Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Tekoälyä yritysten käyttöön – Turun AMK testaa algoritmeja autonomisen lautan avulla

Monessa yrityksessä ei ole kunnollisia valmiuksia hyödyntää tekoälyä. TEHOTEKO-projektissa rakennetaan itsestään kulkeva autonominen lautta sekä menetelmiä, joilla yritykset voivat hyödyntää tekoälyä tuotekehityksessään.

Turun ammattikorkeakoulu haluaa parantaa pk-yritysten valmiutta hyödyntää tekoälyä. TEHOTEKO eli Teollisuus hyödyntämään ohjelmistoissa tekoälyä -projektissa muun muassa testataan algoritmeja, jotta niiden sopivuus kulloisenkin yrityksen tarpeisiin selviää. 

– Tekoälyssä haasteena on ylipäätään hyvän datan saaminen. Hyvää dataa tarvitaan, jotta on mahdollista opettaa ja hyödyntää koneoppimisalgoritmeja. Tässä datan keruussa muun muassa autamme yrityksiä, sanoo Turun ammattikorkeakoulun johtava yliopettaja ja tutkimusvastaava Jarkko Paavola

Toisekseen hankkeen tuloksena on luoda menetelmiä, jotka hyödyntävät valmiita tekoälyohjelmakirjastoja yrityksen omassa tuotekehityksessä.

Autonominen lautta vesille

Tutkimusta tehdään yhteistyössä Åbo Akademin kanssa. Algoritmeja täytyy myös testata. Tätä testausta varten Turun ammattikorkeakoulu rakentaa autonomisen lautan, jonka on tarkoitus kulkea kesällä 2023 Turun saaristossa. 

– Tulemme hankkimaan 6–8 metriä pitkän lauttarungon, jonka varustamme ohjausjärjestelmillä. Kaikella sellaisella, mitä lautta tarvitsee ihmisaistien korvikkeeksi, jotta se voi kulkea itsestään merellä, sanoo Paavola. 

Testilautan avulla myös Turun ammattikorkeakoulun autonomisen meriliikenteen tutkimus laajenee. Autonomisen merenkulun osalta sensorointia ja datan keruuta on kehitetty jo aiemmin Turun AMK:n ARPA-projektissa. Näitä tietoja hyödynnetään TEHOTEKO-projektissa.
 
Automaation testaus oikeassa ympäristössä on tärkeää. Turun saaristosta alus pystyy keräämään tärkeää dataa esimerkiksi muiden merellä liikkuvien toiminnasta ja sääolosuhteista. Projekti tuo autonomisia aluksia lähemmäs operatiivista ja kaupallista käyttöä. 

– Isossa kuvassa TEHOTEKO-hankkeella kasvatetaan osaamista tekoälyn hyödyntämisestä Varsinais-Suomessa. Soveltava tutkimus aiheesta vahvistaa Turun AMK:n kilpailukykyä, sanoo Turun AMK:n koulutus- ja tutkimuspäällikkö Tero Reunanen

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi