 1,8 miljardia euroa.

sick.com
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi