Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

VR vie joukkoliikenteen alv-alennuksen suoraan junalippujen hintoihin 1.1. alkaen

Eduskunta tukee joukkoliikennettä muuttamalla arvonlisäveron kymmenestä prosentista tilapäisesti nollaan 1.1.–30.4.2023. VR vie alv-alennuksen suoraan matkalippujen hintoihin. Tammi-huhtikuussa junalippuja voi ostaa verovapaasti niin pitkälle tulevaisuuteen, kuin lippuja kulloinkin on myynnissä.

Alv-alennus koskee kaikkia 1.1.–30.4. ostettuja VR:n junalippuja, matkan ajankohdasta riippumatta. Myös entuudestaan alennushintaiset liput, kuten opiskelijoiden, lasten ja eläkeläisten liput, ovat tuolloin verovapaita. Arvonlisäveron alennus huomioidaan myös ryhmä- ja yrityslipuissa.

Olemme iloisia tästä valtion kädenojennuksesta, jolla tuetaan joukkoliikennettä ja erityisesti suomalaisten arjen liikkumista aikana, kun inflaatio on korkealla ja monessa kotitaloudessa etsitään säästökohteita arjen kustannuksista. Alv-alennus on sidottu lipun ostamisen ajankohtaan, joten keväällä on hyvä tilaisuus hyödyntää alennus myös kausi- ja sarjalipuissa ja napata edulliset matkat jopa vuodeksi eteenpäin”, vinkkaa toimitusjohtaja Elisa Markula.

Junalippujen lisäksi alv-alennus koskee lähes kaikkia lisäpalveluita, kuten Ekstra-luokan tai ravintolavaunun yläkerran paikkoja ja hyttejä. Myös autot, lemmikit ja polkupyörät matkustavat verovapaasti, kun lippu on ostettu 1.1.–30.4. Poikkeuksena on matkan peruutusturva, joka kuuluu eri verokantaan ja säilyy normaalihintaisena.

Tammikuussa veroalennuksen alkaessa yöjunamatkoja voi ostaa elokuulle saakka, kaukoliikenteen päiväjunamatkoja 19.6. saakka ja lähiliikenteen matkoja 25.3. saakka. Muut kesäkauden liput tuodaan myyntiin kevään aikana.

Juna on monelle matkalle autoa edullisempi valinta

Matkan pituudesta ja matkustajien määrästä riippuen juna on monelle matkalle jo ilman veronalennuksiakin autoa edullisempi vaihtoehto. Yksityisautoilu on polttoaineen hinnannousun myötä kallistunut merkittävästi, ja päästövertailussa juna päihittää auton moninkertaisesti.

Verokarhun kömpiessä talviunille on vannoutuneimmillakin autoilijoilla mainio tilaisuus vaihtaa muutama arjen matka hiilineutraaliin junaan ja nauttia hintasäästön lisäksi myös muista junailun hyvistä puolista. Esimerkiksi edestakaisella matkalla Helsingistä Ouluun junamatkustaja säästää parhaimmillaan yli 80 euroa, noin 80 kiloa hiilidioksidipäästöjä ja jopa 1,5 tuntia aikaa verrattuna omalla autolla ajeluun. Liikenteeseen keskittymisen sijaan myös matka-ajan voi hyödyntää haluamallaan tavalla, vaikka työntekoon ja kiireettömään kahvihetkeen ravintolavaunussa”, Markula muistuttaa.

Veroalennus on tilapäinen, ja tavallinen 10 prosentin arvonlisävero palaa junalippujen hintoihin 1.5. alkaen.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi