Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Suomessa kehitetty hengityssuojain kykenee suojaamaan ihmisiä radioaktiivisesti säteileviltä partikkeleilta

Euroopassa on herännyt huoli mahdollisten radioaktiivisten aineiden leviämisestä ilmateitse. Puheet ydinaseen käytöstä sekä Ukrainassa sijaitsevien ydinvoimaloiden tilanne, joista voisi pahimmassa tapauksessa levitä Eurooppaan merkittäviä määriä terveydelle vaarallisia radioaktiivisia partikkeleita, ovat herättäneet keskustelua.

”Fukoshimassa ja Tshernobylissä tapahtuneissa ydinvoimalaonnettomuuksissa ilmaan vapautuneista radioaktiivisista hiukkasista suurin osa on kokoluokkaa 0,1-1 μm (mikrometriä). Aiemmista onnettomuuksista on nähty, että nämä pienet hiukkaset voivat levitä kauas niiden syntypisteestä”, kertoo VTT:n tutkija Ilpo Kulmala.

”Kehittämämme FFP3-hengityssuojaimen suodatustehokkuus atomipommista tai ydinvoimalaonnettomuuksien yhteydessä ilmaan leviävien partikkeleiden osalta on kaikissa kokoluokissa yli 99%, käytännössä lähes 100%”, kertoo Lifa Air Oy:n toimitusjohtaja Vesa Mäkipää ja jatkaa ”Saimme tuotantolinjat ja tuotannon näille tuotteille toimimaan Suomessa vuoden 2022 alusta eli kykenemme suojaamaan suomalaisia kotimaisilla tuotteilla”.

”Meille oli ensiarvoisen tärkeää kehittää hengityssuojaimet, jotka ovat pitkäaikaisessa käytössä mukavia ja tietenkin tekevät tehtävänsä eli istuvat tiiviisti kasvoille. Tämän vuoksi teemme tätä huipputuotetta kahta eri kokoa eli katamme niin pienten kuin suurtenkin kasvojen tarpeet”, sanoo Vesa Mäkipää.

”Olemme nyt lyhyessä ajassa saaneet huomattavan määrän yhteydenottoja eurooppalaisilta tahoilta uuteen hengityssuojaimeen liittyen, mutta koemme velvollisuudeksemme palvella ensin kotimaan tarpeita ja sen huoltovarmuutta ja vasta sen ylimenevän osan voimme myydä rajojemme ulkopuolelle”, kertoo Juha Tamminen, yhtiön myyntijohtaja ja jatkaa ”tässähän on käytännössä partikkelisuojaukselle sama suodatuskyky kuin järeimmissä kokonaamareissa käytettävissä P-3 luokan suodattimissa – en siis ihmettelisi yhtään jos muutaman gramman painavaa tuotetta kannettaisiin huomaamattomasti mukana käsilaukussa tai povitaskussa ja otetaan tarvittaessa käyttöön ilman viipeitä.

www.lifa-air.com

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi