Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Audin digitaaliset ajovalot näyttävät suuntaa tulevaisuuteen

Audilla turvallisuus ja asiakastyytyväisyys ovat etusijalla ja olennaisia tekijöitä yhtiön menestykselle. Valotekniikan merkitys kasvaa koko ajan ja kehittyvä tekniikka luo uusia mahdollisuuksia niin turvallisuuden parantamiseen kuin viestintään ja auton personointiin. Määrätietoisen ja järjestelmällisen valojen digitalisoinnin edut huomaa erityisesti uudessa Audi A8:ssa, jossa nähdään ensimmäistä kertaa täysin digitalisoidut ajovalot. Mallin keulalle on saatavilla lisävarusteiset Audi Digital Matrix led -ajovalot ja taakse digitaaliset OLED-perävalot.

Audi A6 e-tron -konseptiauto heijastaa vilkut maahan

Audi A8:n OLED-takavalot tarjoavat uusia auton personointimahdollisuuksia. Digital Matrix led -ajovalot mahdollistavat puolestaan kolmen uudenlaista toimintoa: edistyneet liikennetiedot, moottoriteillä käytettävä suuntavaloilla täydennetty kaistavalo ja maanteillä käytettävä orientaatiovalo. Nämä ominaisuudet eivät kerro vain Audin teknologisesta ylivoimasta – Vorsprung durch Technik – vaan tuovat todellista lisäarvoa auton käyttäjälle.

”Valotekniikka ja valosuunnittelu ovat olleet brändimme menestystekijöitä jo vuosikymmenten ajan, ja niistä on tullut Audille tärkeä alue. Valojen digitalisointi mahdollistaa aivan uudenlaiset toiminnot ja parantaa merkittävästi turvallisuutta. Esimerkiksi digitaalisten OLED-takavalojen yhdistäminen lähestymisindikaattoriin antaa uusia mahdollisuuksia viestiä ulospäin tilanteesta riippuen. Lisäksi takavaloteknologialla voi valita valokuvioista mieleisimmän MMI-käyttöliittymän kautta”, kertoo Audin teknologian kehittämisestä vastaava Oliver Hoffman.

Ensimmäiset Digital Matrix led -valojen uudet toiminnot: orientaatiovalo ja suuntaindikaattorit 

Jokainen tietää, miltä tuntuu ajaa pimeällä öisellä valtatiellä, missä tapahtuu paljon. Juuri näissä tilanteissa Audin kaistavalo ja orientaatiovalot osoittavat hyötynsä. Oman kaistan valaiseminen monikaistaisella tiellä auttaa kuljettajaa keskittymään ajotapahtumiin.

Orientaatiovalo merkitsee osana kaistavaloa näkyvää, auton sijaintia ennakoivasti osoittavaa valokuviota. Käytännössä se näkyy tummina nuolina auton eteen tien pintaan heijastuvassa kaistavalon ”valomatossa”. Tämä ohjaa kuljettajaa ajamaan turvallisesti kaistan keskellä.

Orientaatiovalosta on apua esimerkiksi silloin, kun ajokaista kapenee tietyömaan vuoksi.  Silloin ”valomatto” rajautuu vain auton kulkureitille eikä työmaa-alueelle jääville ajokaistan osille, jotta kuljettajan huomio kiinnittyisi oikealle alueelle.

Digitaalisten ajovalojen orientaatiovaloa voi käyttää nyt myös kaistavalosta riippumattomana avustajana maanteillä. Tämä on ensimmäinen digitaalisen valotekniikan mahdollistama uusi toiminto eri ajotilanteisiin. 

Moottoritiellä taas kaistavalo valaisee kaistanvaihdon aikana molemmat kaistat, kun suuntavalo puolestaan ilmaisee auton senhetkisen tarkan sijainnin kaistalla. Tässä otetaan käyttöön toinen uusi toiminto: kaistanvaihdon aikana myös kaistavalo kertoo auton kääntymissuunnan. Kun suuntavilkku aktivoidaan, Digital Matrix led -ajovalot lisäävät kaistavalon viereen vilkkuvan alueen. Näin kaistavalo toistaa ja tehostaa suuntavilkun viestiä heijastamalla sen myös edellä olevaan tiehen, jolloin muut lähialueella ajavat saavat selkeää lisätietoa tulevasta kaistanvaihdosta. Tällä tavoin Audi tekee ajamisesta turvallisempaa kaikille tiellä liikkujille, etenkin vilkkaassa liikenteessä.

Ajettiinpa lähivaloilla kaarteissa, taajamissa tai moottoriteillä tai kaukovaloilla, digitalisoinnin mahdollistama täsmällinen valaistus parantaa myös muiden tienkäyttäjien liikenneturvallisuutta. Vastaantuleva liikenne ja autot voidaan varjostaa entistä tarkemmin, jolloin häikäistyminen vähenee.

Kolmas uusi toiminto: edistyksellisen liikennetiedot

HERE-karttojen kautta saatava tieto mahdollisista onnettomuuksista tai rikkoutuneista ajoneuvoista näkyy jo auton MMI-näytöllä. Digital Matrix led -ajovalot ja DMD-tekniikka nostavat turvallisuuden vielä uudelle tasolle.

Digitaalimittariston lisäksi varoitus – huutomerkki kolmion sisällä – heijastetaan nyt myös auton eteen tielle noin kolmen sekunnin ajan. Tämän ansiosta kuljettajan katse voi pysyä koko ajan tiessä, jolloin vasteaika vaaratilanteen uhatessa on mahdollisimman lyhyt.

Matrix led -ajovalojen digitalisoinnin taustalla on uutta tekniikkaa, josta käytetään lyhennettä DMD. Se viittaa esimerkiksi videotykeissä käytettyyn mikropeilitekniikkaan. Sen ydin on pieni siru, jossa on noin 1,3 miljoonaa vain millimetrin tuhannesosan kokoista mikropeiliä. Sähköstaattisten kenttien avulla jokaista yksittäistä peiliä voidaan kääntää jopa 5000 kertaa sekunnissa. Asetuksesta riippuen led-valo joko suunnataan tielle linssien kautta tai absorboidaan, jotta haluttu alue voidaan varjostaa. Itse asiassa auton ajovalo ei olekaan enää staattinen säde, vaan kuin jatkuvasti muuttuva videokuva.

Detail, Color: Daytona grey matt effect

Tervetullut apu: korostusvalo 

Digital Matrix led -ajovalojen korostusvalo auttaa huomaamaan tien lähellä olevat jalankulkijat pimeässä. Jos auton edessä on ihmisiä, lisävarusteinen Audi Night Vision – pimeänäköavustin tunnistaa tilanteen ja kohdennettu valo valaisee henkilön. Tälläkin tavalla auto parantaa kaikkien tiealueella liikkuvien turvallisuutta.

Audi näyttää tietä: vilkkujen digitaaliset projisoinnit maahan

Viestintä on avain menestykseen monilla aloilla. Jatkossa Audi haluaa tehostaa viestintää auton ja sen ympäristön välillä myös maahan heijastettavien digitaalisten heijasteiden avulla. Tästä välähdyksen tarjoavat vilkkujen maaprojisoinnit. Kolme kadulle heijastettua symbolia edessä ja takana ilmoittavat pyöräilijöille esimerkiksi kaistanvaihdosta tai lisäksi varoittavat jalankulkijoita kääntyvästä autosta – yksinkertaista, selkeää viestintää ja turvallisuutta.

Näiden viestien tarkoitus on pohjustaa tietä laajemmille projisoinneille auton ympärillä. Suunnitelmissa on esimerkiksi heijastaa tielle varoitus ennen auton oven avautumista. Audi haluaa ottaa käyttöön uusia ympäristön valaisemisen tuomia mahdollisuuksia, mutta tarkoituksena ei ole vain esitellä kaikkea, mikä tällä hetkellä on jo mahdollista. Ensin on määriteltävä toiminnallisuuden ja päämäärien kannalta merkitykselliset toiminnot, jotta uusilla toiminnoilla olisi mahdollisimman paljon lisäarvoa. Tämä pätee niin personointiin kuin turvallisuuteen liittyviin mahdollisuuksiin.

Personoinnin osalta kyse on Audin tulevaisuuden visiosta digitalisoinnin avulla mukautettavista maaprojisoinneista. Tämä mahdollistaisi myös kuljettajaan liittyvät tiedot ja tunnisteet, kunhan niiden käyttäminen ei vaaranna yksityisyyttä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi