Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

OTI: Matkailuautot olleet harvoin osallisina kuolonkolareissa

Kymmenen vuoden aikana kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa oli osallisena yhteensä 16 matkailuautoa, ja onnettomuuksissa kuoli kaikkiaan 21 henkilöä. Tiedot perustuvat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimiin kuolemaan johtaneisiin liikenneonnettomuuksiin vuosilta 2011–2020. Lautakunnat tutkivat kaikki kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet.

Vuosina 2011–2020 matkailuauto-onnettomuuksissa kuoli 21 henkilöä. Kuva: Hadrian – ifeelstock; Mostphotos

Vuosina 2011–2020 matkailuauto-onnettomuuksissa kuolleista 21 henkilöstä kymmenen oli matkailuauton kuljettajia tai matkustajia ja kymmenen muissa moottoriajoneuvoissa olleita. Lisäksi menehtyi yksi jalankulkija.

Matkailuautoissa kuolleista kymmenestä henkilöstä neljä ei käyttänyt turvavyötä tai istumapaikalla ei ollut turvavyötä. Matkailuautojen kuljettajat aiheuttivat kuusi kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvojen yhteenajoa ja yhden jalankulkijaonnettomuuden. Lisäksi tapahtui kaksi matkailuauton yksittäisonnettomuutta. Seitsemän matkailuautoa oli yhteenajon vastapuolena. Kaikki onnettomuuksissa olleet matkailuautojen kuljettajat olivat onnettomuushetkellä selvin päin. Onnettomuuksien taustalla esiintyi usein matkailuauton tai muun ajoneuvon hallinnan menetys tai puutteellinen havainnointi risteyksessä.

Matkailuauto-onnettomuuksien perusteella tutkijalautakunnat esittivät, että liikenneturvallisuuden parantamiseksi yhä useampiin ajoneuvoihin tulisi saada kuljettajaa avustavia ajoneuvojärjestelmiä, kuten ajonvakautusjärjestelmä, kaistavahti ja älykäs nopeudenrajoitin. Kohtaamisonnettomuuksien ehkäisemiseksi keskikaiteellisia tieosuuksia tulisi lisätä.

– Näiden havaintojen perusteella ei näyttäisi olevan välitöntä tarvetta matkailuautoilun turvallisuutta parantaville erityistoimille. Matkailuautoilun turvallisuus paranee muun autoilun turvallisuuden kehittymisen mukana, sanoo Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty.

Matkailuautoilun turvallisuus paranee muun autoilun turvallisuuden kehittymisen mukana, sanoo Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty. Kuva: Eeva Murtolahti.

Matkailuautoilijat aiheuttivat peräänajoja ja peruutuskolareita

Vuosina 2011–2020 tie- ja katuverkolla tapahtuneissa liikennevakuutuksesta korvatuissa vahingoissa oli osallisena kaikkiaan 3 903 matkailuautoa. Liikennevahinkoihin osallisista matkailuautoista 59 % oli yhteenajo-onnettomuuden aiheuttajia, 35 % yhteenajon vastapuolia ja 6 % ajoi yksittäisonnettomuuden. Matkailuautoilijoiden aiheuttamien liikennevahinkojen yleisimpiä onnettomuustyyppejä olivat peräänajot ja peruutusonnettomuudet.

Matkailuautoilijoiden aiheuttamista liikennevahingoista 17 % johti henkilövahinkoihin. Ajoneuvoihin ja muuhun omaisuuteen kohdistuneita vahinkoja on voitu lisäksi korvata vapaaehtoisista autovakuutuksista.

Lue Matkailuautojen onnettomuudet -tietopaketti

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi