Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Neven latausasemaverkosto laajenee Itä-Lapissa

Kemijärvelle, Savukoskelle ja Sallaan avattiin tämän syksyn aikana kolme uutta Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n sähköisen liikenteen pikalatausasemaa. Kemijärven asema on 75 kilowatin pikalatausasema ja siinä voidaan ladata kahta auto yhtäaikaisesti. Savukosken sekä Sallan asemat ovat teholtaan 50 kilowatin asemia.

Neven pikalatauspisteet Rovaniemellä, kauppakeskus Rinteenkulman parkkihallissa.

Kaikki asemat ovat skaalautuvia, joten niiden tehoa voidaan lataustarpeen kasvaessa nostaa uusilla moduuleilla. Neven toimittaa ja asentaa asemat sekä huoltaa ja tarjoaa latauspalvelut. Kunnat osallistuvat latausverkon laajentumiseen tarjoamalla latausasemalle paikan sekä sähköliittymän. Rakentamisen mahdollistaa osaltaan Energiaviraston myöntämä sähköisen liikenteen infrastruktuurituki.

– Kaupungin ensimmäinen pikalatausasema rakennetaan keskeiselle paikalle aivan valtatie 5:n välittömään läheisyyteen kaupungin kulttuurikeskuksen viereen, kertoo Kemijärven kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Eero Saarijärvi.

Saarijärven mukaan latausaseman sijainti mahdollistaa 5 -tietä kulkevien käyttää palvelua pienellä poikkeamalla kantatieltä kaupunkiin. Samaisella käynnillä latauspisteen käyttäjä voi vaikkapa käydä tutustumassa kulttuurikeskuksen palveluihin tai kesäisenä päivä uimassa viereisellä Pöyliöjärven uimarannalla. Latausaseman välittömässä läheisyydessä ovat myös kaikki päivittäistavarakaupan kolme suurinta kaupparyhmää.

– Lisäksi muun muassa Kela-kyytejä tarjoavat taksipalvelut voivat pian ajaa turvallisin mielin sähköautoilla myös Itä-Lapin alueella, lisää Saarijärvi.

Latauspalvelujen kysyntä kasvaa Lapissa kohisten

Vuosi 2022 oli hyvä kasvun vuosi Neven latauspalvelulle. Latauspalvelun myynti kaksinkertaistui edelliseen vuoteen nähden. Joulukuusta on tulossa vuoden vilkkain kuukausi latauspalveluille. Kasvava täyssähköautojen osuus liikenteessä on lisännyt latauksia erityisesti talvikuukausina.

Arvonlisäveron alennus 1.12.2022–30.4.2023 laski lataushintoja ja tämä on näkynyt latauspisteillä, sillä julkinen lataus voi nyt olla jopa kotilatausta halvempaa.

Merkittävää kasvussa on ollut yhteistyön kuntien sekä Koillis-Lapin Sähkön kanssa. Liikenteen infratuki ja yhteistyö tekevät mahdolliseksi uudet investoinnit ja verkoston laajentamisen muun muassa Itä-Lappiin. Kaikkiaan Neven latausverkostossa on nyt noin 50 latauspistettä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi