Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Lampaita ja paneeleita – ensimmäinen aurinkopuisto liitetään Carunan sähköverkkoon Kemiönsaarella

Sähkönjakeluyhtiö Caruna ja Ruda Solpark Ab ovat tehneet sopimuksen aurinkovoimalapuiston liittämisestä sähköverkkoon Kemiönsaarella. Aurinkopuisto on yhteiskäyttöpuisto – paneelien lisäksi pellolla laiduntavat lampaat. Paneelit sijoitetaan siten, että lampaat eivät pääse niitä kaatamaan eivätkä ne vahingoita eläimiä.

Kuvituskuva / Adobe Stock

Kemiönsaaren aurinkovoimala rakennetaan peltoalueelle, jonne sijoitetaan 3600 aurinkopaneelia. Tulevaisuudessa aurinkovoimalan tarkoitus on tuottaa 1,98MWp sähköä ja myydä sitä sopimuskumppani Carunan verkkoon.

Aurinkovoimala on konkreettinen osoitus energiamurroksesta

Aurinkopuisto on konkreettinen osoitus siitä, että energiamurros etenee ja sähkön tuotantotavat muuttuvat.

Ruda Solparkin Mårten Forssin mukaan yritys päätti investoida aurinkovoimaan, sillä se ei vaadi kaavoitusta ja byrokratia on yksinkertaista.

”Lisäksi sähkömarkkinalainsäädäntö on vapautunut ja antanut pienemmille toimijoille mahdollisuuden toimia sähkömarkkinoilla järkevin ehdoin”, Forss kertoo.

Aurinkopaneelien toimittaja Playgreen Finlandin Jesse Mikkonen sanoo, että aurinkopuisto ei välttämättä jää viimeiseksi.

“Suunnitelmissa on kehittää ensi vuonna 25MWp:n edestä vastaavia puistoja, joissa yhdistetään aurinkosähkön tuotantoa ja maataloustoimintaa”, Mikkonen sanoo.

Yrittäjien mukaan myös Kemiönsaaren kunta on suhtautunut hankkeeseen positiivisesti.

Carunan sähköverkkoon voimala kytketään keväällä 2023, ja voimalan on tarkoitus olla toiminnassa siitä eteenpäin.

“Tämä on Carunan verkossa ensimmäinen keskijänniteverkkoon liitettävä aurinkovoimala eli ikään kuin päänavaus tällä saralla. On hienoa nähdä, miten energiamurros etenee ja olla mukana mahdollistamassa sitä”, sanoo Carunan myynti- ja asiakaspäällikkö Lauri Latosaari.

Aiemmin aurinkopaneelivoimaloita on liitetty Carunan keskijänniteverkkoon valmiissa kulutuskohteissa, esimerkiksi kauppakeskuksissa.

Tällä hetkellä Kemiönsaarella on 282 aurinkovoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on 2 MW.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi