Kuljetus ja Logistiikka

Kuljetus ja Logistiikka

 

Uusi Porsche Panamera tarjoaa enemmän sähköistä suorituskykyä – Hinnat alkaen 168 425 euroa.

Porsche uudistaa Panameran: urheilullisen luksussedanin kolmannelle sukupolvelle on ominaista laajempi valikoima digitaalisia ominaisuuksia, raikas ja ilmeikäs muotoilu sekä laajempi kirjo dynaamisen suorituskyvyn ja ajomukavuuden välillä. Suorituskykyisempi E-Hybrid-voimansiirto ja uusi korkeatasoinen ilmajousitusjärjestelmä antavat vastinetta segmentin dynaamisemmalle sedanille.

Porsche Panamera on siirtymässä kolmanteen mallisukupolveen. Urheiluautovalmistajan luksussedan korostaa urheilullista luonnettaan entistä suorituskykyisemmillä voimansiirtojärjestelmillä. Profiilia korostavat perusteellisesti modernisoitu toimintakonsepti ja runsas kattaus innovatiivista teknologiaa. Näitä ovat uusi Porsche Active Ride -ilmajousitusjärjestelmä, jossa yhdistyvät huomattavasti korkeampi mukavuustaso ja urheilulliset ajo-ominaisuudet, joista Porsche on kuuluisa. Käyttäjän oman digitaalisen ekosysteemin integrointi Porsche Communication Management (PCM) -järjestelmään tarjoaa uusia tapoja olla vuorovaikutuksessa auton kanssa. Uuden Panameran tekninen, mutta elegantti, dynaaminen muotoilu antaa mallisarjan houkutteleville mittasuhteille raikkaan  ilmeen. Laaja valikoima kuljettajaa avustavia järjestelmiä ja perusteellisesti uudelleen suunniteltu, kuljettajakeskeinen sisustus parantavat ajokokemusta entisestään.

Ylivoimainen tuntuma huippuluokan jousitusjärjestelmillä

Uudessa Panamerassa on kaksikammioinen kaksiventtiilinen ilmajousitus, jossa on vakiona Porsche Active Suspension Management (PASM) -järjestelmä. Kaksiventtiilinen tekniikka erottaa iskunvaimentimen ohjaus- ja puristusvaiheet ja tarjoaa siksi entistä laajemman valikoiman mukavuuden ja urheilullisuuden välillä: järjestelmä vaimentaa huomattavasti poikittaisista nivelistä ja tievaurioista tulevia vaikutuksia ja samalla varmistaa korin paremman vakauden dynaamisessa ajossa.  Auton ajettavuutta voidaan edelleen parantaa lisävarusteena saatavan nelipyöräohjauksen ansiosta.

Lisäksi uusiin Panamera E-Hybrid -malleihin on saatavana lisävarusteena innovatiivinen Porsche Active Ride -aktiivijousitusjärjestelmä. Tämä järjestelmä ylittää muut ilmajousituskonseptit kaikilla merkityksellisillä parametreilla ja tarjoaa ennennäkemättömän valikoiman ajomukavuuden ja ajodynamiikan välillä. Tämän perustana ovat uudelleen kehitetyt aktiiviset iskunvaimentimet – myös kaksiventtiilitekniikalla – kumpikin on kytketty sähkökäyttöiseen hydraulipumppuun. Tämä synnyttää iskunvaimentimeen tilavuusvirtauksen tarpeen mukaan ja voi näin ollen rakentaa korin ja pyörien välille salamannopeasti ja erittäin tarkasti kohdennettuja voimia, jotka vastustavat ja lähes täysin kompensoivat tiestä aiheutuvia voimia. Painoa säästävä yksikammioinen ilmajousitusjärjestelmä täydentää tätä tekniikkaa.

Alusta pitää Panameran korin tasaisena koko ajan, jopa dynaamisten jarrujen, ohjauksen ja kiihdytyksen aikana. Tasaisen ajon ansiosta järjestelmä vaimentaa töyssyt lähes kokonaan. Dynaamisissa ajotilanteissa Porsche Active Ride -ilmajousitusjärjestelmä varmistaa täydellisen yhteyden tiehen pyöräkuormien tasapainoisen jakautumisen ansiosta.

Jos vastaava tila on aktivoitu, jousitus voi ylikompensoida kallistumista ja vierimistä, mikä vähentää matkustajiin vaikuttavia kiihtyvyysvoimia. Tässä asetelmassa uusi Panamera ohjautuu mutkiin kuin moottoripyörä. Se vetää etuosaa alas kiihdytettäessä ja takaosaa hidastaessa. Paikallaan ollessaan Porsche Active Ride -ilmajousitusjärjestelmä nostaa korin mukavalle sisäänmeno- tai poistumiskorkeudelle.

Enemmän sähköistä suorituskykyä ja kattavasti uudistettuja moottoreita

Porsche tarjoaa uuteen Panameraan yhteensä neljä tehokasta E-Hybrid-voimansiirtoa vastauksena tämäntyyppisten voimansiirtojärjestelmien suureen kysyntään. Kaikki E-Hybrid-versiot hyötyvät paremmasta suorituskyvystä, toimintamatkasta ja tehokkuudesta. Panamera Turbo E-Hybrid on valmis markkinoille tuloon. Sen voimansiirron sydän on perusteellisesti uudistettu neljän litran V8-turbomoottori. Uuden sähkömoottorin teho on 140 kW (190 hv). Yhdessä ne luovat 500 kW (680 hv) järjestelmätehon. Järjestelmän vääntömomentti saavuttaa vaikuttavat 930 Nm. Porsche integroi sähkömoottorin kattavasti uudelleen suunnitellun kahdeksanvaihteisen PDK-kaksoiskytkinvaihteistoon. Automatisointi erillisellä E-moottorikotelolla säästää noin viisi kiloa. Yksikön integrointi vaihteiston öljypiiriin optimoi myös sähkökäyttöyksikön lämpötasapainon ja mahdollistaa sähkömoottorin suuremman jatkuvan tehon.

Panamera Turbo E-Hybrid kiihtyy 0–100 km/h 3,2 sekunnissa ja sen huippunopeus on 315 km/h. Sen akun kapasiteetti on nyt 25,9 kWh. Tämä mahdollistaa vastaavan 91 km:n sähköisen toimintamatkan yhdistetyssä WLTP-syklissä tai 83–93 kilometriä kaupunkisyklissä. Uusi 11 kW:n integroitu AC-laturi lyhentää latausajan 2 tuntiin ja 39 minuuttiin.

Panamera- ja Panamera 4 -versiot ovat myös saatavilla lanseerauksen yhteydessä. Painetta, polttoaineen ruiskutusvirtausta ja sytytyksen ajoitusta lisäävät muutokset optimoivat 2,9-litraisen V6-turbomoottorin suorituskyvyn. Se tuottaa nyt 260 kW (353 hv) ja 500 Nm vääntömomenttia – lisäystä 17 kW (23 hv) ja 50 Nm edeltäjäänsä verrattuna. Tämä lyhentää Panameran sprintin 0–100 km/h 5,2 sekuntiin ja nostaa sen huippunopeuden 272 km/h:iin. Nelivetoinen Panamera 4 puolestaan kiihtyy 0–100 km/h 4,8 sekunnissa ja saavuttaa 270 km/h huippunopeuden.

Ylellinen ja urheilullinen sisältä ja ulkoa

Uusi Panamera säilyttää mallilinjan tunnusomaiset linjat ja mittasuhteet. Sen pituus on 5 052 mm ja se on 1 937 mm leveä ja 1 423 mm korkea. Sen perusteellisesti uudistettu ulkonäkö antaa urheilusedanille entistä ilmeikkäämmän ja urheilullisemman ilmeen. Edessä rekisterikilven yläpuolella oleva ylimääräinen ilmanottoaukko kompensoi käyttöjärjestelmien lisääntynyttä ilmantarvetta. Sivulinjan uusittu ikkunalinja vahvistaa neliovisen urheiluauton sedan-luonnetta. Takalasin ulkoreunat ovat samassa tasossa korin ääriviivojen kanssa luoden harmonisia linjoja auton takaosaan.

Porsche Driver Experience -ohjaamokonsepti sisältää ihanteellisen tasapainon digitaalisten ja analogisten ohjauselementtien välillä ja sijoittaa ajamisen vuoksi välttämättömät toiminnot kuljettajan akselille. Vaihteenvalitsin on suoraan ohjauspyörän oikealla puolella. Normal-, Sport- ja Sport Plus -ajo-ohjelmien tilakytkin ja ohjausvivut ovat myös suoraan kuljettajan ulottuvilla. Tämä tarkoittaa, että kuljettajan ei tarvitse irrottaa katsettaan tiestä säätääkseen ajo-ohjelmia ja kuljettajaa avustustavia järjestelmiä.

Valinnainen matkustajan näyttö yhdistää matkustajan tiiviisti ajokokemukseen. 10,9 tuuman näyttö näyttää auton suorituskykytiedot pyynnöstä. Se mahdollistaa myös infotainment-järjestelmän käytön ja tukee videoiden suoratoistoa auton ollessa liikkeessä. Matkustajan näyttöä ei voi nähdä kuljettajan istuimelta, jotta se ei häiritse ratin takana olevaa kuljettajaa.

Erikoislaatuinen Panamera Turbo E-Hybrid

Turbo-nimellä varustetut malliversiot nauttivat Porschella erityisasemasta suorituskyvyn lippulaivoina. Porsche on vahvistanut tätä asemaa mallistossa Panamera Turbo E-Hybridillä. Ulkoisesti sille on ominaista puskurien erottuva korinvärinen alaosa edessä sekä takana, jossa myös diffuusoripaneeli on korinvärinen. Saatavilla on myös kromatut, tumman pronssiset pakoputket ja lisävarusteena saatavat 21” keskimutterivanteet, jotka voidaan tilata myös muihin malleihin.

Turbo-malleille yksinomaista Turbonite-väriä käytetään kontrastina sivuikkunoiden kehyksissä ja Turbo-logossa takaluukussa sekä konepellissä, pyörissä ja ohjauspyörässä. Sisällä Turbonite on yhdistetty hiilielementteihin urheilullisen tunnelman luomiseksi. Sitä löytyy esimerkiksi mittariston keskimmäisestä kierroslukumittarista ja keskikonsolin säätimistä.

Digitaalinen kokemus ja uudet kuljettajaa avustustavat järjestelmät

Uudesta Panamerasta tulee olennainen osa kuljettajan digitaalista ekosysteemiä. Asiakkaiden tarvitsee vain skannata älypuhelimellaan PCM:ssä näkyvä QR-koodi kirjautuakseen sisään henkilökohtaisella Porsche-tunnuksellaan. Apple CarPlay ja Android Auto mahdollistavat älypuhelimen ja auton tietojen yhdistämisen käytettävyyden parantamiseksi. Auton toimintojen integrointi MyPorsche-sovelluksesta Apple CarPlay:hin mahdollistaa digitaalisten toimintojen optimaalisen toiminnan ja luo selkeämmän yleiskuvan. Toimintoja, kuten ilmastointia, istuimen hierontaa ja ympäristön valaistusta, voidaan ohjata suoraan Apple CarPlayn kautta tai Siri-äänikomennoilla.

Porsche on myös varustanut Panameran Matrix LED -ajovaloilla vakiona. Lisävarusteena on saatavana korkearesoluutioinen HD Matrix LED -valojärjestelmä, jossa on yli 32 000 pikseliä ajovaloa kohden. Se tarjoaa täysin uusia valaistusominaisuuksia, kuten erillisen kaistan valaisemisen. Valaistusalue on jopa 600 metriä. Porsche on uusinut merkittävästi uuden Panameran kuljettajaa avustustavien järjestelmien valikoimaa. Vakiovarusteena oleva aktiivinen nopeusrajoitusavustin on nyt vuorovaikutuksessa liikennemerkkien tunnistuksen kanssa. Jos järjestelmä on aktiivinen, Panamera ajaa automaattisesti säädettyä nopeusrajoitusta. Porsche InnoDrive sisältää mukautuvan vakionopeudensäätimen, jossa on aktiivinen kaistaohjaus ja risteysavustin. Väistöliikeavustin on nyt myös osa toimintovalikoimaa. Uutta on myös se, että automaattisen pysäköinnin aikana kuljettajan ei enää tarvitse olla autossa, vaikka hän on edelleen vastuussa liikkeestä. Pysäköintiprosessia voi seurata älypuhelimella uudella Remote ParkAssist -toiminnolla.

Saatavilla hinnoilla alkaen 168 424,56 euroa

Uudet Porsche Panamera -malliversiot ovat tilattavissa heti. Suomessa uuden Porsche Panameran hinnat alkavat 168 424,56 eurosta sisältäen arvonlisäveron, autoveron ja maakohtaisen varustelun. Porsche Panamera Turbo E-Hybrid -mallin hinnat alkavat 209 993,35 eurosta. Toimitukset alkavat maaliskuussa 2024.

Porsche Panamera: yhdistetyt CO2-päästöt: 219 g/km ja Porsche Panamera Turbo E-Hybrid 26 g/km (WLTP-mittaustavan mukaan).

Polttoaineenkulutus- ja CO2-päästöarvot on mitattu lakisääteisillä mittausmenetelmillä. Kaikki Porschen uudet autot tyyppihyväksytään WLTP-menetelmän mukaisesti.

Porsche valmistaa uutta Panameraa Leipzigin tehtaallaan. Saxonin tuotantolaitos liittyy läheisesti Panameraan: vuosina 2009–2016 siellä koottiin neliovisen urheilusedanin ensimmäinen sukupolvi, kun taas koko tuotanto siirrettiin Leipzigiin vuonna 2016 toisen sukupolven esittelyn myötä. Panameran kolmannen sukupolven tuotantoon soveltuvia muutoksia on integroitu tehtaaseen viime kuukausina.

FacebooklinkedinmailFacebooklinkedinmail
 

Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi