Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Volvo FMX430 monitoimiauto Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen Pelastuslaitokselle

Wetteri Power Oy luovutti yhteistyössä päällirakentaja Tyllis Oy Ab:n kanssa joulukuun alussa uuden Volvo FMX430 -monitoimiajoneuvon Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselle. Lähes vuoden kestänyt projekti on malliesimerkki kolmen toimijan tiiviistä yhteistyöstä.

Volvo FMX 430 on suunniteltu ja varusteltu Pelastuslaitoksen tarpeiden mukaan.

Projektin isä on Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksen palomestari Joni Kontio, jonka haaveissa oli jo pitkään ollut oman monitoimiajoneuvon hankkiminen Kokkolaan.

”Meidän alueemme tässä rannikolla on melko suuri ja kohtaamme työssämme monenlaisia eri haasteita, joissa erikoisvarusteltu kuorma-auto olisi tarpeen. Oli kyseessä sitten tavallinen rakennuspalo tai teollisuushallipalo, on kaikissa ripeä toiminta etusijalla. Yksi tärkeimmistä tehtävistä on saada nopeasti kattorakenteita purettua, jotta paloa päästään sammuttamaan, jos palo on kattorakenteissa. Nyt käyttöömme saama auto on varustettu isolla noin 50 tm nosturilla, jonka purkukouran avulla saamme muun muassa peltikatteet irrotettua tehokkaasti. Aikaisemmin jouduimme palon syttyessä soittelemaan alueen nostoautojen omistajat läpi, josko joku heistä ehtisi auttamaan meitä ja se vei usein liikaa aikaa palon sammuttamisen näkökulmasta. Nyt pystymme tekemään purkutyöt omalla kalustollamme. Lisäksi auton lisähydrauliikka on rakennettu niin, että pystymme esimerkiksi metsäpalon sattuessa saamaan vettä jopa 12 kuutiota minuutissa uppopumppuratkaisulla yhdistetyn tuoton avulla – se on iso määrä”, Kontio sanoo.

Koska kyseessä oli kunnallinen hankinta, edettiin tarkan protokollan mukaan.

”Kunnalliset hankinnat menevät hankintalain mukaan ja meitä sitoo myös EU:n hankintalainsäädäntö. Meidän pitää todella tarkkaan määrittää, mitä ollaan hankkimassa ja sen jälkeen tehdään julkinen kilpailutus eri valmistajien kesken. Oli hienoa huomata, että tarjouskilpailun voittajaksi selvisi kaksi paikallista perheyritystä, Wetteri Power Oy ja Tyllis Oy Ab. Voidaan hyvin puhua lähituotteesta, sillä auton varustelut ja päällirakenteet on tehty parin kilometrin säteellä toimipaikastamme”, Kontio toteaa.

Tyllis Oy Ab:n toimitusjohtaja Göran Tylli (kesk.) ja Wetteri Power Oy:n Topi Myllykangas (oik.) luovuttivat joulukuussa uuden Volvo FMX 430 -monitoimiauton Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen Pelastuslaitokselle. Auton vastaanotti projektissa vahvasti mukana ollut palomestari Joni Kontio.

Projektin suunnittelun ja yksityiskohtien hiomisen kannalta lähellä olevat kumppanit olivat iso asia.

”Meillä oli kasassa hyvä ydinporukka, johon kuuluivat minun lisäksi Wetterin Topi Myllykangas ja Tylliksen Göran Tylli sekä totta kai molempien yritysten henkilökunta. Yhdessä mietimme, suunnittelimme, kokeilimme ja lopulta toteutimme mielestämme oikeat ratkaisut käyttötarpeidemme mukaan. Oli hieno olla mukana projektissa, jossa ammattitaito oli todella korkealla ja kaikkien missio oli rakentaa paras mahdollinen kuorma-auto. Olen enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen”, Kontio kehuu.

Pitkän linjan päällirakenneosaaja Göran Tylli vakuuttui projektista heti alkumetreillä.

”Jonilla oli selkeä visio, mitä he haluavat ja asiaan oli todella paneuduttu huolella. Emme ole koskaan aikaisemmin saaneet näin tarkkoja ja selkeitä dokumentteja julkisissa hankinnoissa kuin tällä kertaa saimme pelastuslaitokselta. Niiden pohjalta oli helppo tehdä tarkka tarjous ja vihreää valoa saatuamme lyödä projekti käyntiin”, Göran Tylli kertoo.
 

Alustana Volvo FMX430

Pelastuslaitokselle toimitettu monitoimikuorma-auto on rakennettu Volvon alustalle.

”Autona on neliakselinen, kahdella etuakselilla varustettu Volvo FMX430 8×4. Auto on täysilmajousitettu ja varustettu I-Shift-vaihdelaatikolla. Volvo soveltuu erinomaisesti myös pelastuslaitostöihin ja kyseinen auto on hyvä referenssi tulevia projektejakin ajatellen. Varmasti tulemme näkemään Volvoja enenevissä määrin myös tällä puolella”, kertoo Wetteri Power Oy:n kuorma-automyyjä Topi Myllykangas.

Auto saatiin valmiiksi joulukuun alkuun.

”Vuosi sitten aloimme projektia viemään eteenpäin ja auto tilattiin alkuvuodesta tehtaalta. Omat haasteensa toivat haastava komponenttitilanne ja tarve saada auto rekisteriin hankintalainsäädöllisistä syistä vielä vuoden 2021 puolella. Volvolla on toimitukset saatu tehtyä melko hyvällä aikataulutuksella ja niin oli myös tämän auton kanssa, pienistä haasteista huolimatta auto valmistui joulukuun alkuun rekisteröitäväksi”, Myllykangas toteaa.
 

Päällirakenteet Tyllikseltä

Volvon päällirakenteista vastasi kokkolalainen Tyllis Oy Ab, jolla on vuosikymmenten kokemus räätälöidyistä asiakasratkaisuista.

”Riittävän iso ja tehokas nosturi oli yksi tärkeimmistä lisälaitteista, mitä autoon haluttiin. Ratkaisu oli Hiab X-HiPro 548 -nosturi, jossa on kuusi jatketta sekä 6-jatkeen jibi. Nosturin ulottuvuus suoraan ylöspäin on jopa 33 metriä ja vaakatasossa 28 metriin, jossa se nostaa vielä 630 kiloa. Kyseessä on pelastuslaitostöihin tehty Suomen suurin nosturi”, Göran Tylli toteaa.

Monitoimiauton varustelista on pitkä. Lisäksi autossa on muun muassa sähkökäyttöinen vinssi keulassa, etutukijalka ja Multiliftin Ultima 18SL 5.3 koukkulaite. Totta kai autossa on myös asianmukaiset valoratkaisut sekä väritys lokasuojia myöten on mietitty tarkkaan.  

Lisähydrauliikka on suunniteltu varta vasten pelastuslaitoskäyttöön yhdessä HAWE Finlandin kanssa.

Autossa on 2-piirihydrauliikka, vaihteistoulosotossa on liitin ykkönen ja moottorinvoimanotossa liitin kakkonen. Lisäksi on yhdistetty hydrauliikan tuotto, jolla saadaan yhteistuotto jopa 300 litraa minuutissa ja 350 baria painetta. Varsinkin vesipumppukäytössä niiden hyöty korostuu. Hydrauliikkaa voidaan ohjata sekä säätää auton sisällä olevasta ohjausyksiköstä käsin.

Tyllis Oy toimitti päällirakenteet avaimet käteen -ratkaisuna.

”Tämä on täysin valmis paketti suoraan töihin. Oli hienoa olla mukana tässä projektissa”, Göran Tylli toteaa lopuksi. 

TEKNISET TIEDOT

Alusta: Volvo FMX 430 8X4 akseliväli 5100 mm täysilmajousitettu

Nosturi: HIABX-HiPRO 548 E6 + Jibi 150X-6Hydraulinen ulottuma vaakatasoon 28 m ja nostoteho 630 kg. Hydraulinen ulottuma ylöspäin 33 m. Hydrauliikkaa jibin päähän esim. kouraa ja kääntäjää varten.

Kääntö- ja nostonvaimennus, radio-ohjaus ja radio-ohjatut tukijalat, analoginen tukijalanvalvonta ja automaattipysäköinti.

Koukkulaite: Multilift Ultima 18SL.53 Vaakasiirron kevennys, automaattiohjaus ja perälautahydrauliikka taakse.

Vinssi: Warn G2 sähkövinssi 24V – 6800 kg. Langaton kauko-ohjaus ja kaapeliohjaus.

Lisähydrauliikka proportionaalisella säädöllä: Liitin 1 = noin 180 l/min, Liitin 2 = noin 110 l/min,

Kombi eli yhteistuotto 290 l/min. Lisäksi digitaalinen näyttö ja portaaton paineen ja virtauksen säätö.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi