Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Autoilijoista 44 % ei ole koskaan ladannut autonsa akkua, ja se saattaa kaduttaa joululiikenteessä

Akkujen hallintaratkaisuihin erikoistuneen CTEKin kyselystä käy ilmi, että peräti 44 % suomalaisista ei ole koskaan ladannut autonsa akkua. Vuoden sisällä autonsa akun ladanneita on vain 12 %. CTEKin myyntipäällikkö Pasi Aholan mukaan tulokset eivät lupaa hyvää joululiikenteelle, sillä akun hyytyminen on yksi yleisimmistä syistä lomakauden matkan katkeamiselle.

Akkujen hallintaratkaisuihin erikoistunut CTEK muistuttaa joululiikenteeseen suuntaavia auton akun lataamisen tärkeydestä. Erityisesti talviajossa vaarana on akun syväpurkautumisesta johtuva matkan keskeytyminen.

CTEKin Syno Internationalilla teettämästä kyselystä selviää, että 88 % suomalaisista akun ylläpitolatauksesta on enemmän kuin vuosi aikaa. Peräti 44 % ei ole koskaan ladannut autonsa akkua.

– Akun ongelmat tulevat yleensä esiin sään kylmetessä, kun sekä auton käynnistämiseen, että ajon aikana tarvitaan enemmän virtaa. Akku kannattaakin talviaikaan aina ladata ylläpitolaturilla täyteen ennen pitkää matkaa. Kuukausittain akkua lataamalla voi pidentää akun käyttöikää jopa kolminkertaiseksi, Ahola muistuttaa.

Moni saattaa miettiä, mitä akun lataus ylläpitolaturilla maksaa sähkön nykyhinnoilla.

– Puoliksi tyhjentyneen akun lataus täyteen vie saman verran sähköä kuin TV:n katselu viisi tuntia tai uunin käyttö pienen hetken ajan. Toisin sanoen yhden akun latauskerran hinta jää muutamaan kymmeneen senttiin. Se on pieni hinta siihen verrattuna, millaiset kustannukset syntyvät tien poskeen jäämisestä, Ahola toteaa.

Jos kuitenkin neuvoista huolimatta jättää latauksen väliin ja jää auton kanssa jumiin pakkasessa, yksi pieni väline voi auttaa.

– Jos akun lataus usein unohtuu, kannattaa automatkoille varustautua nelitoimisella akkulaturilla. Siinä on tavallisen laturin lisäksi ylläpitolaturi, mukautuva apukäynnistin ja huippuluokan kannettava virtapankki. Sen pitäminen mukana matkassa tuo mielenrauhaa ja siksi noin 300 euroa maksava laite on myös täydellinen viime hetken joululahjavinkki autoilijalle, Ahola vinkkaa.

CTEK teetti kyselyn tutkimusyhtiö Syno Internationalilla lokakuussa 2022, ja siihen vastasi verkossa 1 018 Suomessa asuvaa. Kysely oli väestöä demografisesti edustava.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi