Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Mercedes-Benz GLC saatavana jatkossa aina sähköistettynä

Uudessa GLC:ssä on panostettu johdonmukaisesti hybridivoimanlähteisiin. Mallisto sisältää nelisylinterisiä bensiini- ja dieselmoottoreita, joiden tukena on aina sähkömoottori. Moottoreista neljä on niin sanottuja kevythybridejä, joissa on toisen sukupolven integroitu käynnistingeneraattori (ISG). Kevythybrideistä Suomen maahantuontiohjelmaan kuuluu 220 diesel.

GLC kokonaispituus on kasvanut 60mm ja suurin osa muutoksesta näkyy takajalkatilassa sekä tavaratilassa.

Kolme muuta moottoria ovat ladattavia hybridejä, joiden järjestelmätehot ulottuvat aina 285 kW:n tehoon (387 hv) saakka ja kokonaisvääntömomentti on jopa 750 Nm. Kaikkien ladattavien hybridimallien toimintamatka sähköllä on yli 100 kilometriä (WLTP). Tämän hetken arvion mukaan pistokehybridien hinnasto julkaistaan syys-/lokakuun vaihteessa.

Uudistuneen GLC:n kohokohdat

Voimalinjat: GLC-malliston nelisylinteristen bensiini- ja dieselmoottoreiden yhteydessä toimii aina sähkömoottori. Neljä moottoriyhdistelmistä on kevythybridejä, joissa hyödynnetään toisen sukupolven integroitua ISG-starttigeneraattoria ja 48 voltin sähköjärjestelmää. Kolme muuta moottorivaihtoehtoa ovat neljännen sukupolven plug-in-lataushybridejä, joissa yhteisteho on jopa 285 kW (387 hv) ja suurin yhteisvääntömomentti 750 Nm. Lataushybridiä hankkiva asiakas voi valita joko bensiini- tai dieselmoottorisen vaihtoehdon.

Lataushybridien sähkömoottorin teho on 100 kW (133 hv), vääntö 440 Nm ja toimintamatka sähköllä on yli 100 kilometriä (WLTP), mikä käytännössä riittää melkein kaikkien päivittäisten ajomatkojen ajamiseen pelkällä sähkövoimalla – ilman paikallispäästöjä ja lähes äänettömästi. Sähkökäyttöä helpottaa jäljellä olevan toimintamatkan reaaliaikainen simulaattori: laskuri joka arvioi, miten kuljettajan ajotapa ja olosuhteet vaikuttavat akun varauksen riittävyyteen.

GLC:llä voi ajaa sähköllä 140 km/h nopeuteen saakka. Jarrutusenergian talteenoton tehostamiseksi autossa käytetään sähkömekaanista jarrutehostinta, joka automaattisesti vaihtaa jarrutilasta rekuperaatio- eli energian talteenottotilaan ja takaa aina hidastusenergian hyödyntämisen taloudellisimmalla mahdollisella tavalla. Sen ansiosta paras mahdollinen 100 kW:n rekuperaatioteho saavutetaan useammin kuin käyttämällä perinteistä täyshydraulista jarrujärjestelmää. 

Adaptiivinen etäisyysvakionopeudensäädin: hybridijärjestelmän rekuperaation tukena on  erinomaisesti toimiva vakiovarusteinen, monipuolisesti säädettävä DISTRONIC PLUS- etäisyysvakionopeudensäädin.

Akusto: GLC-hybridin akkukapasiteetti on 31,2 kWh, ja akusto on Mercedes-Benzin omaa tuotantoa. Tyhjä akkukin on mahdollista ladata noin 30 minuutissa lisävarusteena saatavalla 60 kW:n DC-laturilla. Auton sisäisen koti- ja asiointilaturin teho on 11 kW.

Hinnat: Dieselmalliston hinnat ovat alkaen 67 391 € ja hybridimalliston 74 333 € (täydellinen hinnasto julkaistaan tämän hetken arvion mukaan syys/lokakuun vaihteessa). Kattavampi vakiovarustelu esimerkiksi GLC 300e – pistokehybridissä sisältää 9 500 € arvosta vakiovarusteita, jotka aikaisemmin olivat lisävarusteina tai ei ollut saatavissa edelliseen malliin lainkaan.

Maasto- ja maantieominaisuudet: Varustukseen kuuluvat kiinteä 4MATIC-neliveto, eri alustoille ja luonnonoloihin räätälöidyt ajo-ohjelmat, off-road-näyttö sekä esimerkilliset pito- ja käsittelyominaisuudet olosuhteista riippumatta.

Mercedes-Benz GLC on uudistunut täydellisesti perusrakennetta myöden.

Alustarakenne: GLC:ssä etuakselilla uusittu nelitukivartinen etuakselisto sekä monitukivartinen taka-akseli. Vakiovarusteena pistokehybrideissä on taka-akseliston ilmajousitus tason säätöineen. 

Ilmanvastus: GLC:n pienin ilmanvastuskertoimen Cd-arvo on vain 0.29 eli kaksi kymmenystä edeltävän sukupolven autoja (0.31) pienempi. Ilmanvastuksen ja tuuliäänien pienentämiseksi on käytetty CGD (Computational Fluid Dynamics) -tuulisimulaatioita sekä tuulitunnelitestejä. Niiden ja parantuneen äänieristyksen ansiosta myös auton matkustamo on erittäin hiljainen luoden Mercedes-Benzeille tyypillisen Tervetuloa kotiin -tilan ja tunnelman.

Takana on hyvin tilaa myös aikuisille.

Mitat: GLC:n uudet mitat heijastelevat auton dynaamista ja voimakasta luonnetta. Korin pituus on 4716 mm eli 60 mm edeltävää mallia enemmän, akselivälissä muutos on + 15mm. Auton korkeus on pienentynyt 4 mm:ä. Raideleveys on kasvanut edessä 6 ja takana 23 mm (edessä nyt 1627 ja takana 1640 mm). Leveys on säilynyt ennallaan 1890 mm.

Tavaratila: Pidentynyt kori on luonut mahdollisuudet tavaratilan kasvamiselle. Peruskoko on nyt 600 litraa eli peräti 50 litraa enemmän kuin ennen. Sähköisesti kauko-ohjaimesta avautuva ja sulkeutuva Easy-Pack-takaluukku on vakiovaruste.

Tavaratilan koko on kasvanut ollen nyt 600 litraa (VDA). Sähköisesti kauko-ohjaimesta avautuva ja sulkeutuva Easy-Pack-takaluukku on vakiovaruste.

Muotoilu ja näytöt: GLC:n LED High Performance- ajovalot on muotoiltu uudelleen niin, että ne liittyvät suoraan etusäleikköön ja korostavat auton leveyttä. Digital Light -valoratkaisu on saatavana lisävarusteena. Auton vakiovarustetaso on Avantgarde, jossa etusäleikköä on korostettu kromireunuksella. Matkustamossa kojelauta on jaettu horisontaalisesti kahteen osaan. Kuljettajan edessä on 12,3-tuumainen (31,2 cm) tarkka LCD-mittaristonäyttö ja keskikonsolissa 11,9-tuumainen (30,2 cm) keskinäyttö, jota on hieman käännetty kuljettajan suuntaan.

MBUX: järjestelmän dialogi- ja oppimiskykyä on kehitetty edelleen ja järjestelmän kosketusnäytön reagointinopeus on huomattavasti parempi.

Kuljettajan edessä on 12,3-tuumainen (31,2 cm) tarkka LCD-mittaristonäyttö ja keskikonsolissa 11,9-tuumainen (30,2 cm) keskinäyttö, jota on hieman käännetty kuljettajan suuntaan.

Nelipyöräohjaus: Uusi GLC on erityisen ketterä etenkin lisävarusteena saatavan nelipyöräohjauksen yhteydessä. Sen myötä autossa on myös nopeampi ohjausvälitys etuakselilla. Taka-akselin ohjauskulma on jopa 4,5 astetta. Kääntöympyrä pienenee sen myötä 80 senttimetriä 11,0 metriin.

Avustin- ja mukavuusjärjestelmät: Uusin Driving Assistance -varustepaketti sisältää muun muassa aktiivisen DISTRONIC PLUS-etäisyysvakionopeudensäätimen, aktiivisen ohjausavustimen, nopeusrajoitustunnistimen sekä pysäköintipaketin, johon kuuluvat 360 asteen kamera ja perävaunun peruutusavustin. Perävaunua vedettäessä käytössä on myös reitinsuunnittelu matkanteon helpottamiseksi. Mukavuusvarusteista saatavana ovat esimerkiksi Energizing Air Control -sisäilmajärjestelmä, matkustamon tunnelmavalaistus sekä panoraama-lasikatto.

Korkeampi vakiovarustetaso: malliuudistuksen myötä vakiovarustetaso on aikaisempaa tuntuvasti korkeampi. Vakiovarusteisiin kuuluvat mm. Avantgarde sisä- ja ulkotilanpaketit, lämmitetty ohjauspyörä ja lasinpesujärjestelmä (pistokehybridit), 64 värin tunnelmavalaistus, älypuhelimen integrointi ja langaton lataus, 12,3 tuuman digitaalinen mittaristonäyttö, 11,9 tuuman keskinäyttö, Distronic Plus- etäisyysvakionopeudensäädin, aktiivinen kaista-avustin, 11 kW-sisäinen laturi (pistokehybridit), peilipaketti ja tavaratilapaketti.

Mitat verrattuna edelliseen malliin

GLCX 254EdeltäjäEro
Ulkomitat (mm)
Pituus4 7164 656+60
Leveys1 8901 890  0
Leveys sis. ulkopeilit2 0752 096-21
Korkeus1 6401 644-4
Akseliväli2 8882 873+15
Raideväli edessä1 6271 621+6
Raideväli takana1 6401 617+23
Sisätilamitat (mm)
Maks. pääntila edessä kuljettajalla1 0481 064-16
Pääntila takana10071006+1
Jalkatila edessä1 0361 037-1
Jalkatila takana950948+2
Kyynärpäätila edessä1 4991 499  0
Kyynärpäätila takana1 4801 474+6
Hartialeveys edessä1 4561 455+1
Hartialeveys takana1 4381436+2
Tavaratilan tilavuus VDA (l)620550+70
FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi