Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Energiavirasto: Suuritehoisten latauspisteiden ja uusiutuvan vedyn tankkausasemien tuen tarjouskilpailut jatkuvat lokakuussa

Sähköautojen suuritehoisten latauspisteiden ja uusiutuvan vedyn tankkausasemien tuen tarjouskilpailut jatkuvat lokakuussa. Tukiohjelma edistää tieliikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien verkoston tihentymistä ja on yksi Suomen keskeisistä keinoista pyrkiä kohti vähähiilistä liikennettä.

Energiavirasto järjestää sähköautojen suuritehoisten latauspisteiden ja uusiutuvan vedyn tankkauspisteiden investointituen tarjouskilpailut lokakuussa 2022. Molemmille teknologioille tarjouskilpailun kohteena oleva tukisumma ilmoitetaan, kun päätös tarjouskilpailuista on tehty ja kilpailu avataan. Tarjouskilpailuihin voivat osallistua yritykset, kunnat ja yhteisöt 5. -26. lokakuuta.

Aiemmin tänä vuonna touko-kesäkuussa kilpailtiin sähköautojen suuritehoisten latauspisteiden tuesta. Tukea myönnettiin 420 uuden suuritehoisen latauspisteen rakentamiselle eli keskimäärin 9 500 euroa yhtä latauspistettä kohden. Kesä-elokuussa kilpailtiin vedyn tankkauspisteiden tuesta. Tarjouksia saatiin yhdeltä yritykseltä kaksi kappaletta. Kilpailun sääntöjen mukaan tukea ei voitu myöntää, koska tarjouksia tulee saada useammalta kuin yhdeltä yritykseltä.

Suuritehoisia sähkölatauspisteitä 60 km välein

Tieliikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien tankkaus- ja latausinvestointien tukeminen on yksi Suomen valtion keinoista edistää liikenteen vähähiilisyyttä. Tuella vastataan myös EU:n vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskevan asetuksen ehdotuksiin. Ehdotusten mukaan henkilöautoille soveltuvia suuritehoisia sähkön latauskenttiä pitäisi olla pääteiden varrella 60 km välein vuoden 2025 loppuun mennessä. Kuorma-autoille vastaava latausmahdollisuus tulisi tarjota vuoden 2030 loppuun mennessä. Vedyn tankkausasemia pitäisi olla pääteiden varrella 200 km välein vuoden 2030 lopussa.

– Suomessa oli kesäkuun lopussa noin 33 000 täyssähköautoa ja 958 suuritehoista latauspistettä, joten yhtä latauspistettä kohden oli 34,4 täyssähköautoa. Vuoden 2018 lopussa suhdeluku oli 16,6, kilpailutusasiantuntija Roland Magnusson kuvaa sähköautojen määrän nopeaa kasvua.

Tervetuloa infotilaisuuteen 28.9!

Tukikilpailuun voi jättää tarjouksia 5.–26.10. Energiavirasto järjestää informaatiotilaisuuden kilpailuista keskiviikkona 28.9. klo 13.00–15:00. Tilaisuuteen on mahdollista osallistua paikan päällä Energiavirastolla tai etänä. Lisäksi viraston asiantuntijat antavat neuvontaa puhelimitse ja sähköpostilla. Energiaviraston verkkosivuilla on myös runsaasti tietoa hankkeiden valmistelusta ja tarjousten jättämisestä. Myös aiempien tarjouskilpailujen päätökset ovat julkisesti saatavilla.

Lue Reilua Energiaa -verkkolehden artikkeli tieliikenteen infrastruktuurin edistämisestä täältä

Informaatiotilaisuuteen voi ilmoittautua tästä linkistä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi