Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Red Bull Lentopäivä keräsi tuhansia katsojia ihailemaan huimapäisten pilottien unelmaa lentämisestä

Tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä Red Bull Lentopäivä haastoi taas kaikki hullut insinöörit ja huimapäisimmät pilotit rakentamaan unelmiensa lentolaitteen. Vuonna 2008 Suomessa edellisen kerran järjestetty Red Bull Lentopäivä pidettiin Helsingin Tokoinrannassa elokuun 20. päivä aurinkoisissa ja helteisissä merkeissä. Tapahtuma houkutteli paikalle yli 15 000 katsojaa.

Voittajatiimi Made in Finland. Kuvaaja: Victor Engström / Red Bull Content Pool.

Helsingissä Tokoinrannassa 20. elokuuta järjestetty Red Bull Lentopäivä houkutteli paikalle huikean yleisömäärän seuraamaan, miten avoimen haun kautta mukaan valikoituneet 34 joukkuetta yrittivät saada itse rakentamansa moottorittomat lentolaitteet liitämään mahdollisimman pitkälle Eläintarhanlahden yllä. Upeassa kesäsäässä käydyssä kisassa nähtiin Suomen-ennätyksen lisäksi huikeaa heittäytymistä, eriskummallisia aluksia ja viihdyttäviä show-vetoja.

Red Bull Lentopäivässä viiden hengen joukkueiden on tarkoitus päästä itse rakentamallaan aluksella viisi metriä korkealta rampilta mahdollisimman pitkälle, mutta lentomatkan lisäksi joukkueita arvioidaan myös viihdyttävyyden ja lentolaitteen luovuuden perusteella.

Voittajiksi kisassa pääsi joukkue nimeltään Made in Finland. Heidän Avaruusalus-lennokkinsa liisi 19 metriä ja teki näin uuden Suomen-ennätyksen. Tuomaristo oli myös heistä haltioissaan antaen esityksestä täydet 50 pistettä.

”Avaruuteen tähdättiin, että sinänsä oli pettymys, kun jäimme mereen. Meillä oli tarkoitus tehdä maailmanennätys ja siitä lähteä avaruuteen, mutta voitto kisasta hieman lämmittää. Erittäin hauskaa on ollut! Olin aivan varma, ettei meidän laitos ehjänä rampille nouse, mutta meidän homma on ollut yhtä plan b:tä ja selvittiin. Tuossa oli niin monta mutkaa matkassa, kun rakennettiin, että kävi monesti mielessä jättää kesken. Mutta niin vaan alus tehtiin, eikä tietenkään nyt kaduta. Me pistetään nyt tiimi kasaan ja istutaan alas katsomaan mitä tapahtui. Nyt kaikki kävi muutamassa minuutissa, niin siinä kestää hetki, että kaiken sisäistää. Ruoditaan tiimin kanssa ja juhlitaan tietenkin hieman”, joukkue kommentoi. 

Toiseksi kisassa tuli Hukkalento aluksellaan Sudenkarkoitin 3000 ja kolmanneksi TK Lentäjät Pojullaan.

”Yhteispelillä tämä hoidettiin. Podiumia lähdettiin hakemaan, mutta tavallaan tämä yllätti ja sitten taas ei. Mä luulen, että meillä oli kaikki show’n pisteet kerätty, että parempaan ei oltaisi pystytty. Turusta ei varmaan kovempia paukkuja löydy, että saa tulla koittamaan. Ollaan tyytyväisiä tulokseen ja tultiin pidemmälle mitä pudottiin. Kyllä tänne kannatti lähteä, ei ollut hukkareissu”, Hukkalento kertoo. 

TK Lentäjät olivat tapahtumaan äärimmäisen tyytyväisiä: ”Tiimityöllä tämä ansaittiin – ja hirveällä tuurilla. Tämä päivä oli sikamakee. Useamminkin Helsinkiin näitä Red Bull Lentopäiviä!”

Tokoinrannassa luovuudesta pisteyttämässä olivat Helsingin Kaupunginteatterin edustajat Pekko Ulmanen ja Jaakko Koski. Heidän osuutensa pisteistä oli enimmillään yhteensä 20 pistettä.

Loput pisteet antoivat Red Bull Lentopäivän tuomaristo, jossa nähtiin mm. Hans VälimäkiOlga HeikkalaMarkku PulliMarko KeränenSami Saikkonen ja Red Bull-urheilija Jonne Koski. Kerrallaan tuomaristossa istui viisi tuomaria, ja heiltä korkeimmat yhteispisteet pystyivät olemaan 50 pistettä. Lisäksi joukkueet saivat yhden pisteen jokaista lennettyä metriä kohden. 

Hans Välimäki oli ihmeissään, mistä tämä kaikki mielikuvitus kumpuaa: ”Vähän keskenäni ihmettelin jo tuossa, että mistä jengi kerää tuollaista luovuutta ja aikaa tekemiseen. Onhan tämä mahtavan hullua meininkiä -just siistiä”.

 Tuomaristossa myös istunut Marko Keränen kiteytti Red Bull Lentopäivän osuvasti: ”Tämä on ennenkaikkea inspiroiva tapahtuma. Kaikella tavalla voi tehdä eikä ole oikeaa tai väärää tapaa. Niin se pitäisi olla kaikilla elämän osa-alueilla: tyyli on vapaa mutta pakollinen”.

30-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävä, ympäri maailmaa kiertävä Red Bull Lentopäivä saapui Suomeen toista kertaa. Edellisen kerran se järjestettiin Suomessa vuonna 2008, ja historiansa aikana se on kerännyt noin sadassa tapahtumassa yli 3,5 miljoonaa ihmistä.

Mitalikolmikko palkittiin ruhtinaallisesti. Kolmanneksi tullut joukkue sai palkinnoksi lentokokemuksen Föönissä kauppakeskus Redissä, toiseksi sijoittunut pääsee Viron Red Bull Lentopäivään kunniavieraana ja ykköspaikan ottanut tiimi palkitaan mielettömällä Red Bull -ilmailukokemuksella.

Tulokset top 15:

 1. Made in Finland 87
 2. Hukkalento 79
 3. TK lentäjät 75
 4. Myllis Racing Team 74
 5. Red Burros 74
 6. YELLOW EAGLE 72
 7. Moto LJ 72
 8. Siipiveikot 71
 9. Natyra 2000 69
 10. Kotkanpojat 68
 11. Nakkilan Matkailu Oy 68
 12. LinKing 68
 13. Team Pajan Kumiukot 66
 14. Savolaiset flaijerit 64
 15. Kalapojat 63

Mikä on Red Bull Lentopäivä?

Red Bull Lentopäivän idea on yksinkertainen. Viiden hengen joukkueet suunnittelevat lentolaitteen, rakentavat sen, ottavat loikan ja toivovat parasta. Lennetäänkö ilmojen halki kuin taivaan lintu vai pudotaanko suoraan jorpakkoon? Avoimen haun kautta mukaan valikoituu joukkueet, jotka yksi toisensa perään koittavat nousta kuuden metrin korkeudessa leijuvalta rampilta siivilleen.

Suorituksia arvostellaan lennetyn matkan, tiimin viihdyttävyyden ja lentolaitteen luovuuden mukaan. 

Red Bull Lentopäivän toistaiseksi voimassa oleva pituusennätys tehtiin vuonna 2013 Kalifornian Long Beachilla kun joukkue nimeltään ”Chicken Whisperers” leiskautti huimat 78,5 metriä itserakennetulla lentolaitteellaan. Ennätyslennon taustalla oli viisi Palo Alton ilmailu- ja koneinsinööriä, jotka suorittivat silmiinpistävän kanatanssirituaalin ennen taivaalle nousua, ja lentäjä Laura Shane osoitti oikea-aikaisen tuulenpuuskan lennon pituudeksi. 

Historiansa aikana yli 3,5 miljoonaa ihmistä 150 tapahtumassa on jo kokenut tämän lennokkaan spektaakkelin. Suomessa tapahtuma on nähty vuosina 2008 ja 2022.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi