Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Älyautojen kyberriskit kehittyvät lähivuosina nopeasti

Trend Micro varoittaa autoihin kohdistuvien kyberuhkien olevan kasvussa, ja että ne kehittyvät merkittävästi seuraavien 3-5 vuoden kuluessa. Autot muistuttavat aina vain enemmän tehokkaita, pyörien päällä liikkuvia tietokoneita, kuin perinteisiä ajoneuvoja. Jokaisessa yksittäisessä autossa arvioidaan olevan yli 100 miljoonaa riviä ohjelmistokoodia. Tätä voi verrata keskimääräiseen matkustajalentokoneeseen, jossa ohjelmistoa on vain 15 miljoonaa riviä.

Vaikka nämä älykkäät toiminnot voivat parantaa ajokokemusta ja auton turvallisuutta, niin samalla ne avaavat autojen ovet hakkereille.

Ajoneuvon kuljettajien käyttäjätilit ovat tulevaisuudessa todennäköisesti suurin uhka autovalmistajille ja kuljettajille. Verkkorikolliset voivat kaapata tietojenkalastelun tai haittaohjelmien kautta autojen käyttäjien tunnistetiedot, jolloin nämä voivat paikantaa auton, murtautua siihen ja tämän jälkeen vaikkapa paloitella auton varaosiksi. Autoa voidaan myös käyttää uusien rikosten tekemiseen. Rikolliset saattavat paikantaa omistajan kotiosoitteen ja murtautua sinne tämän työpäivän tai loman aikana. Kyseessä onkin uudenlainen kyberrikollisuuden ja perinteisen fyysisen rikollisuuden risteytys, jonka kaltaisia olemme nähneet aikaisemmin esimerkiksi pankkiautomaatteihin murtautumisten yhteydessä.

Pääsy ajoneuvon käyttäjätilille saattaa mahdollistaa:

  • Auton lukituksen avaamisen ja käynnistämisen etänä
  • Auton ovien avaamisen ja arvoesineiden ryöstämisen
  • Auton käyttämisen rikoksiin, kuten huumekauppoihin tai tunkeutumiseen ryöstön kohteeseen ajamalla auto kohteen ikkunaan tai oveen
  • Auton pilkkomisen ja myymisen mustan pörssin varaosiksi
  • Auton paikantamisen ja kulkureittien tarkkailun, jonka tarjoamien tietojen avulla rikolliset voivat paikantaa omistajan kodin ja selvittää milloin tämä ei ole kotona

Hyviäkin uutisia on silti tarjolla: tähän mennessä ei ole löydetty todisteita, että tällaisia hyökkäyksiä olisi toteutettu. Vielä toistaiseksi kyberrikollisten painopiste vaikuttaa olevan murtautuminen autojen tietojärjestelmään tavanomaista tietovarkautta varten, eikä niinkään niiden käyttäjätilien kaappaamiseksi.

– Vaikka kyberrikolliset keskittyvät tällä erää tavallisiin tietovarkauksiin autojen verkkoon murtautuessaan, eikä niinkään käyttäjätileihin, niin ei kestä kauaa kun he hoksaavat käyttäjätilien tärkeyden, kertoo Trend Micron kyberturva-asiantuntija Kalle Salminen. Rikolliset eivät ole vielä keksineet kuinka käyttäjätilien tiedot voitaisiin muuttaa helposti rahaksi, mutta tilanne muuttuu viiden vuoden sisään, kun verkkorikolliset ymmärtävät paremmin ajoneuvojen digitaalisten ekosysteemien mahdollisuudet. Siksi on tärkeää, että autoteollisuus aloittaa tällaisiin tilanteisiin varautumisen ajoissa, jotta tietoverkkoihin kytketyt autot olisivat mahdollisimman suojattuja tositilanteen tullen.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi