Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Sijoitus tulevaisuuteen – MAN rakentaa akkutehtaan Nürnbergiin

Vuoden 2025 alusta alkaen MAN Truck & Bus valmistaa laajamittaisesti korkeajänniteakkuja täyssähkökuorma-autoihin ja täyssähkölinja-autoihin Nürnbergin tehtaalla. Yritys investoi seuraavan viiden vuoden aikana noin 100 miljoonaa euroa perinteisesti polttomoottoreistaan tunnettuun tehtaaseen. Vuosittainen tuotantokapasiteetti nousee asteittain 100 000 akkuun. Akkutuotannon kehittämiseen painottuva investointi takaa 350 työpaikkaa ja on selkeä merkki tulevaisuuden teknologioihin panostamisen tärkeydestä.

Aluksi akkuja, jotka muodostavat täyssähkökuorma-autojen voimalinjan yhdessä sähkömoottorien kanssa, valmistetaan manuaalisesti MANin Nürnbergin tehtaalla pienemmässä mittakaavassa noin kaksi ja puoli vuotta. Laajamittaisempaan valmistukseen tähtäävän osan rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuoden 2023 puolivaiheilla ja vuoden 2024 loppuun menneessä pitäisi olla valmista. MAN luo investoinnillaan perustan laajamittaiseen teolliseen tuotantoon ja täyssähköisten kuorma-autojen ja linja-autojen voimalinjojen valmistukseen. MAN saa hankkeeseen tukea myös Baijerin osavaltiolta, joka antaa rahoitusta energia- ja teknologiatutkimukseen noin 30 miljoonaa euroa vuosien 2023-2027 välillä.  

”Olemme nyt aloittamassa sähköisen liikenteen teollistamista ja jatkamme valitsemallamme tiellä kohti ekologisempaa liikkumista myös hyötyajoneuvojen puolella. Tämä investointi viitoittaa tietämme sähköiseen liikkumiseen, ja joka käsittää nyt MAN-täyssähkökuorma-autojen valmistuksen Münchenin tehtaalla ja akkujen valmistuksen Nürnbergissä, sekä tutkimusta ja tuotekehitystä molemmilla paikkakunnilla sekä loistavaa yhteistyötä Baijerin osavaltion yliopistojen ja eri instituutioiden kanssa. Tällainen erittäin tärkeä päätös voidaan tehdä vain yhteistyössä työntekijöiden ja työnantajan kanssa sekä poliittisten päättäjien kanssa”, sanoi MAN & Truck Busin toimitusjohtaja Alexander Vlaskamp.

MAN eTruck -akusto

Täyssähköisen kuorma-auton akusto koostuu akkukennoista, jotka puolestaan ryhmitellään moduuleiksi, ja jotka edelleen yhdistellään yhtenäiseksi akustoksi. Tämä vaatii korkean tason asiantuntijuutta ja tiukkoja turvallisuusstandardeja. Toimintamatkasta riippuen painava täyssähkökuorma-auto vaatii jopa kuusi akustopakettia. Tällöin MANin täyssähköisen kuorma-auton toimintamatka on noin 600-800 kilometriä. Seuravan sukupolven akkuteknologia mahdollistaa noin 1 000 kilometrin toimintamatkan vuoden 2026 paikkeilla. Tämä tekee lopullisesti täyssähkökuorma-autosta valmiin pitkän matkan kuljetuksiin.

Tämän vuosikymmenen puolivälissä täyssähkökuorma-auton ja perinteisen dieselmoottorilla varustetun kuorma-auton omistamisen kokonaiskustannukset ovat samalla tasolla. MAN odottaa täyssähkökuorma-autojen kysynnän kasvavan viimeistään tuolloin – olettaen, että tarvittava ja riittävä infrastruktuuri on olemassa.

Laajamittaisempi täyssähkökuorma-autojen valmistus alkaa MANin Münchenin tehtaalla vuonna 2024. Pieniä sarjoja täyssähkökuorma-autoja on jo ollut liikenteessä vuodesta 2019 alkaen ja MANin valikoimaan kuuluu myös täyssähköisiä linja-autoja ja pakettiautoja.     

Nürnbergin tehtaalla on pitkät perinteet ja sen juuret johtavat 180 vuoden taakse. Nürnbergin tehtaalla on valmistettu kuorma-autoja ja komponentteja yli sadan vuoden ajan. Tällä hetkellä tehtaalla työskentelee noin 3 600 työntekijää ja tehdas on vastuussa MANin diesel- ja kaasumoottoreiden kehityksestä, valmistuksesta ja myynnistä. Tehtaan ”sähköistyminen” aloittaa uuden aikakauden ja sillä on erityinen merkitys myös koko TRATON GROUP:ssa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi