Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Tänään on kansainvälinen lataa akkusi -päivä: 44 % suomalaisista ei ole koskaan ladannut autonsa akkua – CTEK listasi eri akunlataajatyypit

Ajoneuvojen latausratkaisuja kehittävän CTEKin teettämästä kyselystä selviää, että lähes puolet suomalaisista ei ole koskaan ladannut polttomoottoriautonsa akkua. CTEK haluaa muistuttaa auton akun latauksen tärkeydestä kun tänään vietetään kansainvälistä Lataa akkusi -päivää.

CTEKin myyntipäällikkö Pasi Aholan mukaan akkuihin liittyvät ongelmat ovat kasvava ilmiö, koska moni meistä on vähentänyt autolla ajamista korkeiden polttoaine- ja energiakustannusten vuoksi. CTEKin viime vuoden lopulla teettämästä kyselystä käy ilmi, että lähes puolet polttomoottoriautolla ajavista on vähentänyt ajamista korkeiden polttoainekustannusten takia. Sähköautolla ajavista vain 6 % on toiminut samoin.

“Järjestämme Lataa akkusi -päivän, koska haluamme lisätä tietoisuutta akun ylläpitämisen hyödyistä etenkin taloudellisesta näkökulmasta. Samalla haluamme juhlistaa akun historiaa, sillä ensimmäisen auton akun keksimisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 111 vuotta”, kertoo CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola.

Isossa-Britanniassa tiepalveluun erikoistuneen RAC:n toteuttama tutkimus osoittaa, että 40 % kaikista tienvarsilla tapahtuvista autojen vioista johtuu akun pettämisestä tai tyhjenemisestä.

Myös hybdridi- ja täyssähköautojen suhteen yksi merkittävimmistä matkan keskeytymisen aiheuttamista syistä on tyhjentynyt 12 V:n akku. Akkujen viat pysäyttävät Iso-Britanniassa vuosittain noin 70 000 autoilijaa ja aiheuttavat lähes 32 miljoonan euron kustannukset.

CTEK kannustaa autoilijoita tarkistamaan akkunsa kunnon erityisesti tänään Lataa akkusi -päivänä. Akkujen tarkastaminen ja lataaminen säästävät rahaa, koska akun käyttöikä voi ylläpitolatauksella pidentyä jopa kolminkertaiseksi.

“Akun säännöllinen lataaminen on merkittävästi edullisempaa kuin niiden vaihtaminen. Toisin kuin moni luulee, akun lataaminen ei vaadi paljon sähköä. Se vie keskimäärin vähemmän sähköä kuin pyykinpesukonelastillisen peseminen. Myös hybridiautoissa ja täyssähköautoissa on 12 V:n akku, joka vaatii ylläpitoa ja lataamista”, Ahola muistuttaa.

CTEK on laatinut neljä akunlataajatyyppiä.

Mikä lataajatyyppi sinä olet?

Superintoilija

Tarkkailet autoasi päivittäin ja olet kiinnostunut sen toiminnasta. Valitset öljytyypin itse ja renkaasi ovat laadukkaat, eivätkä ne koskaan kulu alle vaaditun kulutuspinnan. Autotalliisi on asennettu ylläpitolaturi, jolla lataat päivittäin. Arvostat akun roolia autossasi, pidät sitä auton sydämenä.

Silmäilijä

Tiedät, miten auton kanssa tulee toimia. Tankatessasi tai ladatessasi akkua tarkistat samalla usein renkaiden ilmanpaineen ja lasinpesunesteen. Haluat varautua kaikenlaisiin ongelmatilanteisiin. Pidät autosi takakontissa käynnistyskaapeleita, vaikka samanaikaisesti tiedostat niiden käytön olevan nykyautojen elektroniikalle potentiaalisesti vaarallista.

Välttelijä

Autosi ainut tehtävä on viedä sinut haluttuun paikkaan. Vaikka tiedät, että akun lataaminen olisi tärkeää, et saa aikaiseksi avata konepeltiä. Yrität myös olla huomioimatta auton merkkivalojen vilkkumista. Onneksi puhelimestasi löytyy hinauspalvelun numero tallennettuna.

Noviisi

Auton toiminnot ja rakenteet ovat sinulle mustaa magiaa. Ajat vain silloin, kun mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Hädin tuskin tiedät, että autossasi on akku, koska auton tärkeimmät varusteet ovat ohjauspyörä ja radion äänenvoimakkuuspainike. Ajatus autosi hajoamisesta kuitenkin kummittelee mielessäsi ajoittain. Onneksi on Apple CarPlay.

Lisätietoja Lataa akkusi -päivästä ja neuvoja autoilijoille osoitteesta: https://www.ctek.com.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi