Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Etäohjauksen erikoisosaaja luotsaa laivaliikennettä digiaikaan

Turkulainen Brighthouse Intelligence Oy on esimerkki kotimaisesta osaamisesta, jolle on globaalia kysyntää. Parhaillaan se kehittää älykästä väylää, jonka avulla meriliikenne voi ottaa askeleita kohti digiaikaa ja etäohjausta. Yhtiön kehittämälle teknologialle löytyy kuitenkin monia muitakin käyttökohteita.

Ajatus autonomisista liikennevälineistä kuulosti vielä muutama vuosi sitten kaukaiselta tavoitteelta, mutta on muuttumassa hyvää vauhtia konkretiaksi.

Yksi tämän kehityksen keskiössä olevista yrityksistä on turkulainen Brighthouse Intelligence Oy, joka on vuodesta 2015 kehittänyt teknologiaa digitalisoimaan meriliikennettä. Tekoälyyn, sensorijärjestelmiin, nopeaan reaaliaikaiseen tiedonsiirtoon, tietoturvaan sekä etäohjauskeskuksiin perustuvan järjestelmän avulla meriliikenne ja luotsaus voivat ottaa kaipaamiaan digiaskeleita.

Meriliikenteestä, sen seuraamisesta ja ohjaamisesta tulee toimitusjohtaja Markku Sahlströmin mukaan turvallisempaa, tehokkaampaa ja päästöttömämpää.

Täyden palvelun tuotekehitystä

Brighthouse Intelligencen kehittämää älyväylä-ratkaisua tullaan hyödyntämään myös muissa asiakasprojekteissa jo tulevana syksynä. Vaikka älykästä valvonta- ja ohjausteknologiaa on rakennettu lähinnä meriliikenteen tarpeisiin, se soveltuu mainiosti myös monille muille aloille, esimerkiksi ratkaisemaan citylogistiikan haasteita.

– Älykkään SmartBox järjestelmän avulla voidaan kaupunkialueella seurata vaikkapa ihmisvirtoja sekä ajoneuvoliikennettä tai löytää vapaat parkkipaikat. Käytännössä SmartBoxia, monikamerajärjestelmää ja etäohjauskeskusta voidaan hyödyntää todella monissa eri käyttökohteissa, aivan asiakkaiden ideoiden ja tarpeiden mukaan, Sahlström toteaa. 

Yrityksen kehittämiä ratkaisuja on käytössä muun muassa kalanviljelylaitoksilla, urheiluhalleissa, koulutus- ja simulointijärjestelmissä sekä kiinteistö- ja teollisuusautomaatiossa helpottamassa ja tehostamassa toimintaa. Sovelluskohteille ei ole rajoja sillä teknologiaa voidaan hyödyntää kaikkialla – maalla, merellä ja ilmassa.

Brighthouse Intelligencen juuret löytyvät Nokian ja Microsoftin matkapuhelintuotekehityksestä. Tasaisesti kasvavasta osaajajoukosta löytyy mm. ohjelmisto- ja laitteistokehittäjiä, järjestelmäarkkitehtejä, sekä tietoturvaspesialisteja. Vahvan tietoliikenneosaamisen ohella kilpailuvalttina on asiakaslähtöisyys.

– Kehitämme ideat tuotteiksi tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa ja heidän omaan toimintakulttuuriin parhaiten sopivalla projektimallilla. Tarvittaessa vastaamme koko T&K-ketjusta avaimet käteen -periaatteella, Sahlström lupaa.

Teksti: Timo Sormunen

www.brighthouse.fi

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi