Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuore tutkimus seutu- ja yhdysteiden ajonopeuksista paljastaa, että keskinopeudet ylittävät usein voimassa olevat nopeusrajoitukset. Vuosien 2021–2023 aikana kerätty aineisto yli 2000 mittauspisteestä osoittaa, että erityisesti seututeillä ajetaan usein ylinopeutta, kun taas yhdysteiden nopeudet vaihtelevat tien ominaisuuksien mukaan.
Väylävirasto on laatinut uuden väyläverkon investointiohjelman vuosille 2025–2032. Vuosittain päivitettävä investointiohjelma on Väyläviraston asiantuntijatietoon perustuva näkemys uusien rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista. Päätökset hankkeiden toteuttamisesta tekee eduskunta.
ELY-keskusten joukkoliikenteen määrärahoissa ollaan palaamassa vuoden 2019 tasolle. Hallitusohjelman mukaan joukkoliikenteeseen ei ole enää luvassa lisärahoitusta, jota myönnettiin valtion koronapandemian aikaisissa lisätalousarvioissa. ELY-keskusten ostoliikenteen tarve on viime vuosina kasvanut ja alan kustannustaso kohonnut merkittävästi, joten säästötoimenpiteet ovat nyt välttämättömiä.
Teiden huono kunto on aiheuttanut tänä talvena vahinkoja ja vaaratilanteita eri puolilla Suomea. Tieverkon kunnossapidon vision perusteella nyt nähty voi olla vasta alkusoittoa. Vision mukaan tiestön peruskorjaustarve näyttää lähtevän jyrkkään kasvuun lähivuosina. Keskeinen syy on tiestön ”suurten ikäluokkien” tulo korjausikään.
Maantieverkon korjausvelan kasvua pystytään tänä vuonna taittamaan hallituksen myöntämän lisärahoituksen turvin. Väylävirasto ja ELY-keskukset tavoittelevatkin valtakunnallisesti noin 4 000 kilometrin päällystysohjelmaa. Samaan suuruusluokkaan päästiin viimeksi vuonna 2020. Uutta päällystettä saadaan ympäri Suomen.
Kiinteähintaisten kyytien suosio suomalaisten keskuudessa kasvaa jatkuvasti. Suosiota selittää yhtäältä mahdollisuus säästää taksin hinnassa ja toisaalta halu välttyä ikäviltä yllätyksiltä hintojen suhteen. Kasvava trendi heijastelee mahdollisesti muutosta tulevaisuuden hintakäytännöissä. 02 Taksin kautta tilatuista kyydeistä 55 % oli kiinteähintaisia vuonna 2023.
Kun hälytysajoneuvo lähestyy hämärään aikaan Oulun Saaristokadulla risteystä, katuvalaistus säätyy automaattisesti normaalia kirkkaammaksi. Kyseessä on Oulun kaupungin ja maailman johtavan valaisinvalmistaja Signifyn käynnistämä kokeilu. Sen tarkoituksena on testata, voidaanko katuvalaistusta kirkastamalla lisätä liikenneturvallisuutta ja helpottaa hälytysajoneuvojen liikkumista kaupungeissa.
Liikenteen sähköistyminen eteni kovaa tahtia. Vuoden 2023 syksyllä ladattavien henkilöautojen määrä ylitti 200 000. Nykyisellä kasvutahdilla 2024 juhannusliikenteessä on yli 100 000 täyssähköautoa ja ladattavia on yhteensä noin 250 000. Vuonna 2023 liikenteessä olevien henkilöautojen keski-ikä nousi jälleen.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt valtionavustusta liikkumisen ohjauksen ja liikenneturvallisuuden hankkeisiin sekä kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmiin kunnille ja muille toimijoille yhteensä liki 1,5 miljoonalla eurolla. Avustuksilla tuetaan kestäviä ja aktiivisia liikkumistottumuksia ja parannetaan liikenneturvallisuutta.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom otti marraskuussa käyttöön Suomi.fi-viestit yhtenä tapana lähettää ajoneuvoveroliput sähköisenä asiakkaille. Ajoneuvoverolippu lähetetään paperipostin sijaan sähköisenä Suomi.fi-viestien käyttäjille. Tähän mennessä Suomi.fi-viesteihin on lähetetty jo yli 75 000 ajoneuvoverolippua. Nyt näiden ensimmäisten verojen eräpäivä lähenee.
Tänä vuonna talvikelit alkoivat lähes koko maassa normaalia aikaisemmin – jo lokakuun lopulla. Talvihoidon ennakointiin, valvontaan ja urakoitsijoiden lähtökynnyksiin on kiinnitettävä riittävä huomio, toteaa Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry. Puutteellinen talvihoito aiheuttaa ongelmia liikenteen turvallisuudelle, toimivuudelle, sujuvuudelle ja aikatauluille.
Suomen Kylät ry ja Suomen Tieyhdistys ry etsivät lokakuussa Suomen surkeinta kylätietä kuvakilpailulla. Kilpailulla kiinnitettiin huomiota maaseudun tiestön kasvavaan korjausvelkaan ja siihen, miten huonokuntoinen tiestö vaikuttaa ihmisten arkielämään. Tiestön kunnolla on vaikutusta kansalaisten arkielämään, turvallisuuteen ja maan huoltovarmuuteen.
Sekä yksityishenkilöiden että ammattiautoilijoiden tyytyväisyys maanteiden tilaan ja kuntoon kesäkaudella 2023 laski hieman vuoteen 2022 verrattuna, selviää Väyläviraston tilaamasta tuoreesta tutkimuksesta. Kokonaistyytyväisyyden lasku selittyy pitkälti teiden ja erityisesti tiepäällysteiden heikentyneellä kunnolla.
Lokakuun pakkasyöt ja lumisateet saivat monet vaihtamaan talvirenkaat tavanomaista aikaisemmin. Autojen leasingiin ja autokannan hallinnan palveluihin erikoistuneen Drivalian (ent. LeasePlan) tilastoista selviää, että viime viiden talvikauden aikana on kitkarenkailla autoilevien vahinkotiheys ollut 4,4 prosenttiyksikköä suurempi nastarenkailla ajaviin verrattuna. Kitkarenkaat valitaan yhä useamman työsuhdeauton alle.
Koulukadun alikulkusillan purkamista aletaan valmistella keskiviikkona 1.11. Varsinaiset purkutyöt alkavat ensi viikolla eli viikolla 45. Yksi ajokaista on poissa käytöstä 1.11. alkaen. Kaksi ajokaistaa on käytössä koko työn ajan. Sillan purku kestää arviolta 2–3 kuukautta, jonka jälkeen alkaa uuden sillan rakentaminen.
Kuljetus & Logistiikka
Artturinkatu 2, Box 29, 20200 Turku
lehti@kuljetuslehti.fi