Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Tukea maaseudun yritysten energiainvestointeihin on vielä haettavissa

Maaseudun mikro- ja pienyritykset voivat hakea tukea yritysten energiainvestointeihin 30.11.2022 asti. Investoinnit rahoitetaan EU:n elpymisvaroista.

Nyt on aika panostaa uusiutuvaan energiaan. Haussa on viimeinen hakujakso tälle vuodelle ja kyseiset EU-varat on myönnettävä tämän vuoden loppuun mennessä.

Tuella voi hankkia esimerkiksi aurinkopaneeleita tai ilmalämpöpumppuja. Investointi uusiutuvaan energiaan ei edellytä yrityksen kasvua, kuten on määritelty edellytetyksi tavanomaisissa maaseudun yritystuissa.

Kyseessä on ainutkertainen mahdollisuus, sillä vastaavanlaista hakua ei ole enää tulossa. Ensi vuonna tukea yritysten aurinkopaneeli- tai ilmalämpöpumppuhankintoihin ei myönnetä erillisenä tukena vaan osana muuta rakennusinvestointia”, toteaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yritysrahoitusasiantuntija Juha Koski.

Mitkä ovat tukimäärät?

Maaseudulla toimiva maataloustuotteita jalostava yritys voi saada tukea 35 prosenttia investoinnin verottomista kustannuksista. Muu maaseutuyritys puolestaan voi saada tätä tukea 30 prosenttia. Muulla maaseutuyrityksellä tarkoitetaan maaseudulla toimivia mikro- ja pienyrityksiä, jotka eivät harjoita maataloustuotantoa.

Elpymisvaroista rahoitetaan myös biokaasun tuotannon lisäämistä. Jos yritys rakentaa uuden biokaasulaitoksen tai -tuotantoyksikön, tukea voi saada 50 % investoinnin kokonaiskustannuksista.

Tukea on mahdollista saada myös harvaan asutun maaseudun yritysten omistajanvaihdoksen suunnitteluun 5 000 – 10 000 euroa.

Kenelle tuki on tarkoitettu?

Tukea voivat hakea tuotannollista yritystoimintaa tai palveluliiketoimintaa harjoittavat yritykset kuten esimerkiksi metallialan, puutuotetoimialan tai matkailualan yritykset.

Tuki on tarkoitettu maaseudun mikro- ja pienyrityksille. Mikroyrityksellä tarkoitetaan yritystä, jonka palveluksessa on vähemmän kuin kymmenen työntekijää ja jonka vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma on enintään kaksi miljoonaa euroa. Pienyrityksen palveluksessa on vähemmän kuin 50 työntekijää ja sen vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma on enintään kymmenen miljoonaa euroa. Lisäksi edellytyksenä on yrityksen riippumattomuus eli suurempi yritys ei omista tai käytä määräysvaltaa yrityksessä.

Maaseudun yritystukea voidaan myöntää maaseutualueilla toimiville yrityksille. Yrittäjä voi tarkistaa Maanmittauslaitoksen karttapalvelusta (hkp.maanmittauslaitos.fi) sijaitseeko hänen yrityksensä tukikelpoisella alueella.

Tukiin liittyvää tietoa ja neuvontaa

ELY-keskuksesta saa lisätietoja tuesta ja tuen hakemisesta. Otathan ennen hakemuksen jättämistä yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijaan. Päätöksen rahoituksesta tekee alueen ELY-keskus.

Maaseudun yritystukia haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa (hyrra.ruokavirasto.fi).

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi