Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Autoliitto: Hiihtolomamatkan valmistelut tulee tehdä ajoissa

Talven lomamatkalle otetaan usein mukaan runsaasti tavaraa ja kaiken mukaan saaminen edellyttää kuljetuskapasiteetin lisäämistä taakkatelineen ja suksiboksin avulla. Niiden asentamista sekä auton perustarkastuksia ei kannata jättää viimeiseen iltaan.

Kuvituskuva / Adobe Stock

Varsinkin uuden taakkatelineen joutuu usein kokoamaan osista, mikä jo sinällään vie oman aikansa. Jos telineen osatoimitus osoittautuu puutteelliseksi tai jokin osa vaurioituu kokoamis- ja asennusvaiheessa, uusia osia voi olla mahdoton saada seuraavaksi päiväksi. Sama pätee suksiboksin kanssa.

Öljy- ja nestemäärien tasot

Moottoriöljyn sekä jäähdytin- ja jarrunesteiden määrän tarkastaminen on myös syytä tehdä ajoissa. Mikäli lisäystarvetta on, ehtii oikeanlaista öljyä tai nestettä vielä hankkia ennen matkalle lähtöä. Myös matkalle mukaan olisi hyvä varata litran lisäyspullot moottoriöljyä ja jäähdytinnestettä. Samalla kannattaa hankkia uudet pyyhkijänsulat, mikäli nykyiset eivät enää pyyhi kunnolla.

Tarkista polttimot ja valojen toimintaperiaate

Valojen toiminta on syytä tarkastaa ja samalla tutustua valojen toimintaperiaatteeseen, mikäli se ei ole itselle ennestään selvä. Olennaista on selvittää, missä valokatkaisijan asennossa autossa palavat sekä ajo- että takavalot.

”Jos jonkin polttimon rikkoontumisen huomaa tai sen vaihtaminen osoittautuu ylivoimaisen vaikeaksi vasta viimeisenä iltana ennen reissuun lähtöä, jää ongelma todennäköisesti korjaamatta”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Rengaspaineet kuormituksen mukaisiksi

Rengaspaineet voi huoletta tarkastaa ja säätää kuormituksen mukaisiksi jo muutama päivä ennen matkalle lähtöä.

”Se on varmasti parempi vaihtoehto kuin lähteä matkalle paineita tarkastamatta tai muuttamatta”, Vesalainen painottaa.

Talvirenkaissa Autoliitto suosittelee käyttämään 0,2 baria autonvalmistajan suositusta korkeampia paineita. Paineet renkaissa laskevat 0,1 baria ilman lämpötilan laskiessa 10 astetta. Tuolla pienellä ”ylipaineella” pyritään varmistamaan, etteivät rengaspaineet laske vaarallisen alhaisiksi ilman lämpötilan laskiessa.

Lasinpesunestesäiliö täyteen viimeisenä iltana

Viimeisenä iltana ennen reissuun lähtöä on vielä syytä täyttää lasinpesunestesäiliö riittävästi pakkasta kestävällä nesteellä.

”Suomen kuraisissa oloissa suosittelen ottamaan käyttövalmista nestettä ainakin yhden pakkauksen verran mukaan myös mahdollista lisäystarvetta silmällä pitäen”, Vesalainen neuvoo.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi