Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Kalajoen satama tuplasi järeän nostokalustonsa

Kalajoen satama kehittää palvelujaan ja infraa, jotta se kykenisivastaamaan yhä laajemman asiakaskunnan tarpeisiin. Satamassa otettiin tänä keväänä käyttöön toinen raskaanluokan nosturi, joka on Oy Blomberg Stevedoring Ab:n.

− Meillä on muiden materiaalinkäsittelykoneiden rinnalla nyt kaksi satamanosturia, jotka soveltuvat erittäin hyvin sekä projektikuormauksiin että myös muihin satamanostoihin, Kalajoen Satama Oy:n toimitusjohtaja Petri Nikupeteri kertoo. Havatorin Gottwald HMK 300 E -satamanosturien maksimi nostokyky on 100 tonnia. Siksi ne soveltuvat muun muassa tuulivoimaloiden raskaiden komponenttien nostoihin.

Yhteinen intressi

Kalajoen sataman kylkeen on suunnitteilla 10 hehtaarin Yrityspuisto. Kalajoen kaupungilla ja satamayhtiöllä on strategiana ja intressinä kehittää sekä laajentaa aluetta, jotta sataman vienti- ja tuontitoiminta voisi edelleen vilkastua.

− Meillä on tavoitteena ottaa uudenlainen toimintakonsepti pian käyttöön. Se takaisi, että voisimme käynnistää nopeasti uusien varastotilojen rakentamisen, kun esimerkiksi teollisuudessa tai logistiikkapuolella toimiva asiakas meille tällaisesta tarpeesta ilmoittaa.

Kulkua parannettu

Satamamme ja suunnitteluasteella olevan Yrityspuiston etuina ovat Nikupeterin mukaan niiden logistisesti erinomainen sijainti, syväsataman läheisyys ja toimivat fasiliteetit sujuviin lastauksiin ja kuljetuksiin.

Kalajoelta on hyvät yhteydet valtateille 8 sekä 4 (E75), joiden kautta liikkuu paljon muun muassa tuulivoimalakuljetuksia. Sataman sisäistä infraa on parannettu, jotta myös pitkien ja raskaiden kappaleiden kuljettaminen ulos alueelta sujuu ongelmitta.

Isoja toimijoita

Satama-alueella sijaitsevaan Repolan teollisuuskiinteistöön ovat aiemmin sijoittuneet Fineweld Oy ja Ab A. Häggblom Oy. Fineweld on yksi Pohjoismaiden suurimmista vaativien teollisuusputkistojen valmistukseen ja asennukseen erikoistuneista yrityksistä. Ab A. Häggblom on moderni konepajayritys, joka valmistaa korkealaatuisia kaivoslaitteita.

Kaikki huomioidaan

Kalajoen satamaan on valmistunut uutta varastokenttää 15 hehtaaria. − Varastokenttämme palvelevat kaikkia sataman käyttäjiä.

− Vapaata kenttätilaa ja rakennusmaata riittää vielä monien asiakasyritysten tarpeisiin. Nikupeteri korostaa, että sataman jatkokehittämisessä huomioidaan rinnakkain sekä sataman nykyisten että uusien asiakkaiden tarpeet.

− Haluamme tarjota kumppanuuden, joka tuo kaikille asiakkaillemme helppoutta, nopeutta ja kustannustehokkuutta heidän toimintaansa.

− Meillä on jo nyt hyvät valmiudet ottaa enemmänkin laivoja vastaan ja kasvattaa rahtitonnien määrää.

Teksti: Merja Maansalo
Kuvat: Kalajoen Satama Oy

Artikkeli on julkaistu Kuljetus & Logistiikka -lehden numerossa 2/2022

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi