Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Atos tehostaa Ilmatieteen laitoksen kykyä ennustaa säätä BullSequana-supertietokoneen avulla

Atos on ilmoittanut tänään, että liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan kuuluva Ilmatieteen laitos, jonka tehtäviin kuuluu havainnoida, ennustaa ja tutkia säätä, on solminut miljoonien eurojen kaupan BullSequana XH2000 -supertietokoneen hankinnasta, toimituksesta, käyttöönotosta ja ylläpidosta.

Ilmatieteen laitoksen nykytilanteeseen verrattuna uuden järjestelmän tehot ovat nelinkertaiset. Uuden järjestelmän avulla Ilmatieteen laitoksen tarjoama palvelu paranee ja sään ennustettavuudesta tulee entistä tarkempaa ja luotettavampaa.

Uutta supertietokonetta tullaan käyttämään erilaisten numeeristen sääennusteiden laatimiseen. Uuden supertietokoneen avulla meteorologit pystyvät ennustamaan ja määrittelemään vaikeita sääolosuhteita tarkemmin jo kauan ennen niiden ilmenemistä. Järjestelmän avulla Ilmatieteen laitos käyttää ilmakehään ja mereen liittyviä tietokonemalleja, kuten ACCORD-konsortion kehittämää HARMONIE-Arome säämallia. Tämä malli on sekä laskennalliselta työmäärältään että aikakriittisyytensä takia Ilmatieteen laitoksen haastavimpia.

Uusi supertietokone tukee käytännön yhteistyötä Norjan, Ruotsin, Viron ja Suomen (MetCoOp) välillä. MetCoOp-yhteistyössä  yhteistä säämalliennustetta lasketaan jaetulla laskentaresurssilla, jotta lyhyen aikavälin ennuste olisi niin luotettava kuin mahdollista. Erityisesti sään ääri-ilmiöiden todennäköisyyden ennustaminen on tehokkaampaa, koska HARMONIE-Arome -säämalli hyödyntää ns. parviennustetekniikkaa, joissa alueelle lasketaan  useita sääennusteita.

”Tämän investoinnin ansiosta pystymme parantamaan numeeristen sääennusteiden vaakasuuntaista erotuskykyä 2.5 kilometristä arviolta n. 1.3 kilometriin. Tämä parantaa ennustamisen tarkkuutta ja luotettavuutta. Näiden ennusteiden avulla  yhteiskunta kykenee varautumaan entistä  paremmin vaaraa aiheuttaviin sääolosuhteisiin ja sitä kautta parantamaan kansalaisten turvallisuutta” sanoi Sami Niemelä, toimialajohtaja, Ilmatieteen laitos.

”Ilmatieteen laitoksen kanssa solmittu sopimus ei ainoastaan kerro korkeatasoisesta osaamisestamme, jota tarvitaan supertietokoneen asentamiseen, käyttöönottoon ja käyttämiseen, vaan myös alan parhaasta tekniikasta, jota toimittamamme BullSequana XH2000 ja kumppanimme edustavat” sanoi Harri Saikkonen, Pohjoismaiden toimitusjohtaja, Atos.

Ilmatieteen laitos on liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan kuuluva tutkimus- ja palveluorganisaatio, joka havainnoi, ennustaa ja tutkii säätä, meriä, ilmastoa ja lähiavaruutta. Ilmatieteen laitos tuottaa palveluja säästä ja ilmastosta mm. puolustusvoimille, viranomaisille, maataloudelle, meri-, elinkeino- ja ilmailuteollisuudelle ja yleisesti kansalaisille.

BullSequana XH2000 supertietokone tullaan asentamaan alkuvuodesta 2023.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi