Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Tutkimus: Suomalaiset pitävät parjattuja sähköskuutteja oikein käytettyinä turvallisina – liikennesääntö- tai taitotestille nähdään kuitenkin tarvetta

Suomalaiset näkevät sähköskuuteissa paljon hyvää, vaikka liikennesääntöjä pidetään epäselvinä ja ajamiseen liittyy riskejä. Jonkinlaista liikennesääntö- ja taitotestiä kuitenkin kaivataan erityisesti nuorille. Tiedot selviävät Suomen johtavan kuljettajakoulutusyritys CAP-Group Oy:n teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin suomalaisten mielipiteitä skuuttailusta. CAP-Group lanseeraa syksyllä liikenneturvallisuuden lisäämiseen tähtäävän vapaaehtoisen skuuttikortin.

Sähköpotkulaudat eli sähköskuutit ja niiden käyttäminen liikenteessä ovat olleet julkisuudessa esillä viime aikoina paljon. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset kokevat sähköpotkulaudat oikein käytettyinä turvallisiksi, ja ne tuovat liikkumiseen uudenlaista vapautta. Sen sijaan lähes 90 % vastaajista pitää sähköpotkulautailuun liittyviä liikennesääntöjä epäselvinä. Näin ajattelevat myös nuoret.

– Sähköskuutit ovat verrattain uusi ilmiö ja niihin liittyvät liikennesäännöt saattavat olla vieraita. Joukkoon mahtuu myös käyttäjiä, jotka ovat ensimmäistä kertaa liikenteessä moottoroidulla kulkuneuvolla, kertoo CAP-Autokoulun asiantuntija, liikenneopettaja Olli Mäkelä.

Sähköskuutti tarjoaa liikkumisen vapautta, mutta sääntö- ja taitotestiä kaivataan 

Vaikka sähköpotkulaudat ovat vastaajien mielestä oikein käytettynä turvallisia, ollaan erityisesti lasten sähköskuuttauksesta huolissaan. Kaksi kolmesta vastaajasta oli kuitenkin sitä mieltä, että alaikäiset (10–17-vuotiaat) voisivat käyttää sähköpotkulautaa, jos he suorittaisivat jonkinlaisen liikennesääntö- tai taitotestin.

– Kevyet sähköajoneuvot, kuten sähköskuutit ovat tämän päivän mikroliikkumista, ja ne ovat tulleet jäädäkseen. On kuitenkin tärkeä muistaa, että skuuttien käyttäjillä on vastuu sekä omasta että muiden turvallisuudesta ja terveydestä, Mäkelä sanoo.

Liikenneturvallisuuden parantamiseksi markkinoille lanseerataan Skuuttikortti, joka antaa suorittajalle tarvittavat tiedot ja varmuuden toimia skuutilla oikein liikenteessä.

– Liikenteessä tapahtuu paljon turhia onnettomuuksia, jotka voitaisiin välttää kiinnittämällä huomiota turvallisuuteen. Haluamme osaltamme tehdä skuuttaamisesta turvallista ja tuomme markkinoille Skuuttikortin. Sen voi suorittaa kätevästi verkossa vaikka kännykällä, Mäkelä jatkaa.

Skuuttikortti on liikenneopettajien suunnittelema, verkossa suoritettava teoria- ja virtuaaliopetuspaketti. Se ei ole pakollinen, mutta sillä halutaan parantaa skuuttailuun liittyvää liikenneturvallisuutta.

Skuuttikortti voisi vähentää onnettomuuksia

Tutkimuksessa kartoitettiin myös skuuttaamiseen liittyviä riskejä. Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että sähköpotkulaudat aiheuttavat liikenteessä merkittävän onnettomuusriskin. Joka kolmas vastanneista onkin joutunut vaaratilanteeseen sähköpotkulautailun takia joko sivullisena tai osallisena.

– Meillä kaikilla on oikeus kulkea liikenteessä turvallisesti. Skuuttikortti voisi osaltaan vähentää liikenteessä tapahtuvia turhia onnettomuuksia ja vahinkoja. Se sopii kaikille sähköskuutteja käyttäville, ja palvelu on tehty helpoksi vanhemmille ostaa lapsilleen, sanoo CAP-Groupin markkinointijohtaja Antti Asumaa

Skuuttikortti pähkinänkuoressa

Kuljettajakoulutusyritys CAP-Group Oy tuo syyskuussa markkinoille liikenneturvallisuuden ja verkkokoulutusten ammattilaisten suunnitteleman Skuuttikortin, joka on helppo ja kätevä suorittaa verkossa. Kortti osoittaa, että skuuttaajalla on tiedot, taidot ja kyky hallita sähköpotkulautaa liikenteessä itselle ja muille tienkäyttäjille turvallisella tavalla. Skuuttikortti suoritetaan läpäisemällä teoriakoe ja virtuaalinen ajokoe. Skuuttikortti ei ole pakollinen, mutta se on hyödyllinen kaikille skuuttaajille.

Palvelu sisältää runsaasti kuva- ja video-opetusmateriaalia todellisista liikenneympäristöistä, jotta sähköskuuttia koskevat säännöt voi opetella tehokkaasti. Virtuaaliajokokeessa hyödynnetään erityisesti kuvattua 360-videota oikeista liikennetilanteista, jotka tulee sähköskuutilla hallita. Lisätietoja: www.skuuttikortti.fi 

Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Se toteutettiin nettipaneelina 2.–4.8.2022, ja siihen vastasi 1005 henkilöä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin ± 3,1 prosenttiyksikköä.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi