Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Porsche Mission X on tulevaisuuden hyperauto

Porschella innovatiiviset konseptiautot ovat aina luoneet pohjan tulevaisuudelle. Urheiluautojen valmistaja jatkaa tätä perinnettä tällä uusimmalla konseptitutkielmallaan. Mission X on hyperauton näyttävä uudelleentulkinta, jossa on Le Mans -tyyliset ovet, jotka avautuvat ylöspäin eteen, ja tehokas sähköinen voimansiirto.

Porsche Mission X on teknologiaesimerkki tulevaisuuden urheiluautosta. Se poimii menneiden vuosikymmenten ikonisten urheiluautojen soihdun: kuten 959, Carrera GT ja 918 Spyder ennen sitä, Mission X antaa kriittisen sysäyksen tulevaisuuden autokonseptien evoluution kehitykselle

Mission X on dramaattisen näköinen kaksipaikkainen auto, ja se juhli ensi-iltaansa 8.6.2023 – Porsche-museossa Stuttgart-Zuffenhausenissa avattavan ”75 vuotta Porschen urheiluautoja” -näyttelyn aattona. Erityinen päivämäärä: 75 vuotta sitten, 8. kesäkuuta 1948, 356 ”No. 1’ Roadsterista tuli ensimmäinen Porsche-nimeä kantava auto, joka sai virallisen käyttöluvan. Tämä oli urheiluautomerkin synty.

”Porsche Mission X on teknologiaesimerkki tulevaisuuden urheiluautosta. Se poimii menneiden vuosikymmenten ikonisten urheiluautojen soihdun: kuten 959, Carrera GT ja 918 Spyder ennen sitä, Mission X antaa kriittisen sysäyksen tulevaisuuden autokonseptien evoluution kehitykselle”, sanoo Porsche AG:n hallituksen puheenjohtaja Oliver Blume. ”Unelmointi ja unelma-autot ovat meille saman kolikon kaksi puolta: Porsche on pysynyt Porschena vain muuttumalla jatkuvasti.”

”Mission X on selkeä sitoutuminen brändin ytimeen. Brändimme ja tuoteidentiteettimme jatkuva, tehostettu ilmaisu on meille tärkeä kompassi navigoidaksemme sarjatuotantomalliemme kehittämisessä. Konseptitutkielma symboloi erehtymättömän moottoriurheilun DNA:n symbioosia ylellisen kokonaisvaikutelman kanssa”, sanoo Porsche Stylen johtaja Michael Mauer.

Noin 4,5 metriä pitkä ja kaksi metriä leveä Mission X -konseptitutkielma on suhteellisen kompakti hyperauto. Sen akseliväli on 2,73 metriä ja sen mitat ovat samat kuin Carrera GT:ssä ja 918 Spyderissä. Paremman aerodynamiikan saavuttamiseksi konseptiautossa on eri kokoiset vanteet, 20 tuuman pyörät edessä ja 21 tuuman renkaat takana.

Muotoilu: klassiset brändielementit uudelleentulkittuna

Mission X edustaa suorituskyvyn ja modernin ylellisyyden huippua. Samalla sen veistetty muoto ja voimakkaat linjat osoittavat, että hyperautojen ei tarvitse näyttää aggressiiviselta. Matala, alle 1,2 metriä korkea kori on viimeistelty Rocket Metallicilla – elegantilla maalivärillä, joka on erityisesti suunniteltu konseptitutkielmaa varten. Hiilikudoksella viimeistellyt design-elementit löytyvät vyölinjan alapuolelta. Nämä komponentit on lakattu satiinipinnoitteella ja ovat siksi hieman värillisiä, mutta niiden materiaalirakenne säilyy tunnistettavissa.

Konseptitutkielman vanteissa on hienostuneita yksityiskohtia: taka-akselissa on lähes läpinäkyvät ilmanohjaimet, jotka on suunniteltu turbiineiksi jarrujen parempaa jäähdytystä varten.

Kevyt lasikatto, jonka runko on tehty hiilikuituvahvisteisesta muovista, ulottuu molempien matkustajien yli. Le Mans -tyyliset ovet on kiinnitetty A-pilariin ja kattoon; ne avautuvat eteenpäin ja nousevat ylöspäin. Tämäntyyppistä ovea käytettiin aiemmin legendaarisessa Porsche 917 -kilpa-autossa. Toinen katseenvangitsija on valojen kuvio: Mission X:lle suunnittelijat ovat tulkinneet uudelleen tyypillisen Porsche-nelipistegrafiikan.

Ajovalojen pystysuora perusmuoto on saanut inspiraationsa historiallisista kilpa-autoista, kuten Porsche 906:sta ja 908:sta. Huipputekninen tukirakenne kehystää LED-valomoduuleita ja esittelee päiväajovalojen ja -vilkkujen paljaat kapeat elementit. Aktivoituna valo avautuu kuin silmät räpäyttävät auki. Täysin valaistuna, ajovalot tekevät voimakkaan vaikutuksen.

Modernisoitu Porsche-vaakuna tekee ensiesiintymisensä Mission X:ssä

Täyspitkä valoyksikkö, joka näyttää kelluvan, luonnehtii Mission X:n takaosaa. Läpinäkyvä, valaistu Porsche-teksti on erottuva ominaisuus. Veistoksellinen takavalo nousee esiin ikään kuin ilmaan roikkuneena modernista tukirakenteesta ja ulottuu ajoneuvon koko leveydelle neljässä segmentissä. Latauksen aikana Porschen E-kirjain sykkii ja lisää mysteerin tuntua.

Eräs erityinen yksityiskohta on modernisoitu Porsche-vaakuna, joka tekee ensiesiintymisensä Mission X:ssä. Harjattu jalometalli, kolmiulotteinen hunajakennorakenne, uudistettu heraldinen peto ja hienovaraisempi kullan väri – läheltä katsottuna nämä ovat modernisoidun Porsche-vaakunan ja sen edeltäjän erot. Puhtaammalla ja nykyaikaisemmalla toteutuksellaan hienostunut vaakuna kertoo Porschen luonteesta. Mission X:ssä se löytyy konepellistä ja ohjauspyörästä sekä yksivärisenä vanteiden keskiöistä.

Kuljettajakeskeisyys näkyy sisätilojen epäsymmetrisyydessä ja sen värikonseptissa. Molemmat istuimet ovat erivärisiä. Andalusia Brownin nahkapehmusteita lukuun ottamatta kuljettajan istuin on Kalahari Grey ja muodostaa yhden väriyksikön keskikonsolin ja kojelaudan kanssa. Matkustajan istuin on kontrastivärinen Andalusia Brown. CFRP-istuinkehikon ja sen runkoon integroitujen kuusipisteturvavöiden lisäksi muita moottoriurheiluun liittyviä samankaltaisuuksia ovat ylhäältä avoin ohjauspyörä, jossa on ajotilakytkimet ja vaihteenvalitsimet. Autossa on myös useita kameroita. Tallennus alkaa heti, kun kuljettaja painaa monitoimiohjaimen tallennuspainiketta (REC).

Toinen kohokohta löytyy matkustajan puolelta, jossa kojetauluun on upotettu bajonettijärjestelmä, johon voidaan kiinnittää sekuntikellomoduuli. Porsche Design on luonut Mission X:lle erityisen sekuntikellomoduulin, jossa on analoginen ja digitaalinen näyttö. Kellot on suunniteltu sekä kilparata- että rallikäyttöön, ja ne voivat näyttää muun muassa kierrosaikoja tai kuljettajan tärkeitä tietoja.

Tekninen visio: huippuarvot teho-paino-suhteessa, downforcessa ja lataussuorituskyvyssä

Porsche ilmentää sähköistä suorituskykyä, mutta on myös kestävän liikkuvuuden edelläkävijä. Konseptitutkielma täyttää molemmat tavoitteet täysimääräisesti. Visiot: jos Mission X menee sarjatuotantoon, niin sen pitäisi

  • olla nopein maantieajoneuvo Nürburgring Nordschleifen kierroksella;
  • teho-painosuhde tulee olla noin yksi hevosvoima kilogrammaa kohti;
  • saavuttaa nykyisen 911 GT3 RS:n toimittamat downforce-arvot;
  • tarjota huomattavasti paremman lataustehon 900 voltin järjestelmäarkkitehtuurillaan ja latautua suunnilleen kaksi kertaa nopeammin kuin Porschen nykyinen edelläkävijämalli Taycan Turbo S.

Akku on asennettu keskelle auton istuinten taakse. Tämä ”e-core layout” keskittää auton massan. Kuten perinteisellä moottorilla varustetussa keskimoottorisessa autossa, tämä tarjoaa perustan erinomaiselle ketteryydelle.

Edeltäjät: Porschen innovatiiviset superurheiluautot

Aikansa nopein sarjatuotantoauto; ensimmäinen hiilikuidusta valmistettu sarjatuotantomalli Porschelta ja ensimmäinen maantieauto, joka rikkoi seitsemän minuutin rajan Nürburgring Nordschleifellä – Porsche 959 (1985), Carrera GT (2003) ja 918 Spyder (2013) olivat virstanpylväsmalleja superurheiluautojen maailmassa. Ja tämä tekee heistä Mission X:n käsitteelliset edelläkävijät.

Vuonna 1985 Porsche 959 teki debyyttinsä teknologia-alustana. Sen 450 hevosvoiman kuusisylinterinen kaksoisturbo-bokserimoottori yhdistettynä aerodynaamisesti optimoituun koriin ajoi superurheiluauton huippunopeuteen 317 km/h – tuolloin sarjatuotannossa olevan urheiluauton maailmanennätykseen.

V10-moottorin ja 612 hv:n, rajun suunnittelun ja ennen kaikkea vertaansa vailla olevan ajokokemuksen ansiosta Porsche Carrera GT on edelleen ikoni superurheiluautojen joukossa tähän päivään asti.

Porschen hybriditeknologia saavutti upean huippunsa 918 Spyderin myötä. Syyskuussa 2013 652 kW:n (887 hv) kaksipaikkainen auto oli ensimmäinen tiehyväksytty auto, joka mursi seitsemän minuutin rajan Nürburgringin 20,6 kilometrin pituisella Nordschleifellä ja suoritti kierroksen 6:57 minuutissa. Porsche pyrkii pysymään uskollisena tälle korkeimman sähköisen suorituskyvyn standardille. Jos Mission X tulee sarjatuotantoon, sen visiona on olla Nürburgring Nordschleifen nopein maantieauto.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi