Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Toimiiko vanha riisiniksi, jos kännykkä putoaa mökkilaiturilta veteen? Lue DNA:n vinkit kovia kokeneen puhelin pelastamiseen

Kesällä puhelin löytää paikkansa yhä useammin esimerkiksi sortsien taskusta. Samalla kasvaa sen todennäköisyys, että laite putoaa maahan tai muulle kovalle pinnalle. Kesäloman tullen moni myös paistattelee päivää laiturilla tai veneillen, jolloin puhelin on vaarassa pulahtaa järveen. DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko käy läpi riskit, joille puhelin voi kesällä altistua ja kertoo, mitä jokainen voi tehdä puhelimensa pelastamiseksi.

Moni käytössä oleva matkapuhelin kokee ennen pitkää kolhun. Useimmin sydämentykytysten syynä on puhelimen tippuminen taskusta tai lipsahtaminen kädestä. Riski on olemassa esimerkiksi lasten vauhdikkaissa kesäleikeissä. DNA:n ja Nepan yhteistyössä tekemän koululaistutkimuksen mukaan suomalaisten lasten ja nuorten puhelin uusitaan useimmin juuri rikkoutumisen vuoksi. Yli puolet (52 %) suomalaislasten ja -nuorten vanhemmista kertoo, että uusi puhelin hankitaan aiemman puhelimen rikkoontumisen vuoksi tai siitä syystä, ettei puhelin toiminut enää kunnolla.

Puhelimet kestävät iskuja verrattain hyvin, mutta huonolla tuurilla pienikin kolhu saattaa aiheuttaa matkapuhelimelle ison vahingon: joskus puhelimen tipahtaminen matollekin riittää rikkomaan sen. DNA Kaupan toimitusjohtajan Sami Aavikon mukaan puhelimen putoamisen yhteydessä kärsii yleensä näyttö.

”Sopivassa kulmassa osunut kolaus ei välttämättä riko näyttöä kokonaan, ja moni jatkaa puhelimen käyttöä kosmeettisesta viasta huolimatta. Tässä kuitenkin piilee se vaara, että seuraavan kerran, kun puhelimelle kaatuu mehua tai muuta nestettä, se sujahtaa säröistä sisään ja rikkoo laitteen kokonaan. Säröytynyt näyttö kannattaa siis korjauttaa, vaikka puhelin toimisikin”, Aavikko sanoo.

”Ja vaikka näyttö selviäisikin pudotuksesta ehjänä, voi putoaminen silti vaikuttaa vedenkestäväksi ilmoitetun puhelimen tiiveyteen etenkin, jos puhelimen runkoon tai reunaan tulee näkyvä jälki. Tällöin puhelimelle aiheutunut vesivahinko ei useinkaan enää kuulu valmistajan tarjoaman takuun piiriin. Ajan kanssa ongelmaksi saattaa muodostua myös akku, joka ei enää lataudu täyteen tai purkaa latauksensa aivan liian nopeasti”, Aavikko lisää.

Toimi näin, jos puhelin kastuu

Kovakin betoni antaa anteeksi enemmän kuin vesi, sillä läpitunkeutuva kosteus on laitteelle kohtalokasta. Jos vesistöön pudonneen puhelimen ylipäätään onnistuu kalastamaan kuiville, se ei välttämättä enää tokene pelastusyrityksistä huolimatta. Suolainen merivesi on laitteelle kaikkein kohtalokkainta.

”Jos puhelin pulahtaa mereen, saattaa suolavesi hapettaa laitteen komponentit. Tällöin pelastusyritys alkaa siten, että puhelimen upottaa makeaan veteen ja huuhtelee suolaveden pois”, Aavikko kertoo.

Puhelimen pudottua veteen saattaa ensimmäisenä pelastusyrityksenä tulla mieleen vanha riisiniksi. Se perustuu siihen, että puhelimen upottamisen riisiin ajatellaan imevän kosteutta laitteesta ja edesauttavan sen kuivumista.

”Vaikka riisi saattaakin sitoa puhelimeen imeytynyttä kosteutta, voi siitä olla myös haittaa. Riisistä voi irrota hienojakoista pölyä, joka päätyy puhelimen sisään kosteuttakin herkemmin. Tämä voi ilmetä myöhemmin puhelimen näytön luettavuuden heikentymisenä. Ehdottomasti parempi ratkaisu olisi vaikkapa silikageeli, mutta sen puutteessa puhelimen voi myös jättää pöydälle lämpimään paikkaan kuivumaan. Myös laitteen ravistelua tulee välttää, sillä sen seurauksena vesi voi mennä syvemmälle puhelimen rakenteisiin”, Aavikko selventää.

”Pulahduksen jälkeen voi lisäksi olla kova kiusaus saada puhelin kuivaksi mahdollisimman nopeasti, mutta sitä ei missään nimessä saa laittaa lämpimän saunan lauteille tai hiustenkuivaajan alle. Lämpö voi ylikuumentaa liitäntöjä, irrottaa laitteen liimauksia tai rikkoa sen komponentteja”, Aavikko jatkaa.

Pulahduksen jälkeen tärkeintä on katkaista puhelimesta virta, pyyhkiä laite päällisin puolin kosteutta imevällä liinalla sekä irrottaa ja kuivata akku ja SIM-kortti, mikäli mahdollista. Puhelinta ei saa käynnistää eikä ladata kahteen vuorokauteen kastumisen jälkeen. Jos laite ei senkään jälkeen toimi, se kannattaa toimittaa huoltoon, jossa varmistetaan puhelimen vauriot ja vaihdettavien osien tarve.

”Onneksi yhä suurempi osa puhelimista on IP-luokitukseltaan kostuden- tai vedenkestäviä. Jos puhelin on vedenkestävä, ei ole tarpeen tehdä sen ihmeellisempiä pelastustoimia, vaikka se veteen livahtaisikin. Antaa kuivua vain”, Aavikko kertoo.

Älä laita kuumaa puhelinta jääkaappiin

Kesähelteillä saattaa käydä niinkin, että puhelin unohtuu turhan pitkäksi aikaa suoran auringonvalon armoille. Tällöin vaarana on laitteen ylikuumeneminen, jonka korjaamiseksi Aavikko ei kuitenkaan suosittele tehostettua viilennystä.

”Kriittinen lämpötilaraja älylaitteella menee noin 50 asteessa, jolloin toiminnot voivat alkaa kärsiä ja häiriöriski kasvaa. Korkea lämpötila voi aiheuttaa esimerkiksi akun lämpölaajenemista. Ei kuitenkaan ole suotavaa laittaa ylikuumentunutta puhelinta jääkaappiin tai kylmäkallen päälle, sillä suuret lämpätilaerot saattavat aiheuttaa kosteuden tiivistymisen vääriin paikkoihin. Paras tapa laitteen viilentämiseen on käytön lopettaminen hetkeksi asettamalla puhelin suojaan varjoisaan paikkaan. 10–15 minuuttia auttaa usein jo kummasti”, Aavikko neuvoo.

 ”Puhelimen lämpöä laskeakseen on tärkeää myös ottaa puhelimelta takki pois päältä, eli jos puhelin on kiedottu johonkin suojakoteloon, on se syytä poistaa”, Aavikko kuvailee.

SquareTrade-täysturva tuo lisäsuojan

Kaikkea ei kuitenkaan voi ennakoida, minkä takia uusi puhelin kannattaa vakuuttaa hankkimalla siihen oston yhteydessä SquareTrade-täysturva tai -laiteturva DNA Kaupasta tai DNA:n myynti- ja asiakaspalvelun kautta.

”SquareTrade-laiteturva korvaa tapaturmasta matkapuhelimelle tai tabletille aiheutuneen vahingon, jos se johtuu ulkoisesta, äkillisestä ja odottamattomasta tapahtumasta, joka estää laitteen toiminnan. Täysturva korvaa myös laitteen katoamisen tai varkauden”, Aavikko kertoo.

DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama tutkimus tuotettiin online-paneelissa 10.–18. helmikuuta 2022. Tutkimukseen vastasi tuhat 5–16-vuotiaiden lasten vanhempaa. Vuosittain tehtävässä tutkimuksessa selvitetään, miten suomalaiset lapset ja nuoret käyttävät puhelinta sekä mitkä tekijät vaikuttavat sen hankintaan ja käyttöön.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi