Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Scania ja saksalainen sennder perustavat yhteisyritys JUNA:n edistämään raskaiden sähkökuorma-autojen käyttöä

Scania CV AB ja johtava digitaalisen kuljetusvälityspalvelun tuottaja sennder Technologies GmbH ovat perustaneet JUNA-nimisen yhteisyrityksen, joka johtaa tietä sähköratkaisuille Euroopan maantiekuljetuksiin. Yhteisyritys, joka lanseerattiin äskettäin Saksassa, pyrkii edistämään sähkökuorma-autojen käyttöönottoa pienissä ja keskisuurissa kuljetusyrityksissä sekä edistämään siirtymistä kohti kestävämpää logistiikkaa.

Yhdistämällä sennderin edistyksellinen teknologia Scanian premiumluokan sähkökuorma-autovalikoimaan, JUNA esittelee uraauurtavan ”maksu käytön mukaan” -mallin, joka tarjoaa pienille ja keskisuurille kuljetusyrityksille mahdollisuuden sähkökuorma-autojen käyttöön ja taattuun kuljetuskapasiteettiin.

• JUNA, joka juuri aloitti toimintansa yhdessä ensimmäisen kuljetusyrityksen kanssa, edistää maantielogistiikan sähköistämistä ja vastaa vähäpäästöisten kuljetusten lisääntyvään kysyntään.

• Joustava palvelumalli tekee sähkökuorma-autoihin siirtymisestä helpompaa kuljetusyrityksille poistamalla etukäteiskustannukset ja mahdolliset jäännösarvon huolenaiheet. Tarjoamalla samalla pääsyn taattuihin kuljetustehtäviin sennderin digitaalisella alustalla, JUNA varmistaa kaupallisen ennakoitavuuden asiakkailleen.

Perustettu yhteisyritys on vastaus eurooppalaiseen ACEA/PIC lausuntoon, jonka mukaan ”vuoteen 2040 mennessä kaikkien uusien kaupallisten ajoneuvojen on oltava fossiilittomia”.

JUNA on juuri perustettu, Berliinissä sijaitseva saksalainen yritys (GmbH), joka esittelee innovatiivisen ”maksu käytön mukaan” -mallin sähkökuorma-autoille. JUNA poistaa esteet sähkökuorma-autojen käyttöönotolta tarjoamalla etuoikeutetun pääsyn kuljetustehtäviin sennderin digitaalisella alustalla. JUNAn tarkoituksena on välttää taloudelliset haasteet, jotka liittyvät suuriin sähkökuorma-autojen hankinnan etukäteiskustannuksiin, jäännösarvoon ja teknologiariskiin, ja samalla uusi yritys tarjoaa kuljetusyrityksille kaupallista ennakoitavuutta taattujen tulojen kautta.

Yhdistämällä Scanian premium-sähkökuorma-autot ja räätälöidyt palvelut sennderin edistykselliseen teknologiaan pienten ja keskikokoisten kuljetusyritysten yhdistämiseksi suurten asiakkaiden kanssa, JUNA hyödyntää molempien yritysten voimavaroja Euroopan maantiekuljetuslogistiikan hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

JUNAn toiminta on aloitettu Stuttgartissa pilottiprojektin avulla yhdessä kuljetusliike FMCG:n kanssa. FMCG käyttää JUNAn toimittamaa Scania sähkökuorma-autoa, joka suorittaa jopa kymmenen ajoreittiä viikossa aivan kuten sen diesel-edeltäjä. Ensimmäisen pilottiauton avulla on jo mahdollisuus vähentää kuorma-auton vuosittaisia CO2-päästöjä 93 tonnia, ja pilotin laajuutta laajennetaan kattamaan pitkät etäisyydet vuonna 2024. Projekti perustuu olemassa olevaan, sekä laajenevaan julkiseen latausinfrastruktuuriin, ja kilometrikohtaiset kustannukset ovat hyvin verrattavissa nykyisiin dieselkustannuksiin.

David Nothacker, sennderin toimitusjohtaja, sanoo: ”Tämä on ratkaiseva hetki toimialallemme, ja olemme innoissamme yhteisyrityksestä ja kumppanuudesta Scanian kanssa. Pystymme edistämään laajamittaisesti sähkökuorma-autojen käyttöönottoa. Kun ottaa huomioon, että sähkökuorma-autot maksavat kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin diesel-kuorma-autot ja että 70 prosenttia kaikista kuorma-autoista Euroopassa kuuluu pienille kuljetusyrityksille, joilla on alle 10 kuorma-autoa, JUNAn ”maksu käytön mukaan” -tarjous ja sennderin kuljetuskapasiteetin käyttö tulevat tehokkaasti poistamaan esteet sähkökuorma-autojen käyttöönotolta.”

Gustaf Sundell, Scanian yhteistyö- ja uusliiketoiminnan johtaja, sanoo: ”JUNA on kahden yrityksen yhteistyön tulos, joilla on toisiaan täydentävää osaamista sähköajoneuvoissa ja digitaalisessa logistiikassa. Tämä nopeuttaa siirtymistä sähköistettyihin raskaisiin kuljetuksiin. Scania tutkii koko ajan uusia ratkaisuja löytääkseen tapoja luoda arvoa asiakkaillemme nyt ja tulevaisuudessa, ja olemme ylpeitä siitä, että tämä projekti sennderin kanssa on käynnistynyt. Uskomme sen näyttävän tärkeää suuntaa kestävän kuljetusjärjestelmän edistämisessä.”

Tietoa JUNA:sta

JUNA on Scania CV AB:n ja sennder Technologies GmbH:n yhteisyritys, joka keskittyy innovatiivisten sähköisten maantielogistiikan ratkaisujen kehittämiseen Euroopassa. Yritys perustettiin Berliinissä vuonna 2023 ja se esittelee sähkökuorma-autoratkaisuja ainutlaatuisen ”maksu käytön mukaan” -mallin avulla. Yhtiö mahdollistaa asiakkailleen helpon pääsyn sähkökuorma-autoihin ja taatut kuljetusmäärät myöntämällä etusijan kuormien välitykseen sennderin digitaalisella alustalla. Näin JUNA poistaa tehokkaasti tärkeimmät esteet pienempien kuljetusyritysten sähkökuorma-autojen hankinnoille ja käyttöönotolle. Toiminnan avulla halutaan vauhdittaa Euroopan maantielogistiikan hiilijalanjäljen pienentämistä.

Yritys yhdistää myös molempien alan johtajien asiantuntemuksen: sennderin tiimistä JUNAa johtavat toimitusjohtajana Matteo Oberto ja teknologiajohtajana Thomas Ertel. Scanian tiimistä operatiivisena johtajana toimii Johan Kjellner ja talousjohtajana André Söderstjerna.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi