Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Mercedes-Benz esittelee taidekokoelmastaan Andy Warholin Cars -teoksia

Mercedes-Benzin taidekokoelma esittelee joitakin huippuluokan ja luultavasti tunnetuimmista aarteistaan Petersen Automotive Museumissa Los Angelesissa 23.7.2022 – 22.1.2023 välisenä aikana. Näyttely ”Andy Warhol: Cars – Works from the Mercedes-Benz Art Collection” esittelee 27 kankaalle painettua kuvaruutupainosta ja 13 piirrosta Andy Warholin maailmankuulusta Cars-sarjasta.

Andy Warhol, Mercedes-Benz C 111 Experimental Vehicle (1970), 1986. Silkkipaino, akryyli kankaalle, 102,5 x 153 cm, Mercedes-Benz Art Collection, Stuttgart/Berliini. © 2022 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. Valokuvaaja: Uwe Seyl, Stuttgart, Saksa.

Kuvissa amerikkalainen pop-taiteilija dokumentoi kahdeksan valitun Mercedes-Benz-mallin avulla auton historiaa – vuoden 1886 Benz-patenttimoottoriautosta vuonna 1970 rakennettuun C 111-II -tutkimusautoon.

Petersen Automotive Museumissa – joka on yksi maailman suurimmista automuseoista – teokset ovat esillä yhdessä Warholin viittä eri autoa kuvaavien teosten kanssa – mukaan lukien Mercedes-Benzin Formula 1 -kilpa-auto W 196 R virtaviivaisella korilla, Mercedes-Benz 300 SL ”Gullwing” Coupé (W 198) ja Mercedes-Benzin 750-kiloinen formulakilpa-auto W 125. Kokonaisuudessaan sarja käsitti kahdeksaa eri ajoneuvoa kuvaavia teoksia, joista osaa ei nähdä näyttelyssä.

Renate Wiehager, Mercedes-Benzin taidekokoelman johtaja: ”Andy Warholin Autot-sarja on ollut vieraana suurissa museoissa ympäri maailmaa sen jälkeen, kun se esiteltiin New Yorkin Guggenheim-museossa vuonna 1988. Olemme erittäin tyytyväisiä, että yli 30 vuoden jälkeen se nähdään jälleen laajasti Yhdysvalloissa

Mercedes-Benzin 750-kiloinen formula kilpa-auto W 125, 1937. Amerikkalainen pop-taiteilija Andy Warhol dokumentoi ”Cars”-sarjassaan kahdeksan Mercedes-Benzin valittua mallia autojen historiaa aina Benzin patenttimoottoriautosta vuodelta 1886 vuonna 1970 rakennettuun C 111-II-tutkimusautoon.

Warholin nimellä on ”myyttinen” vetovoima taiteen alalla, kuten hänen näyttelyidensä kävijämäärät osoittavat. Tämä pätee asiayhteydessään myös Mercedes-Benz -tuotemerkkiin, jolla tähtisymboliin materialisoituneena on vahva mielleyhtymien kenttä: kaunis, nopea, moderni, ylellinen, laadukas.”

Renata Jungo Brüngger, Mercedes-Benz-konsernin johtokunnan jäsen, jonka vastuualueena on integriteetti ja oikeudelliset asiat, vastaa myös Mercedes-Benzin taidekokoelmasta: ”Olemme iloisia voidessamme jälleen kerran tuoda nämä upeat kuvat laajan kansainvälisen yleisön saataville Los Angelesin näyttelyssä ja edistää näin kulttuuria ja koulutusta. Sillä juuri siitä taidekokoelmassamme on kyse: sosiaalisella sitoutumisellamme kulttuuriin ja koulutukseen haluamme luoda tunnistettavaa hyötyä yhteiselle hyvälle”. Andy Warholin taideteokset ovat inspiroineet ihmisiä sukupolvien ajan – aivan kuten Mercedes-Benzin ajoneuvot. Kaksi huippumerkkiä kohtaavat Cars-sarjassa.”

Andy Warhol, Mercedes-Benz W 125 Grand Prix -auto (1937), 1986. Silkkipaino, akryyli kankaalle, 152,5 x 127,5 cm, Mercedes-Benz Art Collection, Stuttgart/Berliini. © 2022 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. Valokuvaaja: Uwe Seyl, Stuttgart, Saksa.

Cars-sarja: Andy Warholin ja Mercedes-Benzin legendaarinen yhteistyö

Cars-sarja on yksi Andy Warholin viimeisistä yhtenäisistä teoskokonaisuuksista ennen hänen kuolemaansa helmikuussa 1987. Taiteilija loi sarjan vuodenvaihteessa 1986/87 silloisen Daimler-Benz AG:n toimeksiannosta auton 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Alun perin suunniteltiin 80 kuvaa 20 automallista kahdeksalta eri vuosikymmeneltä, mutta vain 36 kankaalle painettua silkkipainokuvaa ja 13 piirrosta saatiin valmiiksi.

Tähän mennessä 30 sarjan vedosta ja piirroksista on osa Mercedes-Benzin taidekokoelmaa. Teokset ovat Mercedes-Benz-konsernin eri toimipaikoissa työntekijöiden ja yleisön nähtävillä opastettujen kierrosten yhteydessä.

Renate Wiehager: ”Warhol näki itsensä kumppanina tilaustilanteissa, joiden tavoitteena oli siirtää tuote toiseen kontekstiin: taiteen kontekstiin, ’Warholin auran’ kontekstiin. Tällainen siirto onnistuu kuitenkin ennen kaikkea silloin, kun kaksi tuotetta kohtaa samalla tasolla. Andy Warholin ja Mercedes-Benzin välistä yhteistyötä voidaan kuvata ”tasavertaiseksi” onnenpotkuksi. Tässä on kohdannut kaksi huipputuotetta, joista kumpikin on alallaan ehdottomasti huippu.”

Autot-sarjassaan Andy Warhol omistautui ensimmäistä kertaa eurooppalaisperäiselle teollisuustuotteelle. Coca-Cola-pullojen, Campbell’s Soup Cans -purkkien tai 1960-luvulla amerikkalaisesta kuuluisaksi tehneiden dollarilappujen jälkeen hänen taiteensa kohteena on nyt saksalainen autohistorian merkkilegenda.

Kahdeksan kuvatun ajoneuvomallin avulla Warhol osoittaa samanaikaisesti tuotteen muuttuvuuden ja historiallisen luonteen. Warholin aiemmissa sarjoissa, joissa oli Campbell’sin, Heinzin tai Del Monten tuotteita, oli keskeistä, että amerikkalaiset tuotteet olivat toimitettavissa kaikkialle ja loputtomasti saatavilla. Warholin 1980-luvun maalauksissa tämä ”nyt-aikaisuus” muuttuu asenteeksi, joka sallii myös menneisyyden ja kehityksen.

Mercedes-Benzin taidekokoelma

Mercedes-Benzin taidekokoelma perustettiin vuonna 1977, ja se on nykyään yksi merkittävimmistä eurooppalaisista yrityskokoelmista, jolla on kansainvälinen maine. Kokoelmaan kuuluu noin 3 000 teosta yli 650 taiteilijalta. Varhainen kiinnostus, joka aluksi kohdistui kuvataiteilijoihin, kohdistui eteläsaksalaisiin taiteilijoihin. Heihin kuuluivat Stuttgartin akatemian opettajat ja oppilaat, kuten Adolf Hölzel, Oskar Schlemmer, Willi Baumeister, Hans Arp ja Max Bill. Mercedes-Benzin taidekokoelma käsittää myös kansainvälistä taidetta, ja sen profiili on selkeästi taide- ja tiedepainotteinen. Tämä perustuu kokoelman systemaattiseen rakenteeseen, jonka sisällöllinen painopiste on abstrakt-konstruktiivisessa, käsitteellisessä ja minimalistisessa taiteessa sekä nykyvalokuvassa ja mediataiteessa.

Yrityksen teosten näyttelyt Mercedes-Benz Contemporary -galleriassa Potsdamer Platzilla Berliinissä ja kansainvälisissä museoissa antavat taiteesta kiinnostuneelle yleisölle mahdollisuuden tutustua kokoelmaan laajasti. Lisäksi Mercedes-Benzin taidekokoelma jakaa sponsoripalkintoja nuorelle taiteelle ja tarjoaa koululaisille koulutusohjelmaa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi