Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Verkkokaupoissa voi ehkä pian valita Joutsenmerkityn toimituksen

Yhä suurempi osa tuotteista ostetaan verkosta, ja samalla kuljetettavien pakettien määrä kasvaa jatkuvasti. Joutsenmerkityillä verkkokauppakuljetuksilla pyritään tuomaan tehokas ja taloudellinen toimitustapa helposti kuluttajien ulottuville.

Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki on laajentumassa verkkokauppakuljetuksiin. Tavoitteena on auttaa kuluttajia tunnistamaan ja valitsemaan verkko-ostoksille ympäristöä vähemmän kuormittava toimitustapa. Kriteeriehdotus on nyt lausuntokierroksella kaikissa Pohjoismaissa.

Joutsenmerkkiä voivat hakea Pohjoismaissa toimivat kuljetus- ja logistiikkayritykset. Verkkokaupoille Joutsenmerkitty kuljetus olisi helppo tapa tarjota asiakkaille ympäristönkin kannalta tehokas toimitusvaihtoehto.

Kriteerien painopisteitä ovat muun muassa:

  • Pienemmät ilmasto- ja ympäristövaikutukset. Uusiutuvan polttoaineen vaatimukset kasvavat vähitellen (palmuöljyä tai palmuöljyn rasvahappotislettä ei sallita). Ilmastovaikutuksista ja parannuksista raportoidaan. Olemassa oleva ajoneuvokanta hyvällä tasolla, uusissa hankinnoissa suositaan vähäpäästöisiä malleja.
  • Tehokkaat ja koordinoidut kuljetukset. Toimitusaika voi olla hieman pidempi, jotta toimituksia voidaan optimoida paremmin. Kannustimia esimerkiksi kuljetusmuotojen tehokkaaseen yhdistelyyn ja pakkausmateriaalien vähentämiseen.
  • Sosiaalinen vastuu. Hyvät työolot (myös alihankkijoilla), liikenneturvallisuuteen panostetaan.

Tutustu kriteeriehdotukseen Joutsenmerkin verkkosivuilla. Lausuntoja pyydetään 31.8.2022 mennessä.

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden virallinen ja tunnetuin ympäristömerkki. Se on luotettava, riippumaton sertifikaatti ja yksi maailman tiukimmista ympäristömerkeistä. Verkkokauppakuljetusten kriteerien kehitystyö on osa Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamaa Kestävä elämäntapa -hanketta.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi