Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Uusi raportti – Kuljetusalalla on kova paine siirtyä sähköön

Euroopan johtavien verkkokauppa- ja valmistusta harjoittavien yritysten mukaan maantiekuljetukset on tärkein CO2-päästöjen vähentämisalue. Ipsosin ja Volvo Trucksin uusi raportti osoittaa, että yritykset ovat valmiita maksamaan enemmän kuljetusyrityksille, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alhaisemmat.

Volvo Trucks uskoo, että sähköistäminen on avaintekijä kohti päästöttömiä maantiekuljetuksia.

Tutkimusyhtiö Ipsos on haastatellut Volvo Trucksin puolesta 100 suurta verkkokauppa- ja valmistusta harjoittavaa yritystä kahdeksassa Euroopan maassa niiden vaatimuksista fossiilittomia kuljetuksia kohtaan tulevissa hankinnoissa.

Suurin osa näistä yrityksistä on asettanut tavoitteita ilmastojalanjälkensä pienentämiseksi. 78 % haastatelluista sanoo olevansa valmiita maksamaan enemmän kuljetusyrityksille, joilla on vähän tai ei lainkaan hiilidioksidipäästöjä, ja 85 % on valmiita vaihtamaan kuljetusyritystä, jos he eivät täytä heille asetettuja vaatimuksia.

Tutkimus osoittaa myös selkeän yhteyden tulevien liiketoimintamahdollisuuksien ja fossiilittomien kuljetusten välillä. 60 % yrityksistä uskoo menettävänsä asiakkaita seuraavien kolmen vuoden aikana, jos he eivät pysty vastaamaan kuluttajien kysyntään vähähiilidioksidipäästöisistä tai nollapäästöisistä toimituksista.

”On erittäin positiivista nähdä tämä suuri paine fossiilivapaille kuorma-autokuljetuksille. Se tarkoittaa, että näemme alalla massiivisen muutoksen tulevina vuosina. Uskomme, että sähköistäminen on avaintekijä kohti päästöttömiä maantiekuljetuksia, ja olemme ylpeitä voidessamme tarjota jo nyt täysin sähköisiä kuorma-autovaihtoehtoja useimpiin kuljetustehtäviin. Siirtyminen sähköön tarkoittaa lisää liiketoimintamahdollisuuksia”, sanoo Roger Alm, Volvo Trucksin pääjohtaja.

Volvo Trucks on asettanut maailmanlaajuiseksi tavoitteeksi, että vuonna 2030 50 % kaikista myydyistä uusista kuorma-autoista on akku- tai polttokennosähkökäyttöisiä. Siirtymistä sähköön johtavat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka, joissa tavoitteet ovat vielä korkeammat. Esimerkiksi Euroopassa pyrkimys on tällä hetkellä noin 70 % kaikista vuonna 2030 myytävistä uusista kuorma-autoista.


Tietoa tutkimuksesta

  • Tutkimus tehtiin kesäkuussa 2022, ja siihen haastateltiin 100 senior-tason ammattilaista, jotka tyypillisesti vastaavat hankinnoista, logistiikasta, toimitusketjun hallinnasta ja/tai kestävästä kehityksestä.
  • Tutkimukseen osallistuneet maat olivat: Saksa, Ranska, Iso-Britannia, Italia, Espanja, Alankomaat, Ruotsi ja Norja.
FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi