Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Varusmiehet saivat oululaisyrityksen mittauspohjalliset kenkiinsä 15 km:n metsämarssille

Mobiili- ja sensoriteknologiaan perustuvat MoveSole-mittauspohjalliset ovat osa varusmiehille tehtävää kävelyn tutkimusta. Tutkimuksessa on tarkoitus selvittää, miten lihasten väsymys rasituksen aikana ja kuormituksen lisääminen varusmiespalvelun aikana tehtävissä harjoituksissa vaikuttaa kävelyyn. Muutokset kävelyssä voivat aiheuttaa monenlaisia jalkaterä- ja jalkaongelmia.

Kävelyä, ihmisen luonnollista liikkumistapaa, on aikojen kuluessa tutkittu paljon. Kävelyn tutkimuksen perusteella siitä tunnetaan jo nyt monia yksityiskohtaisiakin seikkoja, kuten esimerkiksi askeleen vaiheistus sekä keskimääräinen askelpituus, kävelynopeus ja askeltiheys eri ikäisillä ihmisillä. Tähän mennessä kävelytutkimus on toteutettu usein liikelaboratorioissa osittain sen takia, että käytössä olleet mittausvälineet ovat kehitetty laboratorio-olosuhteisiin.

Kuva: MoveSole Oy

Nykyiset mobiili- ja sensoriteknologiat tarjoavat tutkijoille uuden kiinnostavan näkökulman kävelyn tutkimiseen pois laboratorioista ihmisten luonnolliseen elinympäristöön. Tutkijat haluavat ymmärtää nimenomaan ihmisen luonnollisessa liikkeessä, mitä jalkaterässä ja laajemmin alaraajassa tapahtuu toisaalta ihmisen väsyessä ja toisaalta, kun kuormitusta lisätään ihmisen oman kehon painon lisäksi. Ei-toivotut muutokset kävelyssä voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja kiputiloja jalkaterässä tai jalassa.

Oululaisyrityksen MoveSolen kehittämä mobiili- ja sensoriteknologiaan perustuva mittauspohjallinen on ollut mukana keväästä 2021 lähtien, kun on tutkittu varusmiesten kävelyä osana heidän varusmiespalveluaan. Varusmiehet ovat Utin Laskuvarjojääkärikompanian alokkaita.

Vaikka ihmisen kävelyä ja liikkumista on tutkittu paljon, emme itse asiassa kovinkaan tarkasti tiedä, millaisen vaikutuksen lihasten väsyminen saa kävelyssä aikaan. ’Tässä tutkimuksessa on tarkoitus nyt ensimmäistä kertaa selvittää laboratorion ulkopuolella väsymisen ja kuormituksen lisäämisen vaikutuksia ihmisen kävelyyn ja paineen jakautumiseen jalkapohjan allla’, toteaa LT, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri sekä tässä käynnissä olevan tutkimuksen vastuulääkäri Jussi Kosola.

’Lähdimme aikoinaan kehittämään mittauspohjallisia trauman tai leikkauksellisen operaation jälkeiseen kuntoutukseen. Olemme tässä matkan varrella tutkijoiden ja ammattilaisten kanssa oppineet, että kävelyn mittausta voidaan hyödyntää erittäin laajasti paitsi kuntoutuksen aikana, niin myös erilaisten vaivojen ja kipujen ennaltaehkäisyssä’, kertoo MoveSolen toimitusjohtaja Eero Kaikkonen. ’Olemme erittäin mielellämme mukana tässä kyseisessä tutkimuksessa. Toivomme, että se omalta osaltaan tuo lisä ymmärrystä kävelyn tutkimiseen ihmisten luonnollisissa toimintaympäristöissä sekä uusia näkökulmia kävelyn mittaamiseen’, hän jatkaa.

Menossa olevassa tutkimuksessa on tarkoitus mitata varusmiesten kävelyä ja liikkumista pitkin heidän varusmiespalveluksensa etenemistä Utin Laskuvarjojääkärikompaniassa.

MoveSole Oy on kehittänyt kävelyn mittaamiseen mobiili- ja sensoriteknologiaan perustuvan MoveSole-mittauspohjallisen kävelyn analysoinnin tueksi. Mittauslaite on kehitetty yhteistyössä Tays:n ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Se on helppokäyttöinen, luotettava ja kestävä työkalu kävelyn mittaamiseen ihmisten luonnollisessa elinympäristössä. Mittauspohjallisen tuottamat mittaustulokset ovat helposti analysoitavissa älypuhelimen näytöltä tai tulostettavasta visuaalisesta raportista.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi