Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Voin sähköpotkulaudoilla tehty tänä vuonna Suomessa jo lähes 5,5 miljoonaa matkaa

Sähköpotkulautayhtiö Voin laudoilla on tehty tänä vuonna jo yhtä monta matkaa kuin Suomessa on asukkaita. Väkilukuun suhteutettuna eniten Voin sähköpotkulaudat ovat käytössä Turussa, jossa yhtiöllä oli lähes miljoona ajoa. Eniten ajoja kertyy edelleen Helsingissä. Yhtiön uusista avauksista erityisesti Jyväskylä ja Oulu olivat yhtiölle positiivisia yllätyksiä.

Suomalaiset ovat ottaneet sähköpotkulaudat omikseen, ja matkojen kysyntä on säilynyt vakaana tänäkin vuonna. Aivan samanlaisiin lukuihin ei Voi tänä vuonna kuitenkaan yltänyt Suomessa kuin viime vuonna.

–  Operaattorien ja sähköpotkulautojen määrä kasvoi merkittävästi tänä vuonna Suomessa, mikä näkyy myös meidän luvuissamme. Olemme tehneet myös muutoksia passituotteisiimme kuluttajaviranomaisen toiveesta, ja aiempien lähes rajoittamattomien matkojen sijaan passit sisältävät nyt tietyn määrän ajoja, Voi Technologyn operatiivinen johtaja Max Thelen sanoo.

Aiempien vuosien tapaan korallinväriset laudat olivat erityisen suosittuja Turussa. Myös pyöräilykaupunkeina tunnetut Oulu ja Jyväskylä vetivät hyvin.

–  Olemme huomanneet, että kaupungin infrastruktuuri vaikuttaa sähköpotkulautojen käyttöön. Esimerkiksi Turku, Oulu ja Jyväskylä ovat kaupunkeja, joissa sähköpotkulautojen käyttö on varsin sujuvaa laajan pyörätieverkoston ansiosta, Thelen sanoo.

Yhtiö aloitti tänä vuonna kaiken kaikkiaan neljässä uudessa kaupungissa: Lahdessa, Vaasassa, Oulussa, ja Jyväskylässä. Voi on selkeä markkinajohtaja Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

–  Saamme aika aktiivisesti yhteydenottoja eri kaupungeilta, jotka toivovat Voin sähköpotkulautoja. Laajentumispäätökseen vaikuttaa aina asukasluvun lisäksi myös kilpailutilanne. Haluamme välttää tilanteita, joissa pieneen kaupunkiin tuodaan yhtäkkiä hallitsemattomasti tuhansia lautoja, Thelen toteaa.

Thelenin mukaan sähköpotkulautoja on ollut tarjolla tänä vuonna enemmän kuin koskaan. 

–  Muiden Pohjoismaiden siirryttyä toiminnan rajoittamiseen lainsäädännön kautta Suomesta on tullut markkina, minne laatukilpailuissa hävinneet toimijat dumppaavat nyt kalustoaan. Valitettavasti nämä toimijat eivät aina myöskään sitoudu alan itsesäätelyyn eli nopeusrajoituksiin tai väärin pysäköityjen sähköpotkulautojen poiskorjaamiseen, Thelen kertoo.

–  Itsesäätelyn rajat alkavat tulla suuremmissa kaupungeissa vastaan. Myös suomalaisille kaupungeilla tulisi olla yleisen eurooppalaisen käytännön mukaisesti mahdollisuus säädellä mikroliikkumista. Paras keino tähän olisi laatukilpailutus, jolloin kaupungit voisivat valita potkulautoja tarjoavista yrityksistä parhaat, kriteereinä muun muassa turvallisuus, pysäköintiratkaisut ja kestävyys, Voin yhteiskuntasuhteista Suomessa vastaava Hannu Oskala toteaa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi