Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Moottoritie ei tänä kesänä kutsu – harva uskoo bensan hinnan tippuvan

Komparate selvitti kuluttajien arvioita polttoaineiden hinnoista lähikuukausina. Harva kuluttaja uskoi dieselin tai bensan hinnan laskevan kesään mennessä.

Lähemmäs 3 000 kuluttajaa kertoi epäilevänsä, etteivät polttoaineiden hinnat tule laskemaan tulevana kesänä, selviää Komparaten tekemästä kyselystä. Polttoaineiden hinnat ovat nousseet rajusti tänä vuonna ja monen kipurajana pitämä kaksi euroa on ylittynyt selvästi. Esimerkiksi, 10. toukokuuta 2022 kallein dieselin hinta löytyi Porvoon SEO:lta 2,524 euroa ja kallein 98E bensan hinta 2,486 euroa Hämeenlinnan Teboil Express asemalta

Autoilu vähentynyt

Polttoaineiden kallistumisella on ollut suora vaikutus kuluttajien autoiluun. Turhat automatkat on karsittu kokonaan ja moni harkitsee opiskelu- tai työpaikan vaihtoa, jos hinnoille ei näy laskua. Pieni- ja keskituloisille pitkä työmatka syö ansiotuloista merkittävän osan, eikä veronalennus riitä kattamaan kuluja lähellekään.

Erityisesti polttoaineiden hinnat ovat herättäneet närkästystä dieselautojen omistajien keskuudessa, jotka penäävät käyttövoimaverotuksen oikeutusta, nyt kun diesel maksaa enemmän kuin bensa. Dieselin korkea hinta vaikuttaa varmasti esimerkiksi karavaanarien suunnitelmiin, joissa tulevan kesän ajoreittejä suunnitellaan entistä tarkemmin. Myös kohonnut sähkön hinta nostaa todennäköisesti laituri- ja leiripaikkojen maksuja.

Dieselin hinta Suomessa Euroopan kallein

Tilastojen valossa Suomen bensan hinta on Euroopan kolmanneksi kalleinta ja dieselin hinta kaikista kallein, selviää globalpetrolprices.com sivuston tilastoista. Edellä on vain Monaco ja Norja, joissa elintaso on lähtökohtaisesti jo korkeampi. Suomessa polttoaineiden hintaa nostaa verotus, joka on dieselin hinnasta noin 50 prosenttia ja bensan hinnasta 60 prosenttia.

Useat maat, kuten Saksa, Iso-Britannia ja Ranska ovat laskeneet polttoaineiden verotusta kymmenillä senteillä, jotteivat hinnat nousisi kohtuuttomasti. Vastaavaa ei ole tehty Suomessa. Hallitus sen sijaan päätti huhtikuussa laskea polttoaineiden jakeluvelvoitetta, jonka odotetaan tilapäisesti laskevan polttoaineiden hintoja. Hintojen muutos on kuitenkin ollut hidasta ja kuluttajien lisäksi korkeista polttoaineiden hinnoista on erityisesti kärsinyt kuljetusala, joka hintojen nousun myötä on ajautunut kriisiin.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi