Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Etanoliautoilun uusi aikakausi on avattu

Kesäkuussa astui voimaan uuden ajoneuvolain mukainen Traficomin määräys, joka mahdollistaa ensimmäistä kertaa kaikkien, myös aivan uusien bensiiniautojen muuttamisen bioetanolikäyttöisiksi kevyellä menettelyllä.

K1 Katsastusasemalla Vuosaaressa esiteltiin tänään uuden plug-in hybridiauton etanolimuutosta ja uuden määräyksen mukaista kevyttä muutoskatsastusta.

K1 Katsastusasemalla Vuosaaressa esiteltiin tänään uuden plug-in hybridiauton etanolimuutosta ja uuden määräyksen mukaista kevyttä muutoskatsastusta. Autona oli elokuussa tehtaalta saapunut ladattava Opel Astra-hybridi.

Tilaisuudessa etanolialan keskeiset toimijat kertoivat E85-polttoaineen ja etanolimuutosten mahdollisuuksista.

”Uusi määräys avaa aivan uusia mahdollisuuksia etanoliautoilulle Suomessa. Nyt myös autokaupat voivat myydä autojaan valmiiksi etanolipäivitettyinä, ja myös yritykset ja kunnat voivat muuntaa koko polttomoottoriautokantansa uusiutuvalle polttoaineelle edullisesti”, kertoo Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Antti Grönlund.

”Kun myös aivan uudet autot saa nyt muuttaa, tulee vaihtoehdoksi myös etanoli-sähköhybridi, joka on kokonaisuutena tarkastellen yksi ympäristölle kestävimmistä ratkaisuista. Autoon ei ole tarvetta rakentaa valtavaa ajoakkua, kun lyhyet työ- ja kauppareissut voi hoitaa sähköllä mutta pidempiä matkoja varten on käytössä uusiutuvalla polttoaineella käyvä polttomoottori”, jatkaa Grönlund.  

”Huoltoasemien sinisistä pistooleista tankattava E85-korkeaseosetanoli vähentää autoilun päästöjä jopa 80%. E85 on valmistettu jätteistä ja tähteistä ja se on kehitetty pohjoisiin olosuhteisiin,” kertoo St1:n markkinointipäällikkö Jyri Salin.

”Bioetanoli on uusiutuvana, kustannustehokkaana biopolttoaineena tärkeässä roolissa osana liikenteen päästövähennyskeinoja. Tämä tuote mahdollistaa ympäristöteon suurelle määrälle nykyisiä bensa-autoilijoita ilman suuria investointeja uuteen ajoneuvoon. Ympäristöteko on näin useampien ulottuvilla. Biopolttoaineiden jakeluasemien verkosto on jo nykyisellään kattava. ABC:n EKO E85-polttoainetta voi tankata yli 110 asemalla aina Rovaniemeltä Helsinkiin,” kertoo ABC:n kehitysjohtaja Tiina Viksten.

”eFlexFuel etanolimuutossarjaa on meillä kehitetty nyt kohta 12 vuotta ja siihen on laitettu yli 20 000 insinöörituntia – kaikki asiat on huomioitu. eFlexFuel teknologiaa viedään jo noin 30 maahan, ja varsinkin Kaliforniassa Yhdysvalloissa etanoli lisää nyt suosiotaan vauhdilla. On hienoa, että Suomikin siirtyi nyt moderniin aikaan, jossa autoilijat voivat rajoituksetta tehdä tämän edullisen, vain noin 500 euroa maksavan päivityksen autoonsa,” sanoo StepOne Techin toimitusjohtaja Tuomo Isokivijärvi.

”Suomessa etanolin kasvua on rajoittanut jäykkä sääntely ja liian pieni taloudellinen kannuste. Potentiaalia kuitenkin on – esimerkiksi Ranskassa tehtiin viime vuonna lähes 100 000 uutta etanolimuutosta. Tämä olisi täysin mahdollista saavuttaa myös Suomessa, jos vain poliittista tahtoa löytyy”, vetoaa Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Antti Grönlund.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi