Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Kierrätetty lumi on Levin maailmancupin pelastus – investoinnit lumen säilöntään miljoonaluokkaa

Naisten pujottelun maailmancup-kisa Levillä käydään viime vuodesta kierrätetyillä lumilla. Säilölumen rooli hiihtokeskusbisneksessä on noussut merkittäväksi. Levi on kaikkiaan investoimassa lähes miljoona euroa suomalaisen Snow Securen Oy:n lumensäilöntäratkaisuihin. Katso videolta, miten lumi säilötään ja miten lumisäilö avataan!

Pujottelun maailmacup-kisoja on jouduttu Keski-Euroopassa perumaan lumipulan vuoksi. Lumen säilöntään panostanut Levi saa pidettyä omat kisansa säilölumen turvin. 

“Kisat käydään käytännössä samoilla lumilla kuin viime vuonnakin”, summaa Levin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Näin säilöttiin Levin tämänvuotiset kisalumet viime keväänä: 

Näin lumisäilö avataan:

Säilölumella sekä hiihto- että pujottelukausi käyntiin  

Hiihtokeskus on tehnyt yhteistyötä kotimaisen lumensäilöntäyritys Snow Securen kanssa jo vuodesta 2019 lähtien. Maailmancup-rinteen lisäksi säilölumella on avattu ensilumen latu. Levi on aiemmin investoinut säilölumeen lähes 500 000 euroa ja tällä kaudella keskus investoi saman verran lisää. 

“Uudistetun Levi Glacier -hissin viereinen rinne peitetään talven jälkeen Snow Securen eristeillä. Säilölumi on jatkossa rinteissä pysyvästi kesät talvet eli voidaan puhua keinotekoisesta jäätiköstä”, Palosaari sanoo. 

Palosaaren mukaan lumen kierrätys on tullut jäädäkseen. 

“Säilölumen rooli on meille tänä päivänä jo bisneskriittinen, koska sen ansiosta pystymme sääriippumattomasti avaamaan talvikauden tiettynä päivänä. Toisin sanoen, ihmiset voivat huoletta varata matkat ja marjoitukset Leville ja samoin paikalliset yritykset voivat luottaa siihen, että asiakkaat tulevat ja kausi todella alkaa”, Palosaari selvittää. 

Levin 300 lumitykkiä valmistaa lumen silloin kun se on energiatehokkainta, eli noin 10 asteen pakkasessa ja sitä kylmemmässä. Tällöin lunta syntyy 8-kertainen määrä verrattuna lumetukseen nollakelillä. 

“Minimoimme lumettamisen ympäristökuorman tuottamalla keväällä säilöttävän lumen mahdollisimman ekologisesti”, Palosaari sanoo. 

Uusi vientituote

Lumensäilöntäosaaminen saattaa olla jopa lähivuosina  uusi suomalaisen viennin menestystarina. Snow Securen kansainvälisestä myynnistä vastaava Kalle Palander ennustaa, että markkinat Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa räjähtävät käsiin. 

“Tämä syksy on avannut toimijoiden silmät ymmärtämään, että lumen tuloon ei edes Alpeilla tai Pohjois-Norjassa enää voi luottaa niin kuin ennen”, hän sanoo.  

Snow Securen lumensäilöntäratkaisu perustuu 70-milliseen Finnfoamiin, eli samaan eristeeseen mihin  Suomessa rakennusten eristämisessäkin luotetaan. Nelimetrisiä eristelevyjä yhdistetään yhteensä 18-metriseksi eristehaitariksi, joka avattuna on pinta-alaltaan yli 70 neliötä. 

Talvisaikaan haitareita pidetään siisteissä pinoissa, josta ne otetaan käyttöön keväällä kun hiihtokausi on ohi ja on aika säilöä lumet kesän yli. Lumi ajetaan keväällä paikasta riippuen kasoiksi tai aumoiksi ja suojataan Snow Secure-peitteellä. 

“Eristepeiton päälle laitetaan vielä valkoinen geotekstiili eli suodatinkangas. Kastuessaan ja  haihduttaessaan lämpöä se viilentää kasaa entisestään, mikä omalta osaltaan auttaa lumen säilymisessä”, selvittää Finnfoamin toimitusjohtaja Henri NIeminen

Koska Snow Securen eristävyys on erinomainen, lumen sulama on pieni verrattuna perinteisiin lumensäilöntämenetelmiin. Snow Securella säilötty lumi on kiderakenteeltaan hyvää ja puhdasta lunta. Ratkaisu on myös helppokäyttöinen ja pitkäikäinen: Haitarien siirtely, avaaminen ja pinoaminen sujuu miesvoimin ja lumisuojia voi käyttää jopa vuosikymmeniä. 

Eristevalmistaja Finnfoam omistaa SnowSecuresta puolet. 

Naisten pujottelun maailmancup-kisa käydään Levillä  19.-20.11. 

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi