Nurmikkoasiantuntijat antavat vinkkejä – näin valmistelet nurmikon kevättä varten
Pian on kevät ja puutarha on tulvillaan vehreyttä ja iloa. Puutarha-asiantuntijat Erik Lindberg ja Melker Bengtsson kertovat, miten parhaiten valmistelet nurmikon robottiruohonleikkurisesonkia varten.
Erik Lindbergillä ja Melker Bengtssonilla on podcast ”Gräspodden”. He ovat itseoppineita nurmikkoasiantuntijoita ja tietävät, miten nurmikkoa hoidetaan ja miten se parhaiten valmistellaan sesonkia varten. Kaksikon mukaan kevät on optimaalinen aika suunnitella puutarhaa, ottaa robottiruohonleikkuri taas esiin ja luoda perusta hyvinvoivalle nurmikolle.
Tärkeintä on aloittaa hyvissä ajoin
Uuteen kauteen valmistautuminen kannattaa aloittaa vanhan kauden lopussa parhaan tuloksen saavuttamiseksi.
– Mikäli sinulla on robottiruohonleikkuri, on parasta aloittaa syksyllä. Monet valmistelut voidaan tehdä jo silloin. Joillakin on talvisäilytys ja huolto robottiruohonleikkurilleen, mikä on kaikkein parasta. Haettuasi robottiruohonleikkurin voit aloittaa sen käytön heti, sanoo Melker Bengtsson ja jatkaa:
– Mikäli et ole huoltanut robottiruohonleikkuria talven aikana, laite kannattaa käydä läpi perusteellisesti – puhdistaa se ja poistaa ruohosilppu. Suosittelen myös uusien terien ostamista.
Tarkka leikkuujälki saa nurmikon voimaan hyvin, kun taas tylsät terät repivät ruohon. Terävien terien ansiosta nurmikko voi hyvin eikä kellastu. Mats Gustafsson, STIHL puutarhakonevalmistajan pohjoismainen tuotepäällikkö, korostaa robottiruohonleikkurin oikean säilytyksen ja vianetsinnän tärkeyttä ennen ensimmäistä käyttöä.
– On tärkeää tehdä vianetsintä ennen ensimmäistä leikkuuta ja antaa robotin kulkea rajakaapelia pitkin, jotta voidaan testata, että kaikki toimii. Mikäli sinulla ei ole talvisäilytystä ja huoltoa, tulee sääsuoja siirtää talveksi sisälle pohjoismaisen ilmaston vuoksi. Seuraavaksi paras vaihtoehto on suojata se huolella muovilla, jotta talvi-ilma ei vahingoita diodeja ja elektrodeja. Mikäli ne silti oikuttelevat, tulee ne puhdistaa ennen kevään ajoja, sanoo Mats Gustafsson.
Talvivaurioiden hoito
Puutarha kannattaa tarkistaa talven jälkeen nurmikon mahdollisten ongelmien havaitsemiseksi. On myös tärkeää tarkistaa, ettei nurmikolle ole muodostunut painanteita ja muita ei-toivottuja epätasaisuuksia. Paljaat kohdat, pehmeä nurmikko tai sammal ovat tavallisia ongelmia kuukausien lumen ja kosteuden jälkeen.
– Robottiruohonleikkuri on paras vaihtoehto sammalen ehkäisemiseksi. Sammal voi hyvin, mikäli sitä ei häiritä, ja se ärsyyntyy robottiruohonleikkurin jatkuvasta käytöstä. Yleensä sammalongelmat häviävät ajan myötä, varsinkin robotin avulla, sanoo Melker Bengtsson ja jatkaa:
– Esimerkiksi nurmikon paljaat kohdat saattavat tarvita hieman lisää lannoitetta. Kevät on täydellistä aikaa siihen ja vain muutaman kuukauden kuluttua sinulla on täydellinen nurmikko, jolla robottiruohonleikkuri voi kulkea ja josta sinä voit nauttia sesongin aikana.
Sen jälkeen voit aloittaa nurmikonleikkuun
Kun tunnet, että kevät on saapunut ja ruoho on kasvanut muutaman päivän, on aika ottaa robottiruohonleikkuri esille.
– Myöhään syksyllä ja varhain keväällä nurmikko voi olla huurteessa, jolloin ruoho saattaa katketa ja kuolla leikatessa. Lämpötilat muuttuvat ja ruoho voi kasvaa myöhemmin päivällä, kun on hieman lämpimämpää, joten robottiruohonleikkuri voi leikata silloin, sanoo Melker Bengtsson.
– Yleisin virhe keväällä on se, ettei mietitä leikkuukorkeutta. Viime vuoden sesongin aikana olet luultavasti laskenut leikkuukorkeutta vähitellen. Uuden sesongin alkaessa on tärkeää, että leikkuukorkeus ei ole liian matala. Robottiruohonleikkuri tulee aina asettaa suurimmalle leikkuukorkeudelle vuoden alussa. Nyrkkisääntönä on, että koskaan ei saa leikata enempää kuin kolmasosa ruohonkorsista kerrallaan, sanoo Erik Lindberg.
Lannoitteet ja luonnolliset ravinteet
Robottiruohonleikkurilla leikkaaminen tarkoittaa, että sinun ei tarvitse lannoittaa yhtä paljon kuin työnnettävällä ruohonleikkurilla leikattaessa. On myös tärkeää, ettei nurmikkoa lannoiteta liian aikaisin keväällä – nurmikko tulee aina leikata ensin.
– Lannoitus ei saa nurmikon kasvua alkamaan, vaan lämpö. Nurmikko on saanut paljon ravinteita jo aiemmin, joten se ei tarvitse lannoitetta ensimmäisten viikkojen aikana. Myös juuriston tulee uudistua, jotta ruoho pystyy hyödyntämään veden ja ravinteet. Odota vähintään kaksi-kolme viikkoa leikattuasi nurmikon ensimmäistä kertaa robottiruohonleikkurilla, ennen kuin lisäät hieman lannoitetta, sanoo Erik Lindberg.
– Robotti leikkaa ruohon jatkuvasti erittäin hienoksi silpuksi, joka toimii nurmikon lannoitteena. Tällä tavoin nurmikko saa takaisin suuren osan ravinteista, mitkä se menettäisi, mikäli ruohosilppu kerättäisiin ja heitettäisiin pois, sanoo Melker Bengtsson.
Nurmikkoasiantuntijoiden tarkistuslista kevättä varten:
- Tarkista nurmikko – onko siellä esimerkiksi paljaita kohtia, jotka tarvitsevat paikkauskylvön, tai täytettäviä painanteita?
- Siisti puutarha mahdollisista risuista ja lehdistä – nurmikko tarvitsee kaiken mahdollisen auringonvalon.
- Tarkista robotti ja rajakaapelit – ovatko kaikki ehjiä ja puhtaita?
- Aseta leikkuukorkeus – aloita aina suurimmalla leikkuukorkeudella vuoden alussa.
- Ripusta ulos talipallo, jos teet paikkauskylvön – silloin nälkäiset linnut jättävät nurmikonsiemenet huomiotta.
Uudet iMOW® robottiruohonleikkurit
STIHL iMOW® robottiruohonleikkurit uusilla toiminnoilla lanseerataan vuoden 2023 keväällä. Uusista iMOW® robottiruohonleikkureista on saatavana kaksi erilaista mallia. Robottiruohonleikkureiden erityisiä ominaisuuksia ovat esimerkiksi ääniviestit, puheohjauksen tuki, LED-valonauhat ja mahdollisuus leikata jopa 60 prosenttia kaltevassa rinteessä. Kaikissa uuden sukupolven laitteissa on tehokas lataus- ja leikkuujärjestelmä sekä sähköinen leikkuukorkeuden säätö. Mallit mukauttavat ajokäyttäytymistään ja nopeuttaan ympäröivän ympäristön, kuten kaltevuuden, mahdollisten rajausten, kapeiden käytävien ja ruohon korkeuden mukaan. Lue lisää uusista STIHL iMOW® robottiruohonleikkureista täältä.