Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

IVECO: Kuljetusliike A2B on käyttänyt biokaasua yli 10 vuotta – näistä syistä sinunkin kannattaisi

Kuljetusliike A2B on yksi Suomen ainoista yrityksistä, joka ei käytä lainkaan bensa- tai dieselkäyttöisiä autoja. Ekologisuus on ollut yritykselle itsestäänselvyys alusta asti: firman kuljettajat ovat huristaneet jo yli 10 vuotta kalustolla, joka toimii täysin uusiutuvilla polttoaineilla.

Kuljetusliike A2B:n käytössä olevia IVECO kaasupakettiautoja

– Kiinnostus tällaisiin kuljetuksiin on kasvussa. Valitsimme biokaasun, sillä haluamme tukea paikallista tuotantoa ja ympäristöystävällisyyttä kaikessa tekemisessämme. Biokaasun ansiosta kuljetuksemme ovat lähes hiilineutraaleja, toimitusjohtaja Tero Kakko sanoo.

Kuljetusliike on ekologisen autoilun edelläkävijä. Yrityksellä on käytössään kuljetuksia varten yhteensä 55 eri kokoista paketti– ja kuorma-autoa, joista 50 kulkevat paikallisesti tuotetulla, jätteistä tehdyllä biokaasulla. Lisäksi kuljetusyrityksellä on käytössä viisi sähköautoa sekä kaksi sähköavusteista tavarapyörää, jotka toimivat tuuli- ja vesivoimalla tuotetulla sähköllä.

A2B tekee jakeluja, pikakuljetuksia ja kotiinkuljetuksia. Yritys on erikoistunut myös esimerkiksi elintarvikkeiden kylmäkuljetuksiin.

Polttoaineen valinta säästää luontoa pitkilläkin matkoilla

A2B tekee toimituksia pääkaupunkiseudun ja sen ympäristökuntien lisäksi Lahteen, Tampereelle ja Turkuun asti. Yritys kuljettaa paketteja, rullakkoja ja lavoja sekä yrityksiin että kotioville

Toisin kuin sähköautot, kaasuautot voivat taittaa pitkiäkin etäisyyksiä simahtamatta kesken kaiken. Kaasun tankkaaminenkaan ei ole ongelma, sillä Suomessa on tällä hetkellä jo noin 70 paineistettua kaasua jakelevaa tankkausasemaa, joista 40 on Gasumin ylläpitämiä. A2B:n kuskit tankkaavat pakettiautoja noin kerran päivässä, hyvin pitkillä ajoilla tarpeen mukaan parikin kertaa.

Yrityksen kasvu on nostanut tehokkuutta ja reitit optimoidaan huolellisesti. Valitsemalla ekologisen polttoaineen yritys voi kuljettaa puhtaasti.

– Vuoden 2021 ekokuljetuksilla säästimme hiilidioksidipäästöjä noin 870 000 kiloa verrattuna siihen, jos käyttäisimme perinteistä dieseliä polttoaineena. Tämä vastaa noin 150 maailmanympäriajoa dieselkäyttöisellä autolla, Kakko kertoo.

Edullisuus, ympäristöystävällisyys ja erottautuminen kilpailijoista vakuuttivat

Kakko listaa asiat, joiden takia biokaasukäyttöisten kulkupelien hankinta kannattaa.

1. Biokaasun käyttö on edullisempaa kuin perinteisten polttoaineiden

Biokaasu on bensiiniin ja dieseliin verrattuna edullista ja sen hinta on noussut maltillisemmin kuin perinteisten polttoaineiden hinnat myös tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä biokaasulitra maksaa noin puolet bensiinilitran hinnasta.

– Olemme tyytyväisiä siihen, millaisia säästöjä olemme vuosien aikana saavuttaneet polttoainekustannuksissa biokaasun käytöllä verrattuna siihen, että olisimme riippuvaisia perinteisistä polttoaineista, Kakko sanoo.

2. Kaasuautojen hankintatuki kannustaa kaasuautoiluun

Vuoden 2022 alusta alkaen myös pakettiauton kokoisten kaasuautojen hankintaan voi hakea tukea Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Aiemmin tukea on annettu vain raskaammille kuorma-automalleille.

– Tämä on mielestäni upeaa. Tukemalla kaasuautoilua sekä käyttämällä ekologisia polttoaineita pystymme hidastamaan ilmastonmuutosta ja saamme lähipäästöjä laskettua, Kakko sanoo.

A2B:n kalustoon kuuluvat muun muassa Ivecon Daily-pakettiautot, joille hankintatukea voi hakea.

– Parasta Ivecon autoissa on tietenkin se, että niissä voidaan käyttää biokaasua ja ajaa siten ilmastoystävällisesti ja ilman ihmisille vaarallisia lähipäästöjä. On hienoa, että kaasutoimisia paketti- ja kuorma-autoja on ylipäätään Suomessa saatavilla, Kakko sanoo.

3. Uusiutuva biokaasu on ympäristöystävällistä

Biokaasu on uusiutuva liikenteen polttoaine ja helppo tapa vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia verrattuna perinteisiin polttoaineisiin. Gasumin Suomessa tuottamalle liikennebiokaasulle on myönnetty ympäristöystävällisyydestä kertova Joutsenmerkki.

Biokaasun tuotantoon liittyy keskeisesti paikallinen kiertotalous, sillä biokaasua tuotetaan muun muassa kotitalouksien ja yritysten biojätteistä sekä jätevesistä. Kiertotaloudessa toisen jäte on toisen raaka-ainetta.

Kaasuautoilu tarjoaa siis käytännössä mahdollisuuden ajaa meidän omista jätteistämme tuotetulla polttoaineella. Biokaasun suosiminen onkin monella tapaa taloudellisesti ja ekologisesti järkevää.

– Tarjoamme asiakkaillemme vuosiraportin, jossa kerrotaan, paljonko he ovat vähentäneet päästöjään käyttämällä palveluitamme. Raportissa huomioidaan asiakaskohtaisesti ajetut kilometrit ja yrityksen kuljetuksista syntyneet hiilidioksidisäästöt, Kakko sanoo.

4. Ekologisuus tuo kilpailuetua yritykselle

A2B korostaa kaikessa toiminnassaan ekologisuutta. Se on asia, joka voi erottaa yrityksen muista.

Kakon mukaan ekologinen vaihtoehto antaa markkinoilla kilpailuedun eikä se ole enää kallis valinta kuten kymmenen vuotta sitten.

– Kertomalla avoimesti yrityksen ympäristöteoista voi innostaa muitakin mukaan ilmastoystävällisyyteen. Ostamalla biokaasua edistetään lisäksi kiertotaloutta, luodaan työtä Suomeen, lisätään huoltovarmuutta ja vähennetään riippuvuutta muista, Kakko sanoo.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi