Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Takanebackenin tuulivoimapuiston sähköntuotanto Maalahdessa on käynnistynyt

Takanebackenin tuulivoimapuiston sähköntuotanto Maalahdessa on käynnistynyt ja tuulivoimapuisto on tuottanut ensimmäiset kilowattituntinsa energiaa. Hankkeen rakennustyöt ovat käynnistyneet kesällä 2021 ja tuulivoimalat ovat tällä hetkellä käyttöönottovaiheessa. Parhaillaan käynnissä on voimaloiden ja järjestelmien testaus, ja projektin odotetaan olevan kokonaisuudessaan valmis syksyllä 2022.

”Tuulipuiston rakentaminen on edennyt odotetusti, eikä hanke ole myöhästynyt, vaikka maailman tilanne on vaikuttanut moniin rakennusprojekteihin”, kommentoi tuulipuiston rakennuttamisesta vastaavan Energiequellen hankekehitysjohtaja Atte Lohman. ”Alueelle nousee yhteensä viisi voimalaa ja koko hanke toteutetaan markkinaehtoisesti, kokonaan ilman valtion tukea”, Lohman jatkaa. Valmistuessaan hanke tuottaa energiaa noin 18 000 kotitalouden tarpeisiin.

”Tuulivoimalla ja uusiutuvalla energialla on nyt iso tilaus niin Euroopassa kuin kansallisesti, jotta energian hinnan nousua pystytään hillitsemään ja ilmastotavoitteet saavuttamaan. Tuulivoimaloista käydään myös kisaa kuntien välillä, sillä niiden tuomat verotulot turvaavat monen kunnan talouden sekä palvelut tuleviksi vuoksiksi”, yhtiön toimitusjohtaja Nils Borstelmann kertoo. ”Pohjanmaan alueella seuraavan projektimme rakennustyöt on määrä aloittaa loppuvuodesta Kristiinankaupungin ja Isojoen kunnan rajalla Mikonkeitaalla.”

Useita tuulivoimalahankkeita valmistumassa ja suunnitteilla

Maalahden kuntaan loppuvuodesta valmistuva tuulipuisto tulee olemaan Energiequellen kolmas Suomessa ja yhtiöllä on useita projekteja sekä rakennusvaiheessa että suunnitteilla. Esimerkiksi Pohjanmaalle suunnitteilla on hankkeita niin Vöyrin kuin Uudenkaarlepyyn alueille.

”Moni isompi sekä pienempi maanomistaja on ollut vakuuttunut tavastamme toimia maanvuokrauksessa ja hankekehityksessä, ja ottanut itse meihin yhteyttä ja halunnut selvittää omistamiensa maiden soveltuvuuden tuulivoimaan. Tällä hetkellä meillä on sopimuksia yli 500 maanomistajan kanssa pelkästään Pohjanmaalta”, yhtiön maanvuokrauksesta vastaava asiantuntija Tore Regnell täydentää. ”Yhteensä Energiequellella on suunnitteilla 2 500 MW edestä tuulivoimahankkeita eri puolella Suomea ja kartoitamme koko ajan uusia alueita lisää yhteistyössä maanomistajien kanssa. Etsimme myös aktiivisesti aurinkoenergian tuotantoon soveltuvia alueita, kuten entisiä turpeen- tai soranottomaita.”

Aiemmin yhtiö on rakennuttanut ja ottanut käyttöön viisi voimalaa Paltusmäellä Pyhäjoen kunnassa, ja Soinin kuntaan valmistuvan seitsemän voimalan Konttisuon tuulipuiston avajaisia juhlitaan lähiviikkoina. Parhaillaan yhtiö rakentaa tuulipuistoja Kalajoella ja Hyrynsalmella.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi