Tammi-elokuussa menehtyi 23 veneilijää alustavien tietojen mukaan – lähes puolet johtui alkoholista
Ennakkotilastojen mukaan tammi-elokuussa veneillessä menehtyi 23 ihmistä. Kuolleista valtaosa on miehiä ja keski-iän ylittäneitä. Pelastusliivien käyttö antaisi arvokasta lisäaikaa pelastautumiseen. Ensirekisteröintitilastojen perusteella venebuumi näyttää tasaantuneen.
Vesiliikenneonnettomuuksien ennakkotilaston mukaan huviveneilyonnettomuuksissa menehtyi tammi-elokuussa 23 ihmistä. Määrä on hiukan pienempi kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla, jolloin veneillessä kuoli 26 ihmistä. Vuosina 2019–2021 veneilyonnettomuuksissa kuoli keskimäärin 37 ihmistä.
Kuolleista 22 oli miehiä ja 2/3 menehtyneistä keski-iän ylittäneitä. Yleisin venetyyppi onnettomuuksissa oli moottorivene, toiseksi yleisin soutuvene. Merialueilla kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat laskeneet hiukan edellisvuodesta. Sisävesillä kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui eniten Vuoksen vesistössä, yhteensä 8.
”Vuodesta toiseen yleisin kuolemaan johtavan onnettomuuden syy on veneen kaatuminen tai kallistuma, jonka seurauksena ihminen joutuu veteen. Pelastautuminen ilman pelastusliivejä on hyvin vaikeaa, erityisesti ilman ulkopuolista apua. Kelluntapukineiden käyttö antaisi monesti arvokasta lisäaikaa pelastautumiseen. Alkoholi on osallisena edelleen valitettavan monessa tapauksessa”, toteaa tiiminvetäjä Suvi Toppari.
Veneily edelleen suosittua – suurin kasvu näyttää taittuneen
Vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin vuoden 2022 tammi-elokuussa yhteensä 4 344, joka on noin 12 % vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Suurin osa ensirekisteröidystä oli moottoriveneitä, mutta vesiskoottereiden suosio jatkui. Suosituimmat merkit ensirekisteröinneissä olivat Sea-Doo, Buster ja Yamarin.
”Vesien virkistyskäyttö kasvoi korona-aikana selvästi ja venekauppa vilkastui. Tämä on näkynyt myös vesikulkuneuvojen ensirekisteröinneissä. Vuonna 2020 ensirekisteröintien määrä kasvoi huomattavasti aiempiin vuosiin verrattuna, ja vuonna 2021 kasvua on tapahtunut edelleen vaikkakin maltillisemmin. Tänä vuonna buumi näyttää tasaantuneen”, Toppari sanoo.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom hyödyntää vesiliikenneonnettomuustilastoja ja vesikulkuneuvojen rekisteritietoja muun muassa veneilyturvallisuustyön tukena.