Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Maailman vanhin T-sarjan Bentley saa uuden elämän entisöinnin myötä

Vuosikymmeniä poissa liikenteestä ollut ensimmäinen T-sarjan Bentley herätetään henkiin perusteellisen entisöinnin jälkeen. 6¼-litrainen työntötanko-V8 on jo käynnistetty ensimmäistä kertaa ainakin 15 vuoteen. Moottori ja vaihteisto ovat osoittautuneet hyväkuntoisiksi pitkästä seisonta-ajasta ​​huolimatta. Auto palautetaan täydelliseen kuntoon vähintään puolitoista vuotta kestävässä remontissa.

  • Maailman vanhimman Bentley T-series -klassikon täydellinen entisöinti alkaa
  • Bentley-asiantuntijat ja oppisopimuskoulutettavat puhaltavat eloon vuonna 1965 rakennetun mallisarjan ensimmäisen auton
  • Vuosia varastossa ollut auto ei ollut ajokunnossa
  • Auto valmistuu vuonna 2023 ja liitetään osaksi Bentley Heritage Collection -autokokoelmaa
  • Moottori on jo kunnostettu ja alusta on käyttökuntoinen ja testattu, parhaillaan kunnostetaan koria 
  • T-sarja oli ensimmäinen Bentley itsekantavalla korirakenteella
  • Edistyksellisessä autossa oli levyjarrut kaikissa neljässä pyörässä, Hydramatic-vaihteisto ja apurunkojen Vibrashock- kiinnitykset
  • Auton suunnitteli Bentleyn John Blatchley, joka vastasi myös 1950-luvun nopeimmasta nelipaikkaisesta tuotantoautosta, Bentley R-Type Continentalista

Tämän jälkeen se laajentaa Bentley Heritage -kokoelmaa, joka kattaa Bentleyn yli satavuotisen liikennekäyttöön tehtyjen autojen koko historian.  

T-sarjan ensimmäinen auto valmistui 28. syyskuuta 1965. Bentleyn omaan käyttöön tehty auto oli tarkoitettu käytettäväksi koeajoissa eri puolilla maailmaa. Se sai viimeistelykseen Shell Grey -maalipinnan sekä sinisen nahkasisustuksen.

Bentleyn T-sarja esiteltiin ensimmäisen kerran Pariisin autonäyttelyssä 5. lokakuuta 1965. Ensimmäinen itsekantavalla korilla varustettu Bentley erosi rakenteeltaan merkittävästi sitä edeltäneestä S-Typestä, jossa käytettiin vielä kantavaa runkoa ja erillistä korirakennetta.

Auton 6¼-litrainen 225 hevosvoiman V8 suunniteltiin alun perin vuonna 1959 esiteltyä Bentley S2 -mallia varten. Se oli aikansa tuotantoautojen huippumoottori 1,2 kg/hv teho-painosuhteellaan. Moottoria pidettiin tuolloin turhankin pitkälle suunniteltuna, mutta se osoittautui vahvaksi ja luotettavaksi. Aikansa insinöörityön huippusaavutuksella oli niin paljon kehityspotentiaalia, että se palveli Bentleyn perusmoottorina seuraavien 50 vuoden ajan. Siitä luovuttiin lopullisesti vasta vuonna 2019, jolloin moottori tuotti ensimmäiseen versioonsa verrattuna 99 % vähemmän päästöjä, mutta yli kaksinkertaisen tehon ja kolminkertaisen vääntömomentin.

Lokakuussa 2016 ryhmä oppisopimusoppilaita aloitti T-sarjan valmistenumero 001:n nuorennusleikkauksen. Työ alkoi verhoilujen poistamisella ja paljaan korin kunnostamisella. Alkuvalmistelujen jälkeen työt keskeytyivät, kun huomio keskittyi uusien mallien esittelyyn ja nykyisen malliston sähköistämiseen, mutta nyt restaurointia jatketaan Bentley Heritage Collection -autokokoelman kehittämiseksi.

T-sarjan tarina

Ensimmäisen itsekantavaan koriin eli monokokki-rakenteeseen perustuvan Bentleyn suunnittelu aloitettiin vuonna 1958. Bentley tunnettiin siihen saakka erillisrungoista ja niiden päälle räätälöidyistä koreista, mutta asiakkaiden vaatimukset ja odotukset alkoivat muuttua samaan aikaan, kun koriräätäleiden työt vähenivät. Auton ostajat halusivat Bentleynsä ulkoisilta mitoiltaan pienempänä, mutta sisätiloiltaan, ylellisyydeltään ja mukavuudeltaan entisen kaltaisena. 

R-Type Continental -mallin muotoilusta mainetta saanut John Blatchley sai vuonna 1962 valmiiksi uudenlaisen teräksestä ja alumiinista valmistetun itsekantavan korin. Matkustajilla oli edeltävään S3-malliin verrattuna väljemmät tilat, mutta auto oli silti seitsemän tuumaa lyhyempi, viisi tuumaa matalampi ja kolme ja puoli tuumaa kapeampi. Matkustamon lisäksi myös tavaratila suureni.

Seitsemän prototyyppiä varustettiin uudella V8-moottorilla, minkä jälkeen päästiin aloittamaan huolelliset testit, joihin sisältyi yli 100 000 mailin kestävyysajo. Suunnittelijoiden innovaatioihin kuuluivat erilliset apurungot, joihin kiinnittyivät sekä moottori ja vaihteisto, että jousitus, ohjaus ja taka-akseli. Rengasmelun ja tärinän vaimentamiseksi kehitettiin apurunkojen Vibrashock-kumikiinnitykset.  

T-sarjan alusta oli edistyksellinen: käyttöön otettiin kaikkien neljän pyörän erillisjousitus sekä kuorman mukaan automaattisesti toimiva jousituksen tasonsäätö. Paine säätyvään jousitukseen saatiin kolminkertaisesta hydraulisesta jarrujärjestelmästä, joka käytti myös kaikkien pyörien levyjarruja. Edessä oli kierrejouset ja kaksoistukivarret, takana erilliset vinoheiluri- eli semi-trailing-tukivarret.

Bentleyn T-sarjaa pidettiin esimerkkinä autosuunnittelun vallankumouksesta. Se oli ensimmäinen Bentley, jossa ei ollut erillisrunkoa, ja suhteellisen kevyt rakenne antoi nelipaikkaiselle sedanille vaikuttavan suorituskyvyn. Vuoden 1965 mallissa maksiminopeus 185 kilometriä tunnissa ja auto kiihtyi sadan kilometrin tuntinopeuteen 10,9 sekunnissa.

Ensimmäisen sukupolven T-sarjan autoja valmistettiin 1 868 kappaletta. Niiden listahinta ennen veroja oli 5 425 puntaa, ja ne olivat pääosin tavallisia neliovisia sedaneja. Vuonna 1966 suunniteltiin kaksiovinen versio ja vuotta myöhemmin avoauto, jonka tuotantomäärä jäi vain 41 autoon. Toisen sukupolven T2-malli lanseerattiin vuonna 1977, ja sitä valmistettiin vuoteen 1980 asti.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi