Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Auramaa-yhtiöiden ensimmäinen täyssähköinen kuorma-auto liikenteeseen Porissa

Kaukokiito-ketjuun kuuluva Auramaa-yhtiöt on investoinut uuteen täyssähköiseen kuorma-autoon, joka aloittaa liikennöinnin helmikuussa Porissa. Sähköauto on osa Kaukokiito-ketjun kahdeksan täyssähköisen kuorma-auton investointia. Media on tervetullut tutustumaan uuteen sähkökuorma-autoon perjantaina 9.2. klo 10–11 välillä Porin terminaaliin.

Käyttöön tuleva sähkökuorma-auto on 280 kWh akulla varustettu Volvo FL 4x2R. Kuvituskuvassa Volvon FL Electric sarjan auto.

Kaukokiidon tavoite on toimittaa lähetykset tulevaisuudessa hiilineutraalisti. Tätä matkaa vauhdittaa päätös investoida kahdeksaan täyssähköiseen kuorma-autoon, joista osa aloitti liikennöinnin jo viime vuoden puolella. Kolme sähköautoista saadaan ajoon helmikuussa – Porin lisäksi Turussa ja Hämeenlinnassa.

Sähkökuorma-auto on ympäristöystävällisin valinta, kun huomioidaan ajoneuvon koko elinkaari. Kalustolla liikennöinti ei aiheuta lainkaan päästöjä. Lisäksi niiden melukuorma on pieni, ja siksi ne soveltuvat hyvin kaupunkiajoon.

Porin sähköauto ajaa jatkossa kappaletavaraliikennettä Länsi-Porin alueella, ja on ensimmäinen Porissa liikennöivä täyssähköinen kuorma-auto. Autoa varten Auramaa-yhtiöiden Porin terminaalin yhteyteen rakennettiin latausinfra; autoa ladataan lähetysten lastausten ja purkujen yhteydessä sekä yöaikaan latauspisteissä, jotka käyttävät energiana uusiutuvaa sähköä. Sähkökuorma-auto on Volvo FL 4x2R, ja sen akkukapasiteetti on 280 kWh. Toimintasäde on optimiolosuhteissa noin 200 km.

– Kaukokiito ja sen omistajaliikennöitsijät hakevat jatkuvasti käyttökokemuksia uusista teknologioista ja vaihtoehtoisista käyttövoimista. Auramaa-yhtiöillä on ennestään ajossa kaksi biokaasulla käyvää ajoneuvoa, kertoo Auramaa-yhtiöiden toimitusjohtaja Matti Esko.

Kaikkiaan Kaukokiidossa on 30 vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivaa ajoneuvoa, joista 18 sähkökäyttöisiä ja 12 biokaasulla toimivia.

– Vastuullisuus on meille konkreettisia tekoja: vastuullisuustyömme kautta tarjoamme myös asiakkaillemme vaihtoehtoja kuljetusten päästöjen vähentämiseksi. Sähkö- ja kaasuautokantamme lisäksi lanseerasimme viime vuonna Kaukokiito BIO -palvelun, joka toimittaa asiakkaidemme lähetykset uusiutuvalla dieselillä, Matti Esko jatkaa.

Terminaalin aurinkovoimala mahdollistaa omavaraisuuden

Sähköauto ei ole Auramaa-yhtiöiden ensimmäinen vastuullisuusteko Porissa; kolme vuotta sitten terminaalin katolle asennettiin aurinkovoimala, josta saadulla energialla jäähdytetään muun muassa kiinteistön 2 200 neliön elintarviketilat. Aurinkovoima pienentää kiinteistön energiankulutusta, ja päästötön, uusiutuva energiamuoto säästää samalla ympäristöä. Parhaimpina kuukausina terminaali pystyy toimimaan täysin omavaraisesti. Myös osa sähköauton latausenergiasta tuotetaan jatkossa aurinkovoimalla.

Porin terminaalissa on kaikkiaan 6 000 neliötä. Terminaalin kautta kulkee kappaletavaraliikenteen lisäksi Satakunnan alueen lihajalosteet, laitosmuonitukset ja keskusliikkeiden toimitukset. Auramaa-yhtiöt työllistää Porissa lähes 80 logistiikka-alan ammattilaista.

Auramaa-yhtiöt on yksi Kaukokiidon omistajaliikennöitsijöistä, ja vastaa sen liikenteestä Lounais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan rannikon ja idässä Lappeenrannan alueilla. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Eurassa.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi